Har du det kallt hemma? Då kan det vara dags att lufta elementen.

Nu när kylan börjar tränga sig på och kvicksilvret sjunker dag för dag, kan det vara skönt om elementen fungerar som de ska. Tycker du att dina element avger dåligt med värme, kan det finnas luft i systemet som måste släppas ut för att varmvattnet ska kunna få plats. Hobbyman visar hur du luftar element…

I de flesta lägenheter finns det vattenuppvärmda element. Dessa element kan med tiden behöva luftas. Med ”lufta element” menar man att man tömmer elementets vattensystem på luftfickor så att hela elementet fylls med varmvatten. Det är en väldigt enkel manöver som du kan göra själv och du bör göra det en till två gånger per år (oftast räcker det med en gång på höst-/vinterkanten). Om du har fått meddelande från hyresvärden att de kommer att stänga av vattnet för arbete.. då måste du också lufta elementen när vattnet kommer tillbaka.

Detta behöver du…

 • Ett glas
 • Skiftnyckel eller en elementnyckel

Så här går du tillväga…

1. Ta en titt på dina element och lokalisera vart de sk. luftningsnipplarna sitter.

Titta på elementet

2. När du väl har hittat nippeln/ventilen, konstaterar du samtidigt vilket verktyg du behöver för att kunna öppna den. I Hobbymans fall är det en skiftnyckel som gäller.

Hittad ventil

3. Ibland kan ventilerna se annorlunda ut och för att kunna skruva upp dem krävs en sk. ”elementnyckel”. Denna nyckel finns att köpa hos bland annat, Clas Ohlson (8kr eller 64 kr alternativ). Du kan även kolla med din vanliga matbutik om de säljer elementnycklar. Nyckeln nedan är köpt hos Clas Ohlson och fungerar på 4 olika typer av elementventiler.

Så ser en elementnyckel ut med 4 olika nycklar

4. Låt oss gå vidare med själva luftningen…
Vi förutsätter att du redan har det verktyg eller den nyckel som krävs för att fortsätta så tag ett dricksglas…
Placera det under ventilen och öppna den sedan försiktigt. OBS. Lossa inte hela nippeln/skruven för då sprutar det vatten i hela rummet 😉

Placera ett dricksglas under nippeln

Skruva tills du hör att luft pyser ut, eller vatten börjar rinna.  När det slutar ”pysa” luft och istället bara kommer vatten i ett jämt flöde, kan du skruva åt ventilen igen. Ditt element är nu luftat och borde relativt snabbt bli upphettat.

Ps.Tyckte du att artikeln var bra? Kommentera gärna i fältet nedan.Ds.
Lycka till!
//Hobbyman

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

83 svar

 1. nafiz skriver:

  tja
  igår kopplade man in fjärrvärme(bergvärme?) och vi fick en ivt greenline. alla element kommer ihåg förut i mitt rum (som ligger på övervåning längst bort). har haft problem med denna förr och den blir alltid varm sist av alla element i huset. för något år sen hade vi en rörkille som fixade elementen så att det alltid kom värme på denna. igår kopplade man in greenlinen och stängde då av allt vatten. nu är det så att mitt element bara blir varm till övre halvan (nedre är kall). till elementet går det två rör, det ena (som är kopplad till övre delen och gå via en mätare 0-8) är varm medan det andra röret (som är kopplad till nedre delen av elementet) är kallt. skall jag prova att lufta enligt guiden? Jag hade igång elementet under natten men stängde av det för drygt 2h sedan. Vi provade att stänga av flera andra element i hopp om att denna skulle ”komma igång” men det gjorde den inte igår natt.

  Frågor: Vad är en shunt? Vart hittar man centralvärmegrejen som det pratas om? Behöver man stänga av alla element i huset för att lufta mitt?

 2. kami delnavaz skriver:

  Hej
  Mina element är varma på ovansida,men kalla på undersidan där rören är kopplad till elementet.
  kan det vara luft i systemet eller är det pigget i termostatet som har fastnat?
  Är det någon som kan ge mig en tips?Tack .

 3. Pawel skriver:

  HEJ
  Jag skulle vilja å hjälp.
  Jag vet inte vart jag ska söka mig,
  Jag har köpt en lägenhet och har haft den i 3år.
  Varje vinter är det mellan 17,3 grader till 19.2grader.
  Jag har ringt flera gånger pär vecka och inte fått nån hjälp.
  Jag vill veta om de finns något man kan göra.
  Ja vill gå vidare med fallet men vet inte riktigt vart jag ska söka mig.
  Vore snällt om någon kunde hjälpa mig med dessa svar.
  Mvh Pawel

 4. pelle skriver:

  tack, behövde verkligen fixa det här!!!

 5. Tove Rubenson skriver:

  Hej
  Bor i ett hus från 58
  Jag brukar lufta min element.
  Nu kommer det inget vatten ur mitt sovrums element och det blir inte varmt.
  Bara lite precis i början där rören kommer in.
  Vad kan det bero på?
  Övrig element i huset blir varma.

  Hälsningar
  Tove

 6. Vad Glad och supper att jag är inte ensam med mitt värme problem. Jag har en hyres lägenhet och har problem med värmen sedan jag flyttade in för två år sedan. ! Kom på sock att kontakta G.L göteborgs energi samt SMHI. Elementerna måste luftas oavsett vad min eller din hyresvärd säger eller även plocka bort som styr fjärvärmens regulator. Det är bara att vi måste få dessa hyres värdar att hgänga med. This is Bull DEm Krammar oss på Hyran Glöm inte detta! La Torra

 7. Cornelia skriver:

  Tack för hjälpen, nu vet jag vilken ventil jag ska öppna.
  MVH
  Cornelia

 8. ahmed tayeh skriver:

  Hej
  Bor i ett hus från 73
  Jag försökte lufta två element men det kommer inget luft eller vatten ur mitt sovrums element och det blir inte varmt.
  Bara lite precis i början där rören kommer in.
  Vad kan det bero på?
  Övrig element i huset blir varma.
  tacksam för ett tips

  Mvh
  Ahmed Tayeh

 9. Anders skriver:

  Hej, har ett rätt gammalt hus med en bergvärmepump, mina element är varma upptill men kalla nertill, i ett rum är det riktigt dåligt. Om man tar bort hatten på nersidan av elementen så skall det ju sitta en ventil där men när jag tar bort hatten så rinner det ut vatten, skall det göra det, eller är det bara lite ?

 10. Lamiya skriver:

  Hej, Jag gjorde som beskrevs här men vattnet är ju kall. Ska jag ringa bovärden eller det måste vara så kall(ljummet)?
  TACK
  MVH Lamiya

 11. Ludde skriver:

  Tack så hemskt mycket! äntligen har jag värme i mitt sovrum!

 12. LOL skriver:

  Alltså ni som skriver att ni behöver hjälp.. Är ni efterblivna på riktigt eller? Prova för i helvete och lufta elementen, funkar det så funkar det inte… hur svårt kan det vara?

 13. Rolf Henriksson skriver:

  Jag har luftat alla element i lägenheten men det kommer inget luft bara vatten och då borde det bli varmt men det blir det inte!

 14. Martin skriver:

  Bra artikel!

  MVH

  Martin

 15. Same skriver:

  Om man tror att det hjälper att lufta elementen när de är kalla på undersidan då är man verkligen efterbliven ,eller kanske bara dum och stor i käften.

  Öppna istället ventilen på utgående lite,och vänta en stund.
  Känn om elementet blivit varmare,om inte öppna lite mer.

  Ventilen sitter under hatten som skruvas loss.

 16. Hanna skriver:

  Tack för tips om hur man luftar element!

 17. käften skriver:

  lol skall bara knipa j-a besserwisser

 18. jocke skriver:

  Hej,
  Jag har som flera andra här problem med med ett element, som har lite värme i överkant där vatten kommer in, men 95% av elementet är kallt. Jag har luftat förut både på höstkant och vårkanten, men utan att lyckas. Jag har även skruvat på ventilen vid utloppet …. och då kommer det varmvatten efter en stund, men när jag stänger där igen så blir avlopsledningen kall igen. Det sitter en skruv i den ventilen på utloppet …. ska den va nerskruvad helt eller utskruvad el nåt mit i mellan????
  Jag har tappat elementet på ganska mycke vatten, men det blir kallt ändå !!

  Vad ska jag göra???

 19. Mattias skriver:

  OK, ni kanske borde lägga in en VARNING, vissa element börjar inte rinna jämnt utan direkt går från en droppe till att börja spruta ut smutsigt vatten på en i högt tryck, utan att stoppa! Fick först stoppa in fingret för att hindra strålen, sen hitta pluppen som skjutits iväg i rummet. Hela lägenheten blev blöt.

  Men man får se det positivt. Nu har jag fått svabba, drog länge på att göra det. Och så har jag lärt mig hur man luftar element!

  Haha.. Jag tänkte, bäst jag läser på internet för att se så jag inte gör något fel. Så hände detta precis. Haha.. Jävlar alltså.. 😀

 20. Danne skriver:

  Hej!

  Har ungefär samma problem som Ahmed Tayeh.
  Har tidigare luftat elementen utan problem. Nu kommer det bara lite luft innan trycket försvinner och det kommer inte något vatten heller?
  Elementet är endast lite varmt där rören kommer in.
  Vad kan det bero på?

 21. jan Olovsson skriver:

  Skall cirkaltionspumpen vara avstängd vid luftning

 22. Ted skriver:

  Hej, jag ser så många som har nästan samma problem och ev. ni Hobbyman har lämnat vettiga och nyttiga svar till de, jag har också en element som blir aldrig värm riktig, ev. bara på 10 cm. på toppen och nära inkommande vattenledningen, ej mer,jag undrar om den lilla ventilen som har insex skruv och ligger under en lucka vid inkommande värm vatten till elementet, har den nån form av funktion som hindrar elementet blir värm? hur öppet eller stäng den ska vara? vi fryser faktisk och har ej fått hjälp från föreningen, tackar för all svar.

 23. Daniel skriver:

  hej!

  VARNING!!!! VARNING!! Jag skulle lufta mina element och det fanns bara en skruv så den skruvade jag på men då fick jag en jävla kyss till elstöt så jag trodde att det var slut på allt
  det kom inget vatten alls från mitt element men det gnistra och sprakade och luktade brännt! VAD SKA JAG GÖRA NU! jag har stängt av all ström i huset och det börjar bli kallt nu

 24. André Nilsson skriver:

  Hej…
  Mina element är vattenburna och jag or i en lägenhet.
  Har tidigare haft problem med att elementen antingen var för kalla, eller att inröret samt elementet varit iskalla.

  Vad jag gjorde för att elementen skulle komma igång, var att börja tömma elementen med vatten, precis som när man luftar ett element. Men tog mycket vatten i flera omgångar, säkert 3-4 liter. Då plötsligt började varmt vatten komma in i elementet, och ge VÄRME.

  Bara en lösning som fungerade utmärkt på mina vattenburna relativt gamla lägenhetselement.

  André

 25. Daniel skriver:

  Hej!

  Vad som även kan vara ett problem är att det finns inte tillräckligt med vatten i systemet. Det är ett SLUTET system vilket innebär att om hela huset luftar sina element så tar det slut på vatten. Och då kommer det aldrig att bli varmt. I vårt hus så har man nyss bytt värmepump, och vi har blivit instruerade att lufta elementen men direkt därefter så måste vi meddela att detta är gjord, så att de kan fylla på tanken igen med det vattnet som rann ur elementen när vi luftade dem.

  Pga att det är ett slutet system, det hämtas inget vatten utifrån utan cirkulerar en bestämd mängd vatten som återuppvärms. Och behöver fyllas på när luftning sker.

 26. Crille skriver:

  ”Rolig” upplevelse när ventilen pajjade. Blött vart det 🙂

 27. Veijo Lilja skriver:

  Hur luftar man elementet, om ”pigget” har blivit slitet och runt så att elementnyckeln inte funkar, Finns det bättre verktyg?

 28. Ina Peña Zagal skriver:

  Hej, Jag har ”luftat” alla elementet (7st) men de är fortfarande kalla. Kan det vara problem med vreden istället? Hur gör man då?

 29. Vice skriver:

  Efter alla elementen var luftade var det ett element som envisades med att ge noll i värme, ett vanligt problem enligt min hyresvärd är att termostaten ”pigg” ibland fastnar under sommaren. Termostaten(den man vrider på för att bestämma värme) går att skruva av längs in utan att vatten kommer ut, och man kan då rucka/lossa den fastsatta piggen/staven på elementen så funkar det som en dröm igen!

  PS Veijo Rörtång/polygrip, funkade fint för mig iaf!

 30. Bjerre Ljungberg skriver:

  Tack för tipsen! Fungerade utmärkt!

 31. Veronica skriver:

  Tack så mycket för tipsen! Jag ska fixa och testa det.

 32. Emily skriver:

  Mina element är varma upptill och kalla nertill, jag tänkte då att jag måste lufta dem. När jag öppnar med nyckeln kommer det vatten på en gång, det är ju då man ska stänga till, så vad gör jag nudå?

 33. Hobbyman skriver:

  Hej Emeliy,
  Bara för att det kommer vatten direkt betyder det inte att det inte finns luft längre in i elementet.
  Låt det rinna ut några deciliter vatten för att vara säker på att det inte finns någon luft kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *