Ta bort fläckar av alla de slag…

Har du spillt rödvin på duken eller tappat blåbär på nya byxorna? Om du är snabb så kan du faktiskt få bort de flesta fläckarna relativt enkelt. Dessa tips är samlade från olika källor och alla är inte beprövade, men helt klart är de värda ett försök…

Bra att ha hemma för rengörning

– Tvättmedel med och utan blekmedel
– Diskmedel
– Oljefri [[Aceton]] (finns i mataffärer)
– T-sprit (finns i mataffärer)
– [[Glycerin]] och [[lacknafta]] (finns i färgaffärer)

Utöver dessa finns det givetvis en mängd andra fläckborttagningsmedel att köpa.

Det finns många olika tips för att ta bort fläckar och här kommer en lista på några av dem…

Blod
Blötlägg i kallt vatten och strö på salt. Gnugga sedan blodfläcken med tvål eller tvättmedel i kallt vatten och avsluta med att tvätta som vanligt i maskin.

Blåbärsfläckar
Fläckar från blåbär tas bort enklast genom att låta plagget ligga i filmjölk en stund. Tvätta därefter som vanligt.

Bläck eller tusch
Fukta fläcken med T-sprit och spola. Upprepa behandlingen så länge det kommer färg. Gnugga med tvål och vatten.

Bärfläckar
Doppa fläcken i kokhett vatten. Om fläcken inte släpper kan man badda på lite glycerin som får sitta kvar i några minuter. Skölj och tvätta som vanligt

Choklad
Skrapa bort så mycket som möjligt av chokladen. Doppa ev. i varmvatten om chokladen sitter fast hårt. Tvätta plagget så varmt som det tål i tvättmaskin. Använd ett tvättmedel som innehåller blekmedel och enzymer (läs på förpackningen)

Fett
Tvätta som vanligt i så varmt vatten som plagget tål. Om fläcken inte försvinner kan man prova fettlösande medel som Yes eller lacknafta. Tvätta sedan igen.

Frukt
Så fort du fått en fruktfläck på dig ska du skölja plagget i kallt vatten. Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller blekmedel och enzymer. Har fläcken redan torkat, kan den lösas upp med lika delar glycerin och varmt vatten, innan plagget tvättas i maskin.

Gräs
Barnens favorit – gräsfläckar, tvättas på så hög temperatur som plagget tillåter i maskin. Om fläcken inte försvinner kan man testa att badda med lite T-sprit och gnugga med tvål och vatten. Maskintvätta igen.

Kaffe och te
Snabba ryck, blötlägg plagget direkt i kallt vatten. Hinner fläcken torka, doppa i kokande vatten (om tyget tillåter). Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller blekmedel

Ketchup, tomat och tomatsås
Blanda lika delar varmt vatten och [[glycerin]]. Låt plagget ligga i blöt i en timme. Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller enzymer och blekmedel.

Klister
Använd Aceton utan olja och badda försiktigt på fläcken. Kolla först viket material tyget är gjort av. Tvätta sedan som vanligt.

Läppstift
Behandla läppstift fläckar för hand med flytande tvättmedel. Tvätta som vanligt.

Mascara
Behandla läppstift fläckar för hand med flytande tvättmedel. Tvätta som vanligt.

Mjölk- och gräddfläckar
Fläckar från grädde och mjölk tas bort genom att man blötlägger plagget i [[boraxlösning]] innan man tvättar det. Om plagget är i ylle, bör man badda på lösningen med en svamp istället för att blötlägga. Tvätta som vanligt.

Nagellack
Bearbeta fläcken från tygets baksida med oljefri aceton. Var noga med att kolla upp vilket material tyget är gjort av innan (ej acetat eller triacetat). Tvätta som vanligt.

Olja
Lös upp fläcken med lacknafta. Gnugga med tvål och tvätta sedan i så hög temperatur som möjligt.

Rödvin – partydödaren No1
Fukta fläcken med vitt vin och det finns till hands. Strö annars salt eller potatismjöl på fläcken. Gnid med en citronhalva eller behandla med T-sprit. Skölj och tvätta som vanligt (gärna med blekmedel om tyget klarar det).

Skokräm
Gnid genast in flytande tvättmedel i fläcken och tvätta som vanligt.

Stearin
Stearinfläckar bryts bort så mycket det går från plagget. Lägg sedan läskpapper, hushållspapper eller kaffefilter över och under tyget och stryk över med strykjärn. Fukta sedan med lacknafta och gnugga med tvål för att få bort det sista.

Tuggummi
Tuggummifläckar är riktigt tråkiga, men prova med att lägga plagget i en plastpåse som stoppas i frysen i en timme. Bryt sedan loss tuggummit och använd lacknafta för att få bort det sista. Tvätta sedan som vanligt i maskin.

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

112 svar

 1. Remas skriver:

  Hej , jag fick olja på mina nya tröja. Jag har tvättat den men fläcken gick inte bort. Hur ska jag göra nu så jag får bort fläcken.. Snälla hjälp mig. Jag vill inte ha tröjan förstörd..

 2. Kerstin skriver:

  Blod-, choklad- och tomatfläckar får man enklast bort genom att gnida in fläcken med vanlig såpa och låta det ligga en kort stund. Sedan sköljer man med kallt vatten och tvättar som vanligt.

 3. Linda Larsson skriver:

  Hej, har en förtvivlad dotter som spillt nagellacksborttagningsmedel på sin dator. Finns det ngt sätt att få bort detta på? (Det är som en vit hinna.)
  Mvh mamman med en förtvivlad dotter

 4. M skriver:

  Man ska inte tvätta något som man fått olja på. Ta så fort som möjligt på babypuder eller talk på båda sidor av fläcken. Detta suger upp fettet. Låt det stå några timmar och tvätta sedan i tvättmaskin som vanligt. Funkar varje gång, funkar även på fettfläckar om dom är nya. Ju snabbare detta görs desto bättre resultat

 5. Ingvar skriver:

  Hej
  Mitt barnbarn tyckte det var bra att rita på den målade tapeten med
  kulspets
  Kan man måla över? Det är vattenbaserad färg
  T-sprit. Går det?

 6. Tilda skriver:

  Galltvål funkar bäst mot feta fläckar! Även svåra fläckar som choklad och rödvin funkar det bra på. Jag har lyckats bli av med gamla fläckar som jag redan kört i maskin genom att gnida in med koncentrerad galltvål och låtit plagget ligga i blöt ett tag innan maskintvätt som vanligt. Det borde ni tipsa om!

 7. alexandra skriver:

  Hur får man bort gula fläckar på en vit organza klänning 🙁

 8. AMANDA skriver:

  Har du spillt rödvin på tyg, häll Yes diskmedel på fläcken och gnid tyg mot tyg, skölj sedan i varmt vatten. Borta! 🙂

 9. Jakob skriver:

  Någon som vet hur man kan få bort målarfärg från en kepsskärm?

 10. Yvonne skriver:

  Till Jacob: hoppas du redan fått hjälp med kepsen. Annars får du ett här: gnid in fläcken med såpa. Låt ligga några timmar eller över natten. Du kan skrapa med nageln och kolla om färgen lösts upp. Skölj med ljummet eller kallt vatten.
  Såpa är bra mot många fläckar!

 11. Mikael skriver:

  Hur får man bort kladd på plexiglas från puckar

 12. Hobbyman skriver:

  Jag skulle prova med fotogen och därefter med bilvax/rubber.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *