Spara alla dina lösenord på ETT säkert ställe

Alla har vi någon typ av hemligt lösenord eller kod att komma ihåg i skallen. Ju fler lösenord man behöver komma ihåg, desto svårare blir det och tillslut sitter man där och har glömt bort sitt lösenord till en skyddad webbsida. Som tur är finns det lösningar på alla de flesta problemen. Har man ett bra minne så är detta inget problem men annars kan man låta ett litet datorprogram sköta arbetet. 🙂

KeePass är ett litet program som går att köra från ett usb-minne utan att lämna ifrån sig någon information på den datorn du kör programmet på. Du behöer inte ens installera programmet om du väljer att köra det från USB.

KeePass är en lösenordshanterare som klarar av att hålla koll på kontoinformation av många olika slag. För att komma åt sina lösenord så behövs det dock ett huvudlösenord som låser upp möjligheterna att se de andra uppgifterna. Detta lösenord väljer du själv och det bör vara ett helt annorlunda lösenord som är näst intill oslagbart. KeePass kan generera ett säkert lösenord åt dig om du vill, men chansen att du lyckas komma ihåg det är väldigt liten.

Tillsammans med lösenordet kan man även koppla en sk. säkerhetsnyckel.  Denna säkerhetsnyckel består av en fil som du måste ha tillgång till varje gång du loggar in i programmet. Se denna fil som ett certifikat liknande de certifikat som finns för vissa banktjänster. Du väljer själv om du vill använda en säkerhetsnyckel eller endast ett lösenord.

Några exempel på information som man kanske vill hålla skyddad är:

Inloggningsuppgifter för olika webbplatser
kontouppgifter – kortkoder
Larmkoder
Portkodskombinationer till vänner och bekanta
Alla mailkontouppgifter

Loginuppgifter för hobbymans forum läggs in i KeePass på ett enkelt sätt.

Förutom att programmet går att köra direkt från ett usbminne, så har det även stöd för följande [[operativsystem]]: PocketPC, Smartphone, Linux, MacOS, J2ME, Symbian, BlackBerry, mf.

Varför inte ladda ner en version till din mobiltelefon så har du alltid med dig dina viktiga kontouppgifter?

Till programmet finns det dessutom språkfiler att ladda ner, vilket innebär att man kan köra KeePass i det språk man föredrar. Standardspråket är engelska men går enkelt att byta till exempelvis svenska.

Programmet finner du här och språkfilerna (svenska etc.) här
Passa även på att kolla in alla plugins och tillägg som finns för programmet.

Skärmdumpar från programmet:

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Finns en hel del molmbaserade tjänster som gör jobbet lika bra och dessutom är tillgängliga överallt. Men bra tips ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *