Gör egna stolsdynor med hjälp av ett Ikea hack

Vi har ett gäng formstolar i trä med stålben hemma. Dessa stolar av trä är väldigt känsliga för knappar på byxor mm. vilket leder till att fula märken lätt uppstår på sittytan. För att förhindra detta beslöt vi oss för att leta reda på stolsdynor som matchade vår stil. Tyvärr hittade vi inge som vi tyckte om. De som vi kunde tänka oss kostade nästan mer än vad själva stolen kostade. Kort och gott tog vi saken i egna händer och gjorde våra egna dynor med hjälp av IKEA!

Detta behövs:

 • Bordstablett ”PANNÅ” från Ikea finns i färgerna, blå, grön, mellangrön, purpur, röd och svart (Pris 19:-/st)
 • Universallim (Pris ca 20:-)
 • Tving och tung vikt (böcker etc)
 • T-röd

Så här gör du:

1. Börja med att göra ren stolens sittyta ordentligt med en trasa som du har hällt lite T-röd på. Detta gör du för att limmet ska få ordentligt fäste. Torka även av baksidan på bordsunderlägget.

Lim och underlägg

2. Börja med att lägga en sträng lim så nära kanten på bordsunderlägget som möjligt. Det är viktigt att limmet kommer ända ut i kanterna för annars kan ett glapp skapas när du limmat fast underlägget.

Limsträng i kanten

4. Fortsätt sedan att limma på ordentligt med lim i cirklar (eller spiral som jag gjort) så att hela baksidan av underlägget är täckt med lim.

Lim på baksidan

5. Måtta med ögat ut vart på stolens sittyta du vill placera underlägget. Då limmet fortfarande är blött kan du göra finjusteringar när underlägget väl är på plats.

Färdig stol

6. För att förhindra att limningen ska släppa behöver du lägga en vikt på underlägget. Om du, som i vårt fall, har en ojämn yta att limma på kan det vara bra att ha några ”tvingar” till hands medan limmet torkar.

Limmet torkar

7. Låt limmet torka så länge som det krävs (läs på baksidan av limförpackningen) innan du fortsätter med nästa stol. När du är klar har du på ett mycket billigt och enkelt sätt förnyat dina stolar och samtidigt säkrat dem för fula märken. Dessutom är de nu skönare att sitta på då Ikeas bordstablett ”PANNÅ” är tillverkad i 3mm skumplast/gummi.

Färdiga stolar

Lycka till!

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Bengt skriver:

  Det där var smart det .Tack tack

 2. Victoria skriver:

  Vilken smart idé och det blev supersnyggt!

 3. admin skriver:

  Tack Victoria,
  Det var kul att höra!

 4. Malin skriver:

  Så smart idé! Kanske helt galet detta, men tror du att man kan använda sig av samma trick vad gäller en helt vitmålad trätrapp för skydd och lite mer liv?

 5. Hobbyman skriver:

  Hej Malin!
  Ja varför inte? Se bara till att göra ordentligt rent innan du stryker på limmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *