Så blir du av med telefonförsäljarna!

De flesta har varit med om det förut. En del drabbas oftare än andra. Mitt i filmen eller när du sitter och äter. De ringer när du minst anar det och när du inte vill prata med dem. Vi pratar om telefonförsäljarna. Hobbyman hjälper dig att bli av med dem…

Enligt marknadsföringslagen (13 d§) är näringsidkare innan de ringer marknadsföringssamtal till privatpersoner som huvudregel skyldiga att kontrollera om numret finns i NIX-Telefonregister. Om numret finns i NIX-Telefon får samtalet inte ringas.

För att komma med i spärrtjänsten som NIX-Telefon tillhandahåller (gratis)
krävs förutsättningen att det telefonnummer som skall spärras är med i det fasta nätet (det funkar alltså inte för mobila nätverket).

Som alternativ eller komplement till NIX-telefon kan man som privatperson även förbjuda enskilda företag att kontakta honom eller henne per telefon i försäljnings-, marknadsförings- eller insamlingssyfte. För detta krävs det inte att telefonnumret redan finns med i NIX telefonregister.

Så här går du tillväga för att spärra ditt telefonnummer för telefonförsäljare:

1. Från och med nu säger du åt alla telefonförsäljare som ringer att du inte är intresserad av deras tjänster/produkter och att du vill att de tar bort dig från deras register, då du inte vill bli uppringd av dem igen.

2. Om du märker att ett företag fortfarande ringer upp dig trots den muntliga avböjelsen via telefon kan du be om företagets adress och skicka ett skriftlig förbud. Om förbudet lämnas skriftligt är det också enligt personuppgiftslagen förbjudet att därefter behandla personuppgifter för direkt marknadsföring.

3. Anmäl ditt telefonnummer (gratis) till NIX-telefon automatiska telefontjänst genom att följa dessa steg:

3a. Ring från den telefon vars nummer skall spärras till telefonsvararsystemet på nummer 020-27 70 00 (ingen samtalstaxa).

Där svarar en automatisk telefonsvarare. Genom att med knapparna svara på de frågor som ställs kan en spärr begäras. Denna spärr måste bekräftas innan den träder i kraft.

3b. Bekräftelsen sker genom att åter från den telefon vars nummer skall spärras ringa upp telefonsvararsystemet på nummer 020-27 70 00. Genom att med knapparna svara på de frågor som ställs kan spärren bekräftas. Detta andra samtal kan göras tidigast efter två dagar och senast inom fyra veckor efter det första samtalet. Har spärren bekräftats träder den i kraft och telefonnumret tas in i NIX-Telefon spärregister.

För mer information om NIX-Telefon: Besök sida

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

17 svar

 1. Andréas skriver:

  Bra artikel! Sedan jag anmälde mig hos Nix har inte en enda försäljare ringt 🙂

 2. Philippe skriver:

  Det är min bror som gjort sidan!
  Stolt Storebror

 3. Lennart skriver:

  När jag svarar med mitt namn och personen frågar efter… och upprepar mitt namn, då vet jg att jag blivit automatiskt uppringd av en dator, som inte har hunnit koppla om till säljaren förrän jag har hunnit säja mitt namn.
  En telemarketing äljare, alltså.
  Då säjer jg alltid (med lessen röst): "Nej, han d-d-d-dog igår."
  Det är ett bra sätt att få dom att ursäkta sig och lägga på. Fort.
  Rekommenderas!

 4. Kobran skriver:

  Jag tröttnade på att dom ringde trots att jag sagt att jag inte ville ha fler samtal från dom. Då testade jag mig ”bakåt” på telefonnumret och hamnade plötsligt hos en jourhavande chef som befann sig på badstarnden. Jag förklarade att jag inte vill veta av fler samtal från hans bolag och att det var inga svårigheter att hitta hans telefonnummer. Sedan dess blev det tysy därifrån.

 5. Fredrik skriver:

  Bra artikel. Men även om man är uppskriven på NIX… ringer dom ändå. Nästa gång blir det andra bullar.. =P

 6. Eric skriver:

  Jag har tröttnat på att vara vänlig och så fort jag hör att det är en säljare säger jag bara: NEJ! och lägger på luren. Fast ibland är det lite roligt att leka med dem. Då låter jag dem prata om varan /tjänsten och när de sedan tror att de har mig på kroken så ber jag att få deras fullständiga namn, personnummer, samt företagets reg.nummer och chefens namn och personnummer för … jag vill ju veta vem jag förväntas lämna ut mina personliga uppgifter till. Det brukar inte komma längre i försäljningen sedan. Anledningen? Jo, om vi ska ingå avtal vill jag ju veta vem jag kan stämma om varan/tjänsten inte håller vad som utlovats. Står inte förtaget för uppgifterna kommer jag att jaga dig som är säljare. Hihihi!

 7. Eric skriver:

  En sak till från mig/ovanstående:
  Jag får en del reklamfax också och jag vill inte bekosta utskrifter av oönskad reklam. Jag har tre färdiga och ovänligt formulerade likadana papper som ligger beredda. Där står att jag inte vill ha fler reklamfax och vilket nummer det gäller. När jag får fax om värmepumpar och alkotestare och allt annat skräp så faxar jag tillbaka till avsändaren och låter mina papper gå LÄNGE, minst 20 ( jo, tjugo ) gånger eller trettio eller fler. Det händer faktiskt att faxterroristerna blir så desperata att de kopplar bort sina faxar ett tag!

 8. Tyvärr gäller inte NIX för mobiltelefoner.
  Så jag har kommit på en lösning.

  Man sätter en tyst ringsignal på dem!

  tystringsignal.se

  /Daniel

 9. Kerstin i Hässleholm skriver:

  Har precis kollat att min tel. fortf. är spärrad.
  VARFÖR kommer så många tel.förs. fram likväl????

 10. Maria skriver:

  Spärra telefonförsäljare :Tyvärr gäller inte NIX för mobiltelefoner.Så jag har kommit på en lösning.
  Man sätter en tyst ringsignal på dem!
  tystringsignal.se
  /Daniel

  Men oftast så har det ju dolt nummer. Det var smart att ha tyst på då de ringer… det ska jag komma i håg att gör på de nummer som jag inte vill svara på…. Det finns ingen nix för mobil nummer alltså? / Maria

 11. Snäll skriver:

  Tänk på att NIX inte spärrar för MARKNADSUNDERSÖKNINGAR (står i infon som man får hemskickat). Så läs på och lyssna innan ni snäser av folk! Var snäll till marknadsundersökarna som ringer till dig. De är inte påstridiga och gör ett bra jobb.

 12. Mindre snäll skriver:

  Varför skall jag acceptera att ”marknadsundersökarna” tär på min tid och stör mig i mitt hem. De är inte i något avseende bättre än de andra telefonterroristerna-

 13. camila skriver:

  jag har spärratt min telefon nummer till nix så att inte telefon försäljarna ska inte kunna ringa till mej men det kann dåmm ialla fall sa dåmm jag ringde upp telefon nummret men då va det bara en telefon försvarare såmm sa att fast jag har telefon nix så kåmmer vi genåm ialla fall sa den hur får jag bort telefon försäljarna jag sa åt dåmm att dåmm skulle inte ringa till mej då sa jag nej åt han men samma telefon nummer och jag kann inte tala med dåmm heller för att det är bara en telefon försvarare och då kann inte jag tala in medelande sa den
  vet du det?

 14. Danne in Sweden skriver:

  Ändra ditt nummer till Hemligt så kanske dom slutar ringa, för det tänker jag

 15. camila skriver:

  alla telefom för säljarna sluta ring mej
  ni såmm läser det här sidorna

  jag är med i nix
  såmm kallass nix telefopn

  och då ska inte telefon för säljarna kunna

  ringa mej ialla fall

  dåmm ska slå ett särkilt telefon nummer

  dåmm

  men det gör dåmm inte

  dåmm struntar i det

  och jag har haft hemm ligt nummer åxå

  men dåmm kåmmer genåm det ialla fall

  så att nu är jag trött på det här

  sånna sammtall

 16. camilla skriver:

  och jag har haft hemmligt telefon nummer åxå förut men dåmm kåmmer genåmm
  ialla fall

 17. Britt-Marie skriver:

  Jag svarar inte och kollar sedan på http://www.vemringde.se om numret finns med där. Sedan sparar jag numret som Svara inte och liknande. Fungerar bra på min privata mobil, men på jobbmobilen svarar jag oftast även om jag inte vet vem det är som ringer. Det har hänt att telefonförsäljare har ringt till min jobbmobil och då blir jag en mycket arg samtalsmottagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *