Har du det kallt hemma? Då kan det vara dags att lufta elementen.

Nu när kylan börjar tränga sig på och kvicksilvret sjunker dag för dag, kan det vara skönt om elementen fungerar som de ska. Tycker du att dina element avger dåligt med värme, kan det finnas luft i systemet som måste släppas ut för att varmvattnet ska kunna få plats. Hobbyman visar hur du luftar element…

I de flesta lägenheter finns det vattenuppvärmda element. Dessa element kan med tiden behöva luftas. Med ”lufta element” menar man att man tömmer elementets vattensystem på luftfickor så att hela elementet fylls med varmvatten. Det är en väldigt enkel manöver som du kan göra själv och du bör göra det en till två gånger per år (oftast räcker det med en gång på höst-/vinterkanten). Om du har fått meddelande från hyresvärden att de kommer att stänga av vattnet för arbete.. då måste du också lufta elementen när vattnet kommer tillbaka.

Detta behöver du…

 • Ett glas
 • Skiftnyckel eller en elementnyckel

Så här går du tillväga…

1. Ta en titt på dina element och lokalisera vart de sk. luftningsnipplarna sitter.

Titta på elementet

2. När du väl har hittat nippeln/ventilen, konstaterar du samtidigt vilket verktyg du behöver för att kunna öppna den. I Hobbymans fall är det en skiftnyckel som gäller.

Hittad ventil

3. Ibland kan ventilerna se annorlunda ut och för att kunna skruva upp dem krävs en sk. ”elementnyckel”. Denna nyckel finns att köpa hos bland annat, Clas Ohlson (8kr eller 64 kr alternativ). Du kan även kolla med din vanliga matbutik om de säljer elementnycklar. Nyckeln nedan är köpt hos Clas Ohlson och fungerar på 4 olika typer av elementventiler.

Så ser en elementnyckel ut med 4 olika nycklar

4. Låt oss gå vidare med själva luftningen…
Vi förutsätter att du redan har det verktyg eller den nyckel som krävs för att fortsätta så tag ett dricksglas…
Placera det under ventilen och öppna den sedan försiktigt. OBS. Lossa inte hela nippeln/skruven för då sprutar det vatten i hela rummet 😉

Placera ett dricksglas under nippeln

Skruva tills du hör att luft pyser ut, eller vatten börjar rinna.  När det slutar ”pysa” luft och istället bara kommer vatten i ett jämt flöde, kan du skruva åt ventilen igen. Ditt element är nu luftat och borde relativt snabbt bli upphettat.

Ps.Tyckte du att artikeln var bra? Kommentera gärna i fältet nedan.Ds.
Lycka till!
//Hobbyman

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

83 svar

 1. Knapsu skriver:

  För villaägaren gäller att ha stannat cirkulationspumpen och shunten fullt öppen medan du luftar.

 2. Anders Wassberg skriver:

  Hela min undervåning fungerade bra att luft. Men på övervåningen är bara en liten del av elementen varma, d v s början på elementen… dessutom kommer det inget vatten alls efter det att luften kommit ut… från nippeln längst ner kommer det bara kallvatten?

 3. Johan skriver:

  Kalasbra! Tack för hjälpen!

 4. Sara skriver:

  Bor i radhus med fjärrvärme. De flesta element i huset har varit kalla i snart två år. Följde anvisningarna på denna sida fick dock inget resultat.

  Alla råd är välkomna, tack!

 5. Fredrik skriver:

  >Bor i radhus med fjärrvärme. De flesta element i >huset har varit kalla i snart två år. Följde >anvisningarna på denna sida fick dock inget resultat.

  >Alla råd är välkomna, tack!

  Shunten på våran fjärrvärmeväxlare tjärvade över sommaren med resultat att det blev kallt till vintern. Brukar behöva smörjas med tex matolja ibland. Shunten är en ventil som avgör hur mycket fjärrvärme som ska komma ut elementen. Shunten sitter på våran vid ett rött kugghjul som snurrar om den öppnas eller stängs. Skruva loss motorn bakom och smoörj pinnen i.

 6. mikael skriver:

  Jag har samma problem med min övervåning som Anders Försökte öppna länken från hobbyman ”Hej Anders” men det gick inte. Har den försvunnit?

 7. Hobbyman skriver:

  Hej Mikael,
  Tack för att du upplyste mig om den ”trasiga” länken. Nu ska den fungera igen.
  Mvh, Hobbyman

 8. Ebba skriver:

  Tack för hjälpen
  Informativt och pedagogiskt skrivet.

 9. Magnus skriver:

  Hej,
  Har problem med att när det blir kallare ute så börjar elementen att låta väldigt mkt speciellt på övervåningen.
  Bor i radhus och har fjärrvärme. Har luftat massa gången o har samma problem som tidigare inlägg med att elementen på övervåningen blir bara havla varmt. Har funderat att ta in en röris men ta gärna tipps innan,

 10. Martin Afzelius skriver:

  Min dotter klagade en kväll på att elementen lät på ett kluckande sätt så jag släppte lite på ventilen innan jag kollade er formidabla sida på nätet. Det kom ingen luft, däremot en himla massa vatten (ca 1 liter). Kan det ha skadat elementet att det rann ut så mycket?
  Fick slut på kluckandet iallafall.
  Tacksam för svar.

 11. Hobbyman skriver:

  Hej Martin,
  Nej ditt element har inte tagit skada. Det finns ett kontinuerligt flöde av vatten i ledningarna som hela tiden fyller på elementen. I samma stund som du tömde ut vatten, fylldes det på nytt.
  Mvh, Hobbyman

 12. Aina Karlsson skriver:

  Hej ! Vi har också problem med värmen i elementen på övervåningen, har försökt med dom tips ni nu lämnat här att lufta alla element på nere våningen och sen stängt av dessa ,men det kommer ingen luft eller vatten ur elementen på övervåningen.jag skruvade på nippen nästan helt, så jag var rädd för att den skulle lossna helt . Dom känns bara varma ner till.
  Tacksam för svar

 13. Emil Johansson skriver:

  Hej.

  Har också problem med detta efterom det kommer vatten direkt o ingen luft. Trodde då att jag kanske inte har någon luft i systemet. men en på jobbet sa att man skulle lufta elementet längst ifrån först och tömma tills det kom varmvatten. (Höja shunten innan om man har de för att sätta fart på det) Han sa också att om där fanns värme fram tills termostaten så är det nog den som krånglar. alltså om röret fram tills elementet är varmt men inte resten.

 14. Jan Banan skriver:

  För er som inte får värme på elementen i övervåningen trots att ni luftat dom så beror det troligtvis på att ni har för lågt tryck i värmesystemet. Prata med en rörmokare om det.

 15. Henrik skriver:

  vi har bergvärme i vår villa. Innebär det att att vi måste stänga av anläggningen och öppna shunten? om så är fallet undrar jag hur en shunt ser ut och var den kan tänkas sitta på en bergvärmeanläggning

 16. Julia skriver:

  Var försiktiga när ni luftar, och skruva inte upp för mycket, som jag råkade göra. Pang sa det, och ventilen flög ut! Efter mycket skrik och panik och besök av rörmokaren fick jag sedan torka svart vatten från golvet resten av dagen.

 17. Jonas skriver:

  Haha precis det där hände mig alldeles nyss när jag skulle göra det själv…. skruven lossnade och vattnet sprutade ut med våldsam kraft, fick givetvis panik och försökte hålla emot med fingrarna men det var så varmt att jag brände mig! Det sprutade ut ca 5 liter eller mer tror jag, men till slut fick jag dit skruven i alla fall! Så ett varningens tecken till alla som ska göra det själv!!!!

 18. Olle skriver:

  Aina Karlsson :
  Hej ! Vi har också problem med värmen i elementen på övervåningen, har försökt med dom tips ni nu lämnat här att lufta alla element på nere våningen och sen stängt av dessa ,men det kommer ingen luft eller vatten ur elementen på övervåningen.jag skruvade på nippen nästan helt, så jag var rädd för att den skulle lossna helt . Dom känns bara varma ner till.
  Tacksam för svar

  Jag har precis samma problem med två av sex element på övervåningen..Jag kan skruva av nippen helt och det kommer inget ut. Jag har även provat med att öka trycket på vattnet, men ingen lycka :-/

 19. Susanne skriver:

  Tack för tipse n här, väldigt bra skriven pedagogisk guide för mig som har tummen mitt i handen typ 🙂 Men tack vare de tydliga instruktionerna och bilderna så inköptes både elementnyckel och jag luftade alla element i lägenheten. Har varit kallt sen det började klucka i dem igår. Får vänta en stund och se om det ger nåt resultat.

 20. christer forséni skriver:

  jag undrar bara om det spelar någon roll ifall man luftar övervåningen först eller undervåningen?? logiken säger mig att börja på undervåningen, men man vet aldrig?
  sedan om det är en fördel om vattnet är varmt?

 21. Julle skriver:

  Tack, nu fryser jag inte längre.

 22. Håkan skriver:

  tack funkar klockrent

 23. peter skriver:

  Bor i en villa med fjärrvärme. Trycket i systemet sjunker. Har luftat alla element ett antal ggr
  Vad gör jag

 24. Mimmi skriver:

  Hej! har jag fel om jag har för mig att man ska fortsätta tappa vattnet tills det kommer ut varmt vatten, eftersom det kommer ut kallt vatten…

  Och dessutom har jag för mig att det ska komma ut svart vatten oxå. Mitt är helt klart :S

  Tacksam för svar ifall jag har rätt eller fel.

 25. Hobbyman skriver:

  Hej Mimmi,
  När jag tappar ur vatten så gör jag det tills det kommer varmt vatten.
  Att vattnet ska vara svart är fel. Färgen beror på hur mycket avlagringar som finns i vattensystemet. Färgen har alltså ingen betydelse 🙂

 26. Jednorozec skriver:

  Hej,

  Någon här som vet vad det är för fel om man inte kan reglera värmen på elementen? ett par av våra element är bara varma, hjälper inte om vi stänger av eller sänker värmen med termostaten på elementet.

  Hjälp tack 🙂

 27. Joakim skriver:

  Hej,

  jag har ett problem med två av mina element. Den lilla fyrkanten som man stoppar in elementsnyckeln i har blivit rundad av slitage så den går inte att använda. är det någon som vet ett sött att lufta elementet från den andra sidan där termostaten sitter eller har ett annat bra tips?

  det börjar bli ganska kallt:(

 28. Hobbyman skriver:

  Hej Joakim,
  En elementnyckel kan du köpa för billig peng från ett byggvaruhus eller VVS-företag. Alternativt beställer du en från ”Classe”:
  http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=133037231
  Eller: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=133036831

 29. Mats skriver:

  Hej. Våra element i vardagsrummet behöver verkligen luftas. Problemet är att jag inte hittar några luftningsnipplar! Vad kan jag göra?

 30. Hobbyman skriver:

  Är det ett väldigt gammalt element så kan det mycket väl vara så att det blivit ommålat några gånger. I vissa fall har man målat över nipplarna vilket resulterat i att färg har fyllt igen ”nyckelhålet”.

 31. anna skriver:

  Jaha då är det väl bara att köra på då,hade inte en aning om hur man gör men tack för alla tipsen,oj måste kolla igen om cirkulationspumpen ska vara avslagen först,,nu funderar jag på om jag ska göra upp eld i pannan innan jag börjar med själva avluftningen,,

 32. Josefine skriver:

  Hej. Jag har oxå ett stport problem med mina element. Jag & min sambo har precis flyttat in, och nu när kylan stiger på vill vi givetvis få värme i huset.. men det vill inte komma!!!
  3 av 4 element på mellanplanet blir inte varma what so ever hur mkt jag än luftar dem. Det kommer inte ens vatten o luft ur 2 st av dem.. vad gör jag för fel, eller vad kan vara felet & hur kan jag lösa det?
  Det tredje elementet pyste & frustade ut ca 2 liter vatten (under 1 timmas tid) så det gick inte snabbt. Men sen stannade det där. Slutade pysa, inget mer vatten kom & elementet står fortfarande iskallt! Hjälp oss.. vi fryser ijhäl!!!
  /Isbits Jossan

 33. Lars skriver:

  Joakim skrev ”Hej,

  jag har ett problem med två av mina element. Den lilla fyrkanten som man stoppar in elementsnyckeln i har blivit rundad av slitage så den går inte att använda. är det någon som vet ett sött att lufta elementet från den andra sidan där termostaten sitter eller har ett annat bra tips?

  det börjar bli ganska kallt”

  Svaret handlade om elementsnyckeln men det är ju fyrkanten på elementet som är problemet. Jag har samma problem och har en gång sett en rörmokare lufta i andra änden av elementet. Tyvärr minns jag inte exakt var han skruvade. Kan någon hjälpa mig och Joakim med detta?

 34. Kristjan Aunver skriver:

  Hej & tack för informationen. men du nämner INTE vilket håll man skall vrida åt för att ÖPPNA ventilen! medurs eller moturs? tacksam för svar.

 35. Hobbyman skriver:

  Hej Kristjan,
  Du vrider åt samma håll som när du skruvar ut en skruv. Moturs med andra ord.

 36. Tobbe skriver:

  ”Jaha då är det väl bara att köra på då,hade inte en aning om hur man gör men tack för alla tipsen,oj måste kolla igen om cirkulationspumpen ska vara avslagen först,,nu funderar jag på om jag ska göra upp eld i pannan innan jag börjar med själva ”

  Ska cirkulationspumpen vara av? Jag hade den på sist jag luftade och brydde mig heller inte om shunten. Vad spelar det för roll?

 37. Erik skriver:

  Om cirkpumpen sitter på returledningen kan den suga in luft i systemet..

 38. Kip skriver:

  Tack för hjälpen!

 39. Pope skriver:

  Tjena,

  Jag höll på en lång stund igår och det blev säkerligen flera liter vatten som till slut kom ut. Problemet är att elementet fortfarande är kallt. Vad ska man göra?
  Sen en fråga som kanske är dum, ska elementet vara ”avstängt” eller påvridet när man luftar?

 40. Patrik skriver:

  Hallå alla hemmafixare. Använde denna eminenta guide att för att lufta mina element för första gången i nygamla villan och tror ni inte att det gick åt helvete… Efter att ha luftat 3 av fyra element som behövde luftas gick jag med gott mod inför sista. Luftning gick finfint men sen när jag skulle skruva åt nippeln så satt jag helst plötsligt med skiten i handen. Vatten ûber alles som tyskarna skulle säga. Nippeln hade lossnat vid svetsfogen på baksidan och jag letade febrilt efter någon form av kran för att stänga av trycket.

  Fick till slut ringa en rörmokare, sittandes med ena fingret i hålet och be om hjälp. Han sa att det alltid(?) finns en nippel som gör att vattnet inte cirkulerar i elementet utan bara går vidare i systemet (har fjärrvärme btw) Hittade denna nippel bakom ett lock där båda rören kommer upp ur golvet och de ”bryggas” tillsammans till elementet. Fick tag i en sexkantsnyckel från IKEA (visste väl att det fanns skäl att spara alla 43 jag har, ska lägga en bakom varje element från och med nu.) och kunde stänga av vattnet till elementet. Nu står ski.. elementet och droppar ur och jag har lärt mig en läxa (gör ingenting själv en söndagkväll utan backup)

 41. Johan skriver:

  Några av elementen blir inte varmare än till en tredjedel medans övriga funkar finfint. Det konstiga är att det är alla element på bottenvåningen samt ett på mellanplan som har detta problem – övriga fungerar som sagt fint. De har alla fungerar bra tidigare och då jag både tömt och fyllt på systemet samt luftat det ordentligt så blir jag inte riktigt klok.
  Det enda…övriga frågetecknet är att handdukstorken (vattenburet) på övre plan (om totalt 3) är varmt, men att det inte går att lufta ur/få vatten ur den trots att de verkar full.
  Kan tyckas att trycket borde skapa problem på övervåningen, men inte på nedre plan där pannan står?

 42. Peter skriver:

  > Han sa också att om där fanns värme fram tills termostaten
  > så är det nog den som krånglar. alltså om röret fram tills
  > elementet är varmt men inte resten.

  Så har jag. På båda mina (stora) element. Finns det någon anledning att lufta elementen eller är det bara att ringa hyresvärden?

  (Blir lite avskräckt av alla som fått varmt vatten överallt =))

 43. Pontus skriver:

  Har kalla element på övervåningen har luftat dem de kom lite luft men inget vatten hur mycke jag än öppnade ventilen. De är varmt i rören längst ner, vad ska jag göra. På nedervåningen så är hela elementen varma. Tacksam för hjälp

 44. Anna skriver:

  Har precis samma problem som Peter, dvs. hela elementet är kallt, men röret som leder fram till det är varmt hela vägen upp till ventilen (som är helt ny). Tacksam för hjälp! Det börjar bli väldigt kallt hemma…

 45. Malin skriver:

  Pontus:

  Det kanske har något med det Patrik skrev 2010-11-28?

  ”Han sa att det alltid(?) finns en nippel som gör att vattnet inte cirkulerar i elementet utan bara går vidare i systemet (har fjärrvärme btw) Hittade denna nippel bakom ett lock där båda rören kommer upp ur golvet och de ”bryggas” tillsammans till elementet.”

  Jag har luftade men bara ljumna element så jag ska se om det finns någon ”ventil” jag kan vrida på bakom rören.

 46. Denise skriver:

  Önskar att jag hade läst allas komentarer innan jag börjat lufta elementen! Råkade skruva loss ventilen för mycket, som tur va fick ja dit den igen,men ja har fått torka svart vatten hela morgonen.

 47. Robin skriver:

  Elementet suger in luft :/ Kan jag göra något åt det själv eller måste jag kontakta hyresvärden?

 48. Yonsson skriver:

  Mina element har nipplar både uppe och nere. Ska man lufta båda, och vilken börjar man med i så fall?
  Tack på förhand!

 49. Martin Persson skriver:

  hej

  jag har precis köpt ett hus med bergsvärme thermia,diplomat, har golvärme på nedervåningen insatt på 60talet, och på nedervåningen är det varmt och skönt, övervåningen däremot är kall, där har vi vanliga element, men dom är bar ljummna och ett par kalla, provade att lufta ett, men det kom ut vatten direkt ingen luft alls, hur kan jag göra för att få upp mer värme på övervåningen? mvh Martin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *