Go to Top

Ta bort fläckar av alla de slag…
Har du spillt rödvin på duken eller tappat blåbär på nya byxorna? Om du är snabb så kan du faktiskt få bort de flesta fläckarna relativt enkelt. Dessa tips är samlade från olika källor och alla är inte beprövade, men helt klart är de värda ett försök…

Bra att ha hemma för rengörning

– Tvättmedel med och utan blekmedel
– Diskmedel
– Oljefri [[Aceton]] (finns i mataffärer)
– T-sprit (finns i mataffärer)
– [[Glycerin]] och [[lacknafta]] (finns i färgaffärer)

Utöver dessa finns det givetvis en mängd andra fläckborttagningsmedel att köpa.

Det finns många olika tips för att ta bort fläckar och här kommer en lista på några av dem…

Blod
Blötlägg i kallt vatten och strö på salt. Gnugga sedan blodfläcken med tvål eller tvättmedel i kallt vatten och avsluta med att tvätta som vanligt i maskin.

Blåbärsfläckar
Fläckar från blåbär tas bort enklast genom att låta plagget ligga i filmjölk en stund. Tvätta därefter som vanligt.

Bläck eller tusch
Fukta fläcken med T-sprit och spola. Upprepa behandlingen så länge det kommer färg. Gnugga med tvål och vatten.

Bärfläckar
Doppa fläcken i kokhett vatten. Om fläcken inte släpper kan man badda på lite glycerin som får sitta kvar i några minuter. Skölj och tvätta som vanligt

Choklad
Skrapa bort så mycket som möjligt av chokladen. Doppa ev. i varmvatten om chokladen sitter fast hårt. Tvätta plagget så varmt som det tål i tvättmaskin. Använd ett tvättmedel som innehåller blekmedel och enzymer (läs på förpackningen)

Fett
Tvätta som vanligt i så varmt vatten som plagget tål. Om fläcken inte försvinner kan man prova fettlösande medel som Yes eller lacknafta. Tvätta sedan igen.

Frukt
Så fort du fått en fruktfläck på dig ska du skölja plagget i kallt vatten. Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller blekmedel och enzymer. Har fläcken redan torkat, kan den lösas upp med lika delar glycerin och varmt vatten, innan plagget tvättas i maskin.

Gräs
Barnens favorit – gräsfläckar, tvättas på så hög temperatur som plagget tillåter i maskin. Om fläcken inte försvinner kan man testa att badda med lite T-sprit och gnugga med tvål och vatten. Maskintvätta igen.

Kaffe och te
Snabba ryck, blötlägg plagget direkt i kallt vatten. Hinner fläcken torka, doppa i kokande vatten (om tyget tillåter). Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller blekmedel

Ketchup, tomat och tomatsås
Blanda lika delar varmt vatten och [[glycerin]]. Låt plagget ligga i blöt i en timme. Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller enzymer och blekmedel.

Klister
Använd Aceton utan olja och badda försiktigt på fläcken. Kolla först viket material tyget är gjort av. Tvätta sedan som vanligt.

Läppstift
Behandla läppstift fläckar för hand med flytande tvättmedel. Tvätta som vanligt.

Mascara
Behandla läppstift fläckar för hand med flytande tvättmedel. Tvätta som vanligt.

Mjölk- och gräddfläckar
Fläckar från grädde och mjölk tas bort genom att man blötlägger plagget i [[boraxlösning]] innan man tvättar det. Om plagget är i ylle, bör man badda på lösningen med en svamp istället för att blötlägga. Tvätta som vanligt.

Nagellack
Bearbeta fläcken från tygets baksida med oljefri aceton. Var noga med att kolla upp vilket material tyget är gjort av innan (ej acetat eller triacetat). Tvätta som vanligt.

Olja
Lös upp fläcken med lacknafta. Gnugga med tvål och tvätta sedan i så hög temperatur som möjligt.

Rödvin – partydödaren No1
Fukta fläcken med vitt vin och det finns till hands. Strö annars salt eller potatismjöl på fläcken. Gnid med en citronhalva eller behandla med T-sprit. Skölj och tvätta som vanligt (gärna med blekmedel om tyget klarar det).

Skokräm
Gnid genast in flytande tvättmedel i fläcken och tvätta som vanligt.

Stearin
Stearinfläckar bryts bort så mycket det går från plagget. Lägg sedan läskpapper, hushållspapper eller kaffefilter över och under tyget och stryk över med strykjärn. Fukta sedan med lacknafta och gnugga med tvål för att få bort det sista.

Tuggummi
Tuggummifläckar är riktigt tråkiga, men prova med att lägga plagget i en plastpåse som stoppas i frysen i en timme. Bryt sedan loss tuggummit och använd lacknafta för att få bort det sista. Tvätta sedan som vanligt i maskin.

,

112 Responses to "Ta bort fläckar av alla de slag…"

 • Elin
  2010-11-24 - 20:48

  Hej!

  Jag har lyckats få fläckar från babyolja på ett par mjukisbyxor (bomull), och de går inte bort i 40 graders tvätt! Vad kan jag göra?

 • Hobbyman
  2010-11-24 - 23:57

  Hej Elin,
  Oljefläckar är alltid svåra att få bort. Fläckarna behandlas bäst innan man kör plaggen i tvättmaskinen. Finns lite olika preparat att använda. ”Ta Bort” ”Galltvål” mm. Kan ju vara värt ett försök, även efter tvätt. Om du inte är rädd för att byxorna ska krympa så kan du alltid testa att köra dem i 60 grader i maskin.

 • johanna
  2011-01-19 - 19:10

  Hej.
  Jag har ett litet problem. mina jeans har färgat av sig på min gråa mocka väska. hur ska jag få bort fläckarna?
  Tack på förhand

 • alex
  2011-02-12 - 08:44

  Hej! om du har fått oljefläckar på kläder (iaf bomullsplagg), dränk fläckarna i Yes (elr annat diskmedel) direkt. Sen kan du tvätta plagget som vanligt, då finns inte ett spår kvar. Men tvättar du innan du behandlar fläckarna tvättar du typ ”in” dom..
  lycka till nästa gång!

  alex

 • thomas
  2011-02-18 - 16:43

  Hej!

  Jag fick choklad utsmetat i bilen på ett av sätena. vi tog bort det mesta av det men det bildades en fläck där det hade varit blött. som en kontur där det hade varit blött. hur får man bort såna ”blötfläckar”?.

 • Kristina
  2011-02-23 - 20:36

  Hej!
  Min dotter tappade en flaska illrött nagellack som spred sig över hela badrummet: Tvättfat, toastol, kakel, duschdraperi etc… Jag tror jag kan fixa det mesta, men hur gör jag med golvet? Det är plastmatta av ngt. slag(inlagd i början på 90-talet)…

  Hoppas på råd!!

 • Eve
  2011-04-18 - 18:46

  Hej!
  Stearinfläckar på kläder (en svart jumpsuit gjord av 97% viskos och % elastan), hur tar man bort?:(
  Tack på förhand!

 • Hobbyman
  2011-04-20 - 17:03

  Lägg två lager hushållspapper på tyget (ovan och under), sedan en vit tygtrasa ovanpå och värm sedan upp stearinet försiktigt på lägsta temperatur med ett strykjärn. När stearinet smälter så fastnar det i hushållspappret. Byt ut pappret och gör om proceduren tills du fått bort så mycket som möjligt. Använd sedan YES diskmedel och gnugga försiktigt med fingrarna, skölj med varmvatten. Förhoppningsvis får du bort det mesta av fläcken.

 • T.T
  2011-05-03 - 21:20

  Hej!
  Jag har en kornblå silkestopp som jag tvättade i 40 grader… nu har färgen flyttat sig och toppen är kornblå i vissa partier men mest smutsgul/blå….går det att få tillbaka den fina blåa färgen???

  Jag har torkat lim på mina jeans…hur får jag bort det??

  tacksam för svar =)

  T.T

 • Namn
  2011-05-04 - 18:39

  Hej jag har fått tusch på min äggplantsvägg hemma och jag vet inte hur man får bort det, och jag hoppades på att du kunde vara till hjälp.

 • Mr.Anonym
  2011-05-09 - 14:30

  Hej

  En kompis råkade rita med blyerts på en DC keps som inte går att tvätta. Hur ska jag få bort det?

 • Mikael
  2011-07-01 - 09:15

  Hej !

  Min fru fick en fläck på sin blåa tröja då hon tappade pizzasallad.
  Vi tvättade med Vanish men fläcken är fortfarande kvar. Vad gör vi ?

 • Sabina
  2011-07-04 - 11:21

  Hej
  jag har fått godis fastkletat på min tygsoffa. Vingummi närmare bestämt, sitter fast stenhårt. Testat att frysa ned hela tyget med vingummi men inget hjälper. Några bra tips?

 • Hobbyman
  2011-07-04 - 14:14

  Eftersom du verkar kunna ta loss tyget så skulle jag rekommendera dig att låta varmvatten först värma upp godiset. Prova sedan med lite Diskmedel och slutligen kör du en maskintvätt på låg temperatur (Brukar vara 30C handtvätt på möbelklädsel)

 • Nina A
  2011-07-17 - 03:21

  Hejsan, jag råkade spilla lite vårrullar sås på min tröja. (Såsen borde ju innehålla någon typ av matlagnings/friterings olja. Fläcken gick inte bort i tvätten, jag är jätte besviken! Finns det något jag kan förbehandla fett fläcken med innan jag tvättar den igen?

  tacksam för svar!

 • Göran
  2011-07-17 - 11:25

  Hej!

  Jag har lyckats spilla Liniment (radital) på plastmattan i badrummet! Det blir vita fläckar och jag har försökt ta bort med rengöringsmedel och klorin men det fungerar inte så bra. Tacksam för tips!! Mvh Göran

 • sanna
  2011-07-31 - 16:34

  hej

  lyckades att få cocacola på ett par vita tights vågar inte tvätta i för hör värme eftersom stretchtrådarna inte kanske håller vad gör jag. mvh Sanna

 • Rolf
  2011-08-06 - 12:53

  För att ta bort tuggummi kan man använda borttagningsmedel för skidvalla. Det funkar jättebra!

 • Linda
  2011-08-07 - 11:38

  Hej

  Jag tvättade en ny aprikosfärgad topp men en kvarlämnad svart strumpa och nu har den fått en gråaktig ton i färgen samt några mörka fläckar, inte skarpa men ändå märkbara. Hur får jag bort detta utan att skada originalfärgen?

  Tack på förhand
  Mvh
  Linda

 • Petra
  2011-08-12 - 14:12

  Hej!

  Min son har tappat en bit fet krita för ansiktsmålning. Tyvärr råkade det vara på ullmattan, så nu är det en fin svart fläck insmetad på den. Tacksam för tips hur jag ska bort fläcken?

  Tack på förhand!

  Mvh
  Petra

 • Sölve Lander
  2011-08-30 - 15:21

  Hur får man bort fläckar av vi och kaffe från Sandstensplattor?

 • Fredrik
  2011-09-03 - 13:56

  Lyckades just ta bort fastsmetat tuggummi från en fleecetröja med vanlig vallaväck. Det fungerade utmärkt!

 • Gabriella
  2011-09-13 - 21:14

  Jag har haft en heltäckningmatta nu i ca 2 år. Det har stegvis blivit mörka fläckar lite överallt. Tittar man noggrant så ser det nästan ut som att mattan sjunkit in lite. Hur får jag bort dessa fläckar? har provat lite olika tvättmedel.

 • Camilla
  2011-09-22 - 22:48

  Hej,

  Vi har fått nagellack på vår nya skinnsoffa. Hur ska man ta bort detta? Vågar man ta aceton utan att det misfärgar skinnet? Krävs någon efterbehandling?

 • Berit
  2011-10-08 - 18:07

  Hej! undrar hur man får bort rostfläckar på kläder?

 • diana
  2011-10-11 - 12:25

  Jag har råkat få aceton på mitt sminkbord brunfärgad trä. nu har det blivit en gråaktig fläck av acetonen. går det att ta bort på något sätt??

 • Sandra
  2011-10-22 - 23:38

  Hej! jag har en duk som är virkad i vit och beige brun men jag vill få den färgen som är beige brun till vit. har du något bra sätt man kan fixa det på ?

 • Anton
  2011-10-24 - 10:20

  Hej!
  Har en stor sterinfläck på min täljstenskamin, nån som har tips på hur man tar bort det? Vill helst inte att slipa om den.

 • Evelina
  2011-10-29 - 13:59

  Hej! Jag har gjort en stor smile-gubbe på en vit t-shirt, men jag var lite oförsiktig och fick svarta små fläckar runt om, från textilfärgpennan!! Hur får jag bort dem?

 • Simon
  2011-11-07 - 15:06

  Hej, efter helgens fest så upptäckte jag rödvinsfläckar på våran nya soffa, dom är rätt svaga och skulle vilja få bort dom, kan som sagt inte ta loss tyget tror jag så något med maskintvätt är uteslutet. Tack på förhand!

 • Emma
  2011-12-07 - 09:04

  Jag har fått flytande tvättmedel på ett par mockaskor (Uggs). Hur får jag bort det?

 • Mickan
  2011-12-11 - 18:03

  hejsan.

  min dotter har ritat på vårat golv, plastgolv tror jag det är, med en bläckpenna. nu ska vi snart flytta till annan lägenhet och behöver verkligen tips på om det över huvud taget går att få bort? är väl någon månad sen det hände och såg det inte på en gång. har testat vim, diskmedel, tandkräm, grönsåpa.

 • Hobbyman
  2011-12-12 - 08:39

  Hej Mickan,
  Du har förmodligen ett sk. linoleumgolv. Beroende på hur djupt bläcket hunnit sjunka in i mattan kanske du kan få bort det med nagelfärgsborttagning. Prova först i ett litet hörn som inte syns så tydligt, för att se så att ytan på golvet inte förstörs av alkoholen i borttagningsmedlet.

  Nu skriver du att märkena varit på mattan under en period så har du otur har bläcket sugits in så djupt ner i mattan att det inte går att göra något åt.

  Sista utvägen är att måla golvet. Ja det går faktiskt jättebra 🙂

  Så här gjorde Martin Timell när han målade om golvet: http://bit.ly/ujDdye

 • Denise
  2011-12-15 - 13:07

  Hej,
  det här är kanske inte någonting som ni vet något om, men jag behöver akut hjälp.

  Jag lyckades glömma en tunnrulle(bröd) med starkt gul kycklingsallad i min väska, och där låg den och pressade i 2 dagar och fläckade i sin tur ner två skolböcker som ägs utav mitt skolbibliotek.
  Som ni kanske förstår så har jag smått panik här hemma, jag har inte råd med att betala för dem och jag vill bara ha bort det.

  Det är på ”utkanten” utav böckerna, men det har krupit in lite i sidorna. Som sagt så är färgen starkt gul så det är inget som går att dölja och böckerna står på mitt namn (inte för att jag tycker att man ska fly, men som sagt; panik).

  Tack på förhand

 • Erika
  2011-12-15 - 16:31

  Hej!

  För ett tag sen köpte jag ett mörklila duschdraperi. Jag har nu upptäckt att det har färgat av sig så att det är rosa på väggen och lite på golvet där duschdraperiet har varit emot. Går detta att få bort?

  Mvh Erika

 • auza
  2011-12-25 - 19:08

  hej!
  jag har spillt glögg på min vita tröja går detta bort?

 • Alex
  2012-01-18 - 22:36

  Hej
  Det har kommit bläck på min vita tröja och jag får inte bort de me t-sprit vad ska jag göra

 • Isa
  2012-01-22 - 18:51

  Hej
  Tacksam för tips hur få väck gamla ljusbruna ränder på halvblanka vita köksluckor. Soja och/ eller rödvin är det nog. Stort tack!!

 • denise
  2012-02-24 - 00:36

  Hejj min hund bet sönder min lepsyl och kleta de över hela min tyg soffa…
  tyget är inte avtagbart och jag provade att ta bort de med vatten och lite diskmedel och sen torka ja me hårtårk….men ingeting gick bort..

  SNÄLLA HJÄLP DEN E HELT NY =(=(=(

 • Amanda
  2012-03-01 - 12:46

  Hej
  Jag har fått svarta fläckar på en vit t-shirt av en väska gjord av fejkläder. Det försvann inte när jag tvättade som vanligt, hur ska jag göra?

 • Leo
  2012-04-01 - 20:10

  Tjaa, jag får inte bort ölringar från ett träbord. Hur gör jag?

 • Hobbyman
  2012-04-01 - 21:08

  Hej Leo,
  Om det är ölringar som har ”satt” sig på ett lackerat bord så har vätskan tyvärr gått ner i lacken. Det enda du kan göra då är att slipa ned lacken (hela bordsytan) tills ringarna är borta och sedan lägga på ny lack.

 • Eva
  2012-04-06 - 16:31

  Hejsan !

  Jag är en kvinna som är inte stark i armarna p.g.a handikapp. Jag försöker att klara mej själv och städning är en bra motions form.

  Nu undrar jag om ni har nåt tips hur man enkelt utan att lägga för mycket energi på att vara stark när man städar.

  De saker som jag skulle vilja få reda på är:

  1. ta bort smuts och oljiga fläckar på skåpsluckor utan att förstöra färgen på dom så att man kan se vara jag har varit för jag gillar inte flammiga skåpsluckor det är därför jag vill ha dom rena.

  2. Mina fönster blir nästan smutsigare när jag putsar dom fastän jag gör det grundligt och först tvättar hela fönstret med rengöringsmedel innan jag börjar med putsmedlet….Jag bor på gatu-nivå och det är en lite högre trafikfrekvens än vanliga gator då jag bor nära centrum i Helsingborg. Jag förstår att jag får olja på mina fönster med allt annat och det är därför jag tvättar dom först för att ta bort oljan.

  Tacksam för svar från någon, även ni som besöker sidan.

  ps. Jag har några svenska sidor som innehåller lite av varje men mest är det om hälsan då jag försöker att bli bättre/frisk i kroppen.
  Jag har suttit i rullstol men har ingen nu för jag är uppe och rör på mej och har börjat på ett vanligt Gym och det skriver jag om också på mina sidor men då på engelska som är mitt huvudspråk på mina webbsidor.

 • Eva
  2012-04-06 - 16:58

  Amanda … jag tänker mej att man kan värmer upp tyget och sen tar ett LÄSKPAPPER på fläcken så sugs allt upp ( upprepas till allt är borta )

  Värma tyget kan man göra med ett strykjärn men då skall läskpappret vara mellan strykjärnet och tyget, annars kan det kanske gå att värma upp tyget med en sån där värmekudde som man köper på Apoteket mot smärta eller nåt liknande om man inte har ett strykjärn eller om det är för tungt att jobba med strykjärnet.

  Läskpapper finns i välsorterade bokhandlar eller i gamla skrivböcker.

  Sen för att vara säker och tyget har svalnat kan man pudra stället med barntalk och sen borsta bort det.

  Om du köper ett talk med parfym i så får det på köpet en god lukt i rummet och i soffan istället för stearin lukt.

  ETT TIPS TILL :

  Jag har jobbat hos en elak familj som living-in-nanny i USA… Jag städade och städade hela dagarna men häxan till mor var aldrig nöjd.

  Då kom jag på ett tricks som gjorde livet lättare !

  Jag sprutade rengöringsmedel på en lampa eller glödlampa i varje rum och tänd dom och då var städningen o.k fast jag städade mindre för hon ville att det skulle LUKTA ”rent” när hon kom hem förstod jag.

  Men detta är användbart när det gäller att fräsch upp ett rum till en fest t.ex….det är bara att ta och spraya på en parfym eller nåt annat som tål att värmas

  OBS ! Spruta ALDRIG på varm lampa eller glas-skärm för glaset spricker då.

  Mycket billigare än att köpa de där dyra doftsakerna i affären :o)

 • Amanda
  2012-05-27 - 11:13

  Hej!
  Jag har hamnat i lite knipa. Har en köksbänken i furu, som såklart är liljas och lackad. Igår råkade jag glömma en påse med frysta hallon som börjat läcka ur och gått in i trät.

  Nu har jag en stor Hallonfläck och känner mig motvillig tvungen att slippa ner och lacka om. Dock upptäckte jag att kökssvampen som fått ligga på fläcken under natten sugit upp hallonfärgen på det området. Väldigt bra, men har ju det resterande kvar och tänkte att efters svampen sök upp, finns det någon annan möjlighet att få bort fläcken än att slipa ner.
  Dock vill jag ju inte den lite blöta svampen ligga på för få, lär jag få någon form av brun fläck från fukten istället.

 • Namn
  2012-06-12 - 22:28

  Ett bra sätt att få bort stearinfläckar är att skölja bort fläcken med kokhett vatten!

 • Telma
  2012-08-10 - 15:29

  Hej, jag har fått ett problem med mina mintgröna byxor från H&M (Stl 152) Jag har fått jordgubbs fläckar sominte går bort i 30 graders tvätt. Hur ska jag göra för att få bort dem? Snälla hjälp mig.

 • Cecilia
  2012-08-11 - 15:55

  Hej!
  Jag råkade lämna min skinnjacka i bilen och när jag kom tillbaka hade ett lipsyl som låg i fickan smält och lämnat en stor fläck. Hur får jag bort den? Tack på förhand!

 • jenny
  2012-08-13 - 14:33

  Hej!

  Min svärmor lyckades få kolfläckar på både tröja och byxor när hon gjorde rent grillgallret. Hon har provat med Vanish men gick inte. Många små svarta fläcklar. Hur får vi bort dem?

  Mvh Jenny

 • Johanna
  2012-08-22 - 16:04

  Hej!

  Jag köpte en par nya vita shorts. Dessa råkade jag självklart få choklad på. Jag tog vanish på dem och in i tvättmaskinen på 40 grader. Det försvann, men jag upptäckte senare att jag glömt en fläck där bak. Och den fläcken går inte att få bort nu! Provat tvättat dem en gång till och tagit vanish på fläcken och har dessutom provat med klorin. har skrubbat en massa på fläcken, men den lilla jäkeln vill inte bort. Finns det något annat sätt jag kan göra för att få bort fläcken??

  Tack på förhand
  Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *