Go to Top

Styr din digitalkamera med en universalfjärrkontroll..

Styr din digitalkamera med en fjärrkontrollHar du en digitalkamera som har stöd för IR? Visste du att du förmodligen kan använda en billig universalfjärrkontroll för att knäppa kort med den? Snart vet du mer…

Bild på Kamelont 6 fjärrkontroll

Äger du en digitalkamera som har stöd för infraröd kontroll, dvs. Den kan styras med en fjärrkontroll? I bästa fall följde det med en fjärrkontroll i förpackningen, när du köpte kameran. Men om det inte gjorde det så kan du beställa den som tillbehör hos den butiken du köpte kameran. Alternativt beställer du den på nätet. Räkna dock med att du får lägga ut en saftig peng för fjärrkontrollen.

Information om IR

Kameror med IR-sensor fungerar på samma sätt som din TV, video- eller DVD-spelare. De använder en fabrikskod som är anpassad för din fjärrkontroll. Ofta har man 2-3 fjärrkontroller liggandes på TV-bordet pga. man inte kan styra alla enheterna med en och samma.

För att lösa problemet med flertalet fjärrkontroller på bordet, kan man inhandla en sk. multifjärrkontroll (eller universalfjärrkontroll). En fjärrkontroll av den här typen är programmeringsbar och kan således anpassas till alla dina enheter (TV, video, DVD etc.). På det här viset kan du styra alla dina enheter med en och samma fjärrkontroll. En multifjärrkontroll kan du köpa för antingen en liten peng (50:-och du får en enkel och ful fjärrkontroll) eller en dyr peng (1000:- och du får en avancerad och snygg fjärrkontroll). Vilken du än väljer ska du veta att du, som äger en digitalkamera med IR-sensor, även kan styra din kamera med en multifjärr…

Rikta fjärrkontrollen mot din kamera…

I manualen som medföljer din multifjärrkontroll, beskrivs hur du ”söker” reda på just den IR-kod som krävs för din enhet. Vanligtvis knappar man in en kombination på kontrollen och riktar den sedan mot sin TV etc. samtidigt som man trycker på ”Standby/på/av- knappen”, tills TV’n knäpps av. Genom att använda samma sökteknik, men att istället rikta fjärrkontrollen mot sin kamera, kan man leta upp den IR-kod som krävs för att styra (ta kort) sin kamera.

Några kameror på marknaden som idagsläget har stöd för IR är:

Contax
-TVS Digital

Konica Minolta
-DiMAGE A200

Nikon
-Coolpix S3

Olympus
-Camedia IR-300

Pentax
-Optio 430RS
-Optio S45
-Optio S60

Ricoh
-Caplio R1V

Sanyo
-VPC-C5

Sony
-DSC-P200

Har du frågor gällande denna artikel eller något annat du undrar över? Använd vårt forum: http://forum.hobbyman.se

Mvh, Hobbyman

,