Vad är RSS och hur funkar RSS?

Vad är RSS och hur fungerar RSS?Du har säkert stött på hemsidor som skriver om att de erbjuder RSS som tjänst. Lika många gånger, har du som okunnig i ämnet, även funderat på vad det är. Hobbyman försöker reda ut begreppet och förklarar även hur man använder RSS som webtjänst eller lokalt i sin dator…


Vad är RSS?

RSS (neews feed, är ett annat ord) är en typ av syndikering som används för att hämta websidors innehåll. Ofta består själva innehållet av en rubrik och lite brödtext. Den här typen av information brukar användas på bloggar och nyhetssidor. Genom att prenumerera på en nyhets feed (syndikering) kan man få de senaste uppdateringarna i ett sammanfattande format, utan att faktiskt besöka själva källan (hemsidan).

RSS finns, i dagsläget, i tre olika format/standarder:
Rich Site Summary (RSS version 0.9x)
RDF Site Summary (RSS version 0.9 och 1.0)
Really Simple Syndication (RSS version 2.x)

Dessa tre olika format har olika typer av stöd, vilket vi inte går in på just nu, men ett exempel skulle kunna vara att en standard kan ha stöd för att visa bilder, medan en annan bara kan syndikera text.

Hur använder man RSS?

Generellt sätt så är det första man behöver en s.k. nyhetsläsare. En nyhetsläsare kan vara ett program som är installerat på din dator, eller en webbsida med stöd för RSS läsning. På samma sätt som du använder ditt mailprogram, tar du ner ”news feeds”. Skillnaden är att du bara plockar ner en liten del av själva nyheten (ibland hela artikeln/nyheten).

Hur prenumererar man på en RSS feed?

När du har valt ut en lämplig nyhetsläsare behöver du bara bestämma dig för vilken typ av innehåll du vill prenumerera på (gratis så klart). Till exempel, om du är intresserad av att få en sammanfattning samt de senaste publicerade artiklarna från hobbyman.se, kan du kolla längst ner på hobbyman.se…
Här nere finner du en knapp som det står ”XML xml feed” på. Genom att kopiera den knappens länkadress (URL) och sedan klistra in i valfri RSS läsare, får du nu de nyaste artiklarna direkt uppdaterade på din skärm utan att behöva besöka hobbyman.se.

hobbyman.se rss knapp

Hur skaffar man en RSS läsare?

Det finns, förutom mjukvaruprogram (rss läsare som installeras på datorn), även webbsidor som har rss-läsar-tjänster. D.v.s. sidor där man registrerar ett konto och som man sedan använder som extern databas för sina RSS sidor. Fördelen med dessa tjänster är att du kan se de senaste uppdaterade ”news feedsen” på vilken dator som helst, som har Internet uppkoppling. Ett program som man installerar och som sedan används som RSS läsare, lagrar dina RSS-adresser (rss feeds) lokalt i datorn.

Till vänster i menyn, på hobbyman.se finns det en avdelning som heter ”RSS prenumeration?”..
I den kategorin listas ett antal olika webbtjänster som är online-nyhetsläsare. För att starta en RSS prenumeration på hobbyman.se behöver du bara klicka på en av dessa knappar. De är alla olika utformade, men syftet med dem är detsamma; Att låta dig lagra dina RSS sidor på en och samma plats för enkel åtkomst via Internet.

Google har en tjänst som heter ”Google personalized”. Det hela går ut på att du registrerar dig hos google.com och skapar din personliga google startsida. Här kan du sen söka som vanligt men även lägga upp sk. ”Gadgets”. Det går även att använda denna tjänst utan att registrera sig, men då kommer dina ändringar bara att synas på din lokala dator.
För att lägga in Hobbymans google gadget kan du klicka på bilden den nedan och läsa vidare:

Hobbyman google gadget

Så här ser hobbymans google gadget ut på din första sida när du lagt till den.

Prenumera på flera sidor med RSS

Du kan givetvis prenumerera på fler sidor än bara en åt gången och de flesta bloggar och nyhetssidor samt större webbsidor (tv4.se, svt.se mf) erbjuder RSS syndikering. Leta bara efter den här symbolen (eller texten RSS) på de sidor du är intresserad av:
RSS knapp

Här kommer några tips på var du kan få tag på olika RSS läsare:
Program för windows:
Newz Crawler
FeedDemon
Awasu

Program för Mac OS X:
Newsfire
NetNewsWire

RSS webbtjänster:
Se högra menyn på hobbyman.se för en lista på olika tjänster.
Webbläsare (browser):
Mozilla Firefox (jepp de har stöd för att läsa RSS länkar)

Hoppas du har haft stor nytta denna artikel. Betygsätt den gärna och om du har lust skriver du även en kommentar nedan…
//Hobbyman

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

30 svar

 1. Thomas skriver:

  Ville bara tillägga att Windows Internet Explorer 7 stöder RSS direkt i webbläsaren.

  Hämta hem här: http://www.microsoft.com/wi

 2. Hobbyman skriver:

  Tack för tipset Thomas!

 3. Gustav skriver:

  Hej!

  Vet inte om din sida stödjer trackbacks. Tänkte bara upplysa dig om att jag länkar till dig i inlägget: http://bloggbloggen.se/index.php/2008/11/vad-ar-rss-och-hur-fungerar-det/

 4. Marie skriver:

  Jag har mac och får RSS direkt i mailprogrammet.. Tror inte jag gjort ngt avancerat för att det ska hamna där…. (Mer än att prenumerera dårå)
  Om det är så att mac fixar allt det där eller hur det är vet jag inte, men frågan är om det verkligen behövs en massa program till det?? Någon som vet med säkerhet?

 5. Hobbyman skriver:

  Hej Marie,
  Det är olika från system till system. I nya Microsoft Office Outlook får man även med RSS läsare direkt.
  Så svaret på frågan blir: Ibland krävs det ett extra RSS program men oftast inte. Webbläsare har idagsläget också stöd för att läsa RSS.
  Mvh, Pierre

 6. M skriver:

  Hej..Jag har en fråga som jag inte lyckas hitta svaret på. Och du verkar vara en som kan detta.

  jag har en hemsida som jag bla använder som blogg. Tidigare anv jag blogspot och då var det inga problem med att att pinga på tex bloggportalen, eller lägga upp sig på bloggtoppen. Allt sköttes automatiskt.

  Nu förlorar jag stora mängder läsare eftersom jag inte kan visa nån att jag finns och mina pingar kommer inte med.

  Hur ska jag göra? Det finns en knapp på sidan för bloggen som det står RSS på, men det är lixom allt.

  Kan du hjälpa mig??

  🙂

 7. Hobbyman skriver:

  Hej M,
  Jag skulle behöva veta vilken adress/url din webbplats har. Vilket bloggsystem använder du nu?

  Mvh, Hobbyman

 8. M skriver:

  Hej igen!

  Det vette sjutton, eftersom jag är usel på att bygga hemsidor så valde jag ett webhotell som erbjöd en sk sitebuilder. Enkelt och smidigt 🙂 Och i den finns allehanda olika sidor..forum..fotoalbum.,.textsidor..och blogg.

 9. Hobbyman skriver:

  Ok, vilket webbhotell använder du? Din webbsidas adress?

 10. Erika Dahlberg skriver:

  Hej!
  Hur får man in den lilla RSS-plutten på bloggen?? Jag fattar inget av det här. Har laddat ner nåt jäkla program, FeedDemon. Vad gör jag sen da?? Hmmm!! Du har ju gjort en jättebra beskrivning men jag fattar ändå inget. 😉

  Mvh
  Erika

 11. Hobbyman skriver:

  Hej Erika,
  I ditt fal (eftersom du använder blogger.com) så kan du enkelt lägga till en RSS knapp genom att…
  1. Först logga in på din sida.
  2. Välj sedan att redigera din layout.
  3. ”Lägg till en Gadget”
  4. Välj sedan ”Prenumerationslänkar” från listan som öppnas.

  Eller så gör du så att du först registrerar ett gratiskonto hos http://www.feedburner.com och där lägger till din RSS-länk (http://littletia-erika.blogspot.com/feeds/posts/default). Följ sedan anvisningarna för hur du publicerar en knapp på din blogg.
  Fördelen med att använda feedburner är att du kan se statistik på hur många som följer din blogg via RSS mm.

  Lycka till!

 12. Niklas Sjögren skriver:

  Fråga angående PING på blogg. Jag har lagt in två knappar i mn side-meny där jag kan snabbpinga, men när jag gör det dyker bara url-adressen upp på pingsidorna och inte bloggnamnet. Vad kan jag göra åt det? Har RSS-feed något med detta eller är det något jag kan göra annorlunda?

 13. Hobbyman skriver:

  Hej Niklas!
  Jag har inte hundra koll på hur blogg.se verktyget fungerar, men med största sannolikhet är det just bloggverktyget som inte lyckas skicka med titeln på din webbsida.

 14. Hej!
  Vi har en wordpress.org blogg så RSS är inga problem. Den kom med på köpet så att säga. Utan min fråga är. Hur får jag reda på om någon prenumererar på vår blogg genom RSS. Jag har själ naturligtvis prövat och det fungerar men vet inte var jag ska hitta uppgifter om den prenumerationen.

 15. Hobbyman skriver:

  Hej Anna,
  För att se statistik över alla RSS prenumeranter så kan du använda dig av Googles gratistjäns http://www.feedburner.com.
  När du har registrerat ett konto hos dem får du en ny RSS-länk som du ska använda i din wordpress blogg. För att vara säker på att alla nya prenumeranter använder rätt RSS-feed kan du använda en WP-plugin som automatiskt skickar vidare besökaren till din feedburner RSS-feed. Exempel på fungerande WordPress plugin: http://wordpress.org/extend/plugins/feedburner-plugin/

  Mvh, Hobbyman

 16. Lindha skriver:

  Hej!!
  Jag undrar VAR RSS-läsaren ska finnas??? Vet att jag sett den nånstans men kommer inte ihåg var nu…..
  Vilka menyer m.m. ska jag gå in i???

  Tacksam för svar!!!! /Lindha

 17. Daniel skriver:

  Hej!

  Jag undrar om du vet, eller vart att få veta, om man får visa RSS feeds från tex. Aftonbladet och andra mediesiter, på sin hemsida/blogg?
  Eller vad säger lagen? Upphovsrätt?
  Mvh,
  Daniel

 18. Hobbyman skriver:

  Hej Daniel,

  Att publicera någon annans RSS-feed på sin egen webbplats är helt OK så länge du inte hävdar att det är du själv som skrivit materialet, samt att det finns länkar tillbaka till källan (något som är självklart i en RSS-feed). Om du mot förmodan är osäker på din sak så kontaktar du källan (Aftonbladet etc.) och frågar vad som gäller.

  Mvh, Hobbyman

 19. Adde skriver:

  Hej!

  Jag undrar om du vet om det finns något program/tillägg som kan uppdatera sidor utan RSS-feed. Kan ge ett exempel:

  Denna sidan (http://boba.bettingbloggen.com/statistik) har en RSS-ikon men om man prenumererar på den så ger den bara uppdateringar på ”bloggsidan” och inte på statistiken. Kan man lösa detta på något sätt (så som sidan är uppbyggd i dagsläget)?

  Tack på förhand,

  Adde

 20. Hobbyman skriver:

  Hej Adde,
  Om du för personligt bruk vill kuna följa en sida som förändras på nätet så kan du använda lite olika tjänster på nätet som ”scannar” av sidor och sedan meddelar dig om något nytt hänt på den. Sök på Google så får du ett gäng träffar på dessa tjänster. Googlesökning

 21. Lilla Frun skriver:

  Hejsan! Tack för fin och informativ blogg!
  På en del (de flesta) bloggportaler, bloggtoppar osv står det UT i statistiken. Vad betyder det?
  Tex. på Bloggtoppen står det UT och t.ex. 18 och efter det står det antalet unika besökare.
  Tacksam för svar!
  Mvh Lilla Frun

 22. Hobbyman skriver:

  Hej Lilla Frun.
  Dessa sidor (blogtoppen mf.) kräver att man lägger en liten banner på sin sida. Den bannern räknar antal klick som dina besökare gör. Dessa klick räknas som ”UT”-trafik varje gång någon klickar på bannern.

 23. Charles Darwin skriver:

  Hur stoppar man RSS?

 24. Hobbyman skriver:

  Hej Charles,
  Vad menar du med ”stoppa RSS”?

 25. Jonatan skriver:

  Hej!

  Jag har en sida som drivs av WordPress och jag skulle vilja att användarna får ett e-post-meddelande varje gång jag lägger upp en ny post. Jag har försökt googla runt men hittar inget som fungerar.

  Några tips på hur man kan göra detta?

  Tack!

  Jonatan

 26. Hobbyman skriver:

  Hej Jonatan.
  Du kan använda googles egna tjänst: http://feedburner.google.com/ för att låta användarna prenumerera på dina inlägg via e-post.
  Kortfattat kopplar man sin RSS-feed till Feedburner, lägger in en liten kodsnutt på sin webbsida som gör det möjligt för användaren att anmäla sitt intresse via e-post.
  Så fort du skriver ett nytt inlägg kommer detta att skickas automatiskt till de som prenumererar på din RSS via epost.
  Mvh, Hobbyman.

 1. 2009-05-15

  […] du är bevandrad i vad RSS-flöden är för något, kan vi nu glädja dig med att du hädanefter kan bevaka dina mest omtyckta Newsbrook-facktidningar […]

 2. 2009-11-13

  […] Hobbyman är en annan sida som beskriver RSS och olika RSS-läsarprogram på ett bra sätt, kolla gärna in den om du vill veta mer. Och så vill jag skicka ett tack till Richard Gatarski på Weconverse, vars informativa webbsida var den som först lärde mig om RSS och fick mig att upptäcka RSS-flöden. […]

 3. 2009-12-16

  […] Vad är RSS och RSS-läsare? […]

 4. 2015-01-04

  […] Förresten vet du inte var RSS är ? Läs här! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *