Tid är evig men inte batterier

Byt batteri i klockanHar klockan stannat och det är dags att lämna in den hos urmakaren för batteribyte? Du vet väl att det är en enkel match att själv byta ut batteriet i ditt armandsur? Hobbyman visar dig hur…

Att byta batteri i armbandsuret är en baggis. Du gör det på 10 minuter och betalar ca 20:- för själva batteriet.

Det här behöver du…
– [[Näbbtång]]
– Batteri (tag med ditt gamla till butiken för att köpa rätt)
– Skruvmejsel
– Syl eller ett gem

Så här går du tillväga…

Om du har ett armbandsur med slutet armband. Ni vet ett sånt i metall som har ett spänne som man knäpper upp för att förstora armbandet… Ja då rekommenderas du att först öppna upp det slutna armbandet, för att komma åt bättre.

Så här gör du för att ”låsa upp” ditt slutna armband.
Använd ett isärbrutet gem eller en liten skruvmejsel. Tryck in sprintfjädern och dra försiktigt armbandet åt sidan. FÖRSIKTIGT, för annars kan sprinten flyga iväg av fjädertrycket.

Tryck ut sprinten från armbandet.

Armbandslänken är öppen

När armbandet är öppnat kommer du lättare åt bakplattan på ditt ur. Om din bakplatta är cirkelformad och har små försänkningar runt kanten så har den gängor och behöver skruvas loss. Detta gör du lämpligen med en näbbtång som du öppnar och sedan sätter i de små försänkningarna. Tag ett stadigt tag om urverket och skruva sedan motsols tills locket släpper. När locket sitter löst kan du skruva upp resten med fingrarna.

Öppna upp locket med näbbtång

Om du har ett armbandsur som inte är cirkelformat på baksidan så behöver du med största sannorlikhet inte skruva upp locket. Använd då istället en liten skruvmejsel och leta runt lockkanten efter en liten upphöjning (Finns för att urmakarna ska kunna byta batterier enklare). Stick in mejselhuvudet och tryck samtidigt som du bänder upp locket. Om ditt armbandsur är vattensäkert så bör du vara försiktig när du genomför detta pga du annars kan skada den packningsring som finns under locket.

Öppna lock utan gänga med skruvmelsel

När du har öppnat upp din klocka är det svårt att missa vart batteriet sitter. Ibland kan det sitta en liten skruv i en platta som pressar fast batteriet. I dessa fall måste du släppa lite på skruven för att kunna ta bort batteriet. Om det inte sitter någon skruv/platta, kan du försiktigt med skruvmejsel eller nagel bända upp batteriet.

Urhuset är öppnat.

Tag med ditt batteri til urmakaren, Clas Ohlson eller närmaste livsbutik och hör om de har samma modell som du har med dig. Ett batteri av den här typen kostar inte mer än ca 20 kronor.
När det är dags att montera ihop klockan igen, med det nya batteriet, gör du samma procedur fast tvärtom.
Tryck tillbaka batteriet, sätt tillbaka locket och sprinten på ditt armband (om du har den varianten)

Klockorna har fått nya batterier

Lycka till med batteribytet!

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

24 svar

 1. Urban Darvelid skriver:

  Hej!
  Bra tips att få upp "locket" på klockan , men vissa klockor med sprättboett är kluriga att få upp för att inte tala om hur de skall återförslutas – detta klarar inte jag och här fick jag inga tips eller.

 2. Hobbyman skriver:

  Hej Urban,
  Beklagar att du inte lyckats få ihop ditt "sprättbo". Ett tips för att återförsluta locket kan vara att placera en liten träbit eller något annat hårt material som inte skadar metallen, på locket. Pressa sedan med jämt tryck på båda sidorna (på träbiten) med tummarna.
  Mvh, Hobbyman

 3. Bengt Arvidsson skriver:

  Hej!
  Så mycket man kan spara att bytta klock
  batteri själv.Någon urmakare tar 50Kr.

 4. Agaton Sax skriver:

  Ni glömde nämna att en vattentät klocka bör trycktestas efter bytet för att garantera vattentätheten.

 5. Michael skriver:

  Hej!
  Jag har bytt batteri i min Casio 2465. Problemet är att den fortfarande inte fungerar och att det står att man ska (jag citerar): "After battery replacement, contact AC with battery(+) using tweezers." Frågan är alltså vad ska jag göra nu?
  Mvh Michael

 6. Hobbyman skriver:

  Hej Michael!
  1. Har du placerat ditt batteri rätt?
  2. Har du rätt batteri med rätt effekt?
  3. Beskrivningen enl. citat känns otydlig, men jag tolkar det som att du ska pressa fast den andra ledaren på klockan så att den om sluter batteriet ovanifrån. Till detta kan du använda en pincett (tweezer).

  Mvh, Hobbyman

 7. m1cke skriver:

  "After battery replacement, contact AC with battery(+) using tweezers."
  Det finns ett ställe i klockan som är märkt AC, detta skall man sätta i kontakt med + polen på batteriet.
  Vanligt på Casio-klockor.

 8. Hobbyman skriver:

  Tack för din förtydligande kommentar M1cke. Uppskattas!
  Mvh, Hobbyman

 9. Arne skriver:

  Jag har bytt batteri i en massa ur men det ligger några st som är helt omöjliga att stänga.Det lär finnas nnågon slags press att stänga med får väl skaffa en sådan kanske . De lättaste uren är de med skruvboett
  tycker jag.

 10. Rickard skriver:

  Hej
  Jag har fått in fukt inuti mitt armbandsur. Den kan visserligen väntas ut men det tar lång tid. Är det lika lätt att åtgärda det som att byta batteri?

  Mvh
  Rickard

 11. Sven Silverdahl skriver:

  Hej. När man bytt batteri på Casioklockor måste man resetta dom. Hur gör man det? Har haft flera Casioklockor men funkar inte efter batteribyt pga. att jag inte vetat att man måste resetta dom.
  Är det någon som vet hur man gör. Vore mycket tacksam för svar snart.

  Hälsningar Sven

 12. Hobbyman skriver:

  Hej Sven,
  För att resetta en Casioklocka så behöver du ett litet gem.
  Gör så här:
  1. Ta bort batteriluckan .
  2. Plocka bort det svarta skyddet så att du ser själva mekanismen.
  3. Plocka bort den lilla plastbiten (alla klockor har inte denna, så bortse från denna punkt om så är fallet) som finns innanför.
  4. Hitta klockmodulen som har bokstäverna ”AC”. Det är en liten modul som har ett hål i sig.
  5. Kortslut punkten i hålet med ett gem i hålet och med andra änden mot klockans metallhölje. Detta går väldigt fort så det räcker med att du bara nuddar de båda punkterna samtidigt.
  6. Montera ihop klockan igen och se till så att alla bitar sitter där de ska.
  7. Din klocka borde nu stå på 12.00 så du kan mata in rätt datum på nytt.

  Mvh, Hobbyman

 13. robban skriver:

  måste tacka för tippset om hur man resetta en casio klocka
  höll just på ge upp när jag kom på att googla lite å se där
  en räddare i nöden dök upp,så nu går den igen tack så mycket!
  mvh robert

 14. Hobbyman skriver:

  Så kul att det löste sig Robban! Google + Hobbyman är en bra kombination 🙂

 15. Andreas skriver:

  Har en klocka, nån ”OMAX” (G4117) eller vad sjutton det står (svårt att se ibland tycker jag). Får inte upp locket. Men det kanske är en sån där klocka som man ska skruva upp, kanske därför jag går bet.

  Funderar på, om man inte har en sån där ”näbbtång”, finns det inget annat man kan använda möjligen? (om man ska köpa verktyg innan man kan byta batteri, ja då slutar det väl knappast på 20 kr…) .

  (Dina instrument på bilderna ser ju ut att vara specialinstrument, funderar nästan på att köpa nån sån liten skruvmejsel eller vad det är, om man nu kan få tag på sånt).

  /Hej.

 16. Andreas skriver:

  Hej igen. Lyckades till slut byta batteriet! Hittade först en näbbtång men den var ändå för liten. Sedan tog jag istället en sorts pincett och använd den till att dra runt locket istället så att det gick upp.

  Batteriet hade jag ett nytt hemma redan.

  Så nu går klockan.

 17. Krister skriver:

  Istället för näbbtång använde jag en skruvboettöppnare.
  Finns på Claes Ohlsson för 49 :-

 18. Erik skriver:

  Ett tips är att allra först noggrant borsta runt kanten på baksidan av klockan med en hård borste, typ nagelborste så att man får bort alla hudavlagringar/hudfett från kanten och som kan trilla in i verket när man byter batteriet.
  Man bör fö inte heller ta i batteriet med fingrarna då hudfettet leder ström, inte mycket, men tillräckligt för att korta ner livslängden hos batteriet pga den läckström som rinner ingenom avlagringen.

 19. Jens skriver:

  Hej, jag har två Thailand klockor som ser lite annolunda ut där bak, ser varken ut som sprätt eller skruv boett. Den är rund och liknar en platt mutter med fler kanter 14 s. Vad ska jag använda för verktyg till en sådan?

 20. Magnus skriver:

  Hej! Till skillnad mot i de guider jag kollat, fyller mitt batteri hela undersidan och har en metallspång över sig som på båda sidorna slutar i två flärpar som går ner runt en plastbit. Det ser bräckligt ut så jag vågar inte ta i. Hjälp?

  http://troligen.se/klockan.jpg – ursäkta kvaliteten på min kamera. Jag tog 5 bilder och den där blev skarpast 🙂

 21. Hej!

  Jag har just bytt batteri i min Casio Edifice EF-325. Jag såg att det innuti klockan fanns ett litet hål c:a 3 mm från batteriet, markerat med ordet ”PUSH”. Vad är det till för?

  Patrik

 22. Lennart Andersson skriver:

  Hej. Jag har haft flera digitala armbandsur. Utan undantag har alla haft det gemensamt att de fungerar bra fram till det är dags att byta batteriet för första gången, sedan kan man lika gärna kasta dem för de kommer att ladda ur det nya batteriet efter bara några dagar. Min senaste klocka går ganska precis 60 timmar efter batteribyte. Förut har jag låtit klockreparatör byta batterier, de lyckas inte bättre. På min senaste klocka har jag själv bytt batteri två gånger med samma resultat. Jag tycker att det här börjar bli irriterande och skulle gärna vilja veta:

  Varför drar digitala armbandsur alltid ur det nyligen insatta batteriet efter bara några dagar?

 23. Christian skriver:

  Hobbymans tips ovan om hur man resettar Casio klocka efter batteribyte fungerade för mig, men på min klocka finns inget hål för gem (punkt 5). Istället finns 5mm under markeringen AC en liten metallpunkt som jag rör med liten mejsel och samtidigt rör klockans metallbur med mejseln (fungerar med gem också).

 24. Fredrik skriver:

  Istället för tång går det bra att använda ett skjutmått, slipper man klämda fingrar när tången slinter. Bara att passa in måttet i skårorna och vrida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *