Toaletten, badrummet eller sommarstugan luktar illa från avloppet?

VattenlåsLuktar det illa i badrummet, sommarstugan, toaletten eller handfatet? Då  har förmodligen vattenlåset torkat ut och avloppsodören tar sig ut i det fria. Lösningen på hur man får det att sluta lukta är enkel…

Ibland händer det att ett vattenlås torkar ut, speciellt kanske i sommarstugor som har dragna avloppsledningar och andra ställen där avloppen sällan används.

Ett vattenlås fungerar som ett filter som stoppar doft, smuts och insekter från att komma upp ur avloppet, när de väl har sköljts ner. Om ett vattenlås torkar ut försvinner det sk filtret och detta märker man vanligtvis när det börjar lukta illa i rummet. Det kan vara en golvbrunn eller ett tvättställ som sprider odören. Enklaste sättet att råda bot på problemet är att fylla på brunnar och vattenlås med vatten. Om det finns en vattenkran med tillhörande avloppsledning i rummet som luktar illa, behöver man bara låta kranvattnet stå på några sekunder.

En golvbrunn utan närliggande vattenledning (dusch, badkar, tvättställ etc.) fylls enklast på med en hink vatten eller petflaska.

Hur funkar ett vattenlås?

Väldigt enkelt är svaret…
Bilden nedan illustrerar hur ett enkelt vattenlås fungerar.

Så fungerar ett vattenlås

Vatten rinner ner i avloppsbrunnen med hjälp av naturens lagar.
När vattenflödet stoppas, stannar den sista mängden vatten kvar i vattenlåset (blått vatten i det böjda röret, i bilden ovan). På så sätt kan varken luft, smuts eller insekter tränga igenom röret eftersom det täpps till med vatten.

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Snigel skriver:

  Om vattenlåset inte kommer att användas på länge, t ex när man stänger sommarstugan för vintern, kan man hälla i en skvätt (mat-)olja så avdunstar vattnet inte lika snabbt.

 2. Hobbyman skriver:

  Tack för tipset Snigel.
  Mvh, Hobbyman

 3. tina skriver:

  Hej, jag (med i princip ingen erfarenhet) skulle rensa avloppet (det där bad och duschvattnet rinner ut) idag, då vattnet rann undan trögt. Jag lyckades ta bort den koppen (som efter det jag läst på den här sidan försått är den som gör att lukten inte kommer upp igen) den var extremt svårt att rengöra och eftersom vatnnet rann ner i hålet bra ändå så slängde jag den… inte så smart så här i efterhand eftersom det nu luktar apa… var köper man en ny sådan där kopp? är de svåra att sätta i själv? eller kan man göra något annat så att det slutar att lukta?

 4. x skriver:

  Jag hade en bostadsrätt en gång och den golvbrunnen i duschen ville bara torka ut. Det verkade som om toaletten skapade ett vakuum när man spolade. Enda lösningen var att lägga på en slaskpropp på avloppsgallret. Slaskproppar finns på ICA.

 5. Henrik Johansson skriver:

  Hej Det finns en ny produkt som kommer från Amerika som kan ta bort avlopps lukt och rensa ut rören ganska kraftigt. Titta på länken nedan ifall intresse finns kontakta mig så hjälper jag er att få tillgång till dessa produkter.

  https://bio-safeorganics.app.box.com/s/yecq1w4wh8jhqhep60xnwqb5e1iey2f1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *