Bålrecept för festliga tillställningar…
Ska ni ha fest hemma och vill bjuda på en trevlig välkomstdrink till era gäster? Det finns mängder av olika recept på bål, att finna på Internet. Då det i skrivandets stund närmar sig nyår, tipsar Hobbyman om några olika recept som passar in såväl på nyårsafton som på midsommar eller andra festliga tillställningar… |
Samtliga recept är uppsnappade från nätet och är endast ett axplock av allt man kan finna, men förhoppningsvis passar något av recepten just Er fest.
Bål på vitt vin, Chardonnay (ca 10 glas)
Ingredienser:
0,5L sockerdricka, fruktsoda eller sprite
1 st Carambole
0,5L is
1L Vitt vin, Chardonnay
Så här gör du…
Använd en stor skål eller karaff. Häll i sockerdricka, is och vin och rör om. Skiva och blanda frukten med isen. Vill du så spetsar du nu bålen med lite Midori (Melonlikör) för att piffa upp färgen och få den ljusgrön.
Har du lust så varierar du frukten med hjortron, ljus melon, vita rosenblad eller osötade ananasringar (konserverad eller färsk).
Bål på rödvin och björnbär (ca 10 glas)
Ingredienser:
1 paket frusna björnbär
0,5L is
0,5L strösocker
0,5L druvjuice
0,75-1L rött vin
Så här gör du…
Använd en stor skål eller karaff. Häll i vin, socker, druvjuice, is och rör om. Skiva frukten och blanda den med isen.
Har du lust så varierar du björnbären med mörka urkärnade vindruvor, svarta vinbär eller röda rosenblad.
Bål på vaniljvodka och rabarbersaft (ca 20 glas)
Ingredienser:
0,75L Vaniljvodka
0,9L koncentrerad rabarbersaft
0,5L jordgubbar
4st citroner
2,25L sodavatten
0,5L is
Så här gör du…
Skär citronerna i klyftor och dela jordgubbarna. Fyll upp skålen med vodka, rabarbersaft, citron och jordgubbar. Ställ upp glasen snyggt och garnera med en jordgubbshalva på kanten. När gästerna kommer tillsätter du is och sodavatten.
Bål på vitt vin och Sherry (ca 20 glas)
Ingredienser:
0,5-1L jordgubbar
2-4msk socker
1dl Sherry
0,75L vitt vin (halvtorrt)
1 L fruktsoda eller 2 flaskor (á 63 cl) cider
0,5L is
Så här gör du…
Skölj och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en stor skål och strö över sockret. Häll över sherry och vin ca 1 timme före serveringen. Ställ skålen kallt. Tillsätt fruktsoda eller cider och isbitar strax före serveringen.
Alhoholfri Bål med tropisk touch (ca 20 glas)
Ingredienser:
3 kiwi
1 mango
1 liten melon (ca 400g) t ex Ogen eller Galia
2msk socker
1,5L passions-, citron- eller fruktsoda
1 lime eller citron
0,5L is
Så här gör du…
Skala och skär kiwin i tunna skivor. Dela mangon på båda sidor om kärnan. Skär loss fruktköttet från skalet och skär i tunna strimlor. Dela melonen och ta ur kärnorna. Använd ett kuljärn och ta ut kulor eller skär fruktköttet i tärningar. Lägg all frukt i en stor skål och strö ev. över socker.
Häll på soda och garnera med skivad lime eller citron. Lägg ev i isbitar vid serveringen.
Bål på rött och vitt vin (ca 20 glas)
Ingredienser:
0,75L rött vin (Beaujolais)
0,75L vitt vin (Riesling)
2 flaskor (33 cl) fruktsoda
0,50L frukt- eller bärlikör, förslagsvis apelsin, persika eller äpple
1L jordgubbar
1 äpple
1 apelsin
Så här gör du…
Lägg iskuber eller block i botten på en skål. Blanda i kylda drycker. Skölj, rensa och skiva jordgubbar. Skala och tärna äpple. Skölj, halvera och skiva apelsin. Tillsätt frukten. Rör om och servera.
Alkoholfri fruktig midsommarbål (ca 15 glas)
Ingredienser:
1L tranbärsjuice
5 dl ananasjuice
3 dl apelsinjuice
33 cl sodavatten
1 apelsin
1 liten melon
2 kiwi
Så här gör du…
Lägg iskuber eller stort isblock i skål. Blanda i kalla drycker. Skölj apelsin, dela och skiva den. Dela melon i klyftor och skär ut kött samt tärna det. Skala kiwi och tärna dem. Tillsätt frukten och servera.
Har du fler tips på bålrecept? Använd vårt forum: forum.hobbyman.se
Skål!
Mvh, Hobbyman