Så blir ditt golv skinande blankt

Börjar ditt parkettgolv se matt ut? Går du i tankarna om att slipa om golvet så bör du tänka till en extra gång. Genom att använda parkett polish kan du förvandla ditt gamla golv till det bättre.
Det går snabbare, det blir billigare och resultatet blir förvånadsvärt bra

Detta behövs:
-ParkettPolish
-Dammsugare
-Skurtrasa och vatten

Tillvägagångssättet för detta är väldigt enkelt.
1. Börja med att ta bort mattor och möbler så att ditt golv är fritt och redo för behandling.

2. Dammsug golvet noga och rengör det från all smuts och damm. Använd ENDAST vatten och skurtrasa (tvättmedel försämrar slutresultatet). Låt golvet torka en timme.

3. Häll parkett polish i en trasa och bre lätt ut vätskan i träets riktning. Låt golvet torka i ca 30 minuter innan det beträds.

4. För att bibehålla den glänsande och skyddande ytan bör denna behandling upprepas 1-3 gånger per år.

Golvpolish för olika golv

Parkett polish kan köpas i de flesta livsmedelsbutiker och brukar finnas tillsammans med tvättprodukternas hyllplats.
En flaska på 0.5l brukar räcka till ca 50kvm.

TIPS: På samma hylla som du hittar parkett polish hittar du även ofta polishmedel för andra typer av golv.

Avslutningsvis: En fräsh parkett kan höja värdet på din bostad då du säljer den.

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

20 svar

 1. Johan Övergaard skriver:

  Jag har polerat mitt parkettgolv en gång med polish men det blev alldeles för blankt. Nu har vi nytt hus på gång och jag vill fräscha upp parketten i två sovrum. Är parkettpolish högblank eller blank?? Tacksam för kommentar.

 2. Hobbyman skriver:

  Hej Johan!
  Läs svar och kommentera i forumet:
  http://www.hobbyman.se/foru

 3. Johan Övergaard skriver:

  Bra. Tack för hjälpen. Ska nu testa.

 4. gulli kohlström skriver:

  Undrar om det inte finns något verktyg som man kan använda då man lägger på Johnsons parkettpolish så att man inte behöver ligga på knä för att stryka ut polishen?

 5. Hobbyman skriver:

  Hej Gulli,
  Kolla i din butik vid städhyllan där de säljer ”golvmoppar”. Det finns en variant med kardborreband på undersidan som man fäster en torktrasa (i tyg som går att tvätta) på. Till denna medföljer ett skaft så att du kan stå och ”moppa” ditt golv skinande blankt. Polermedel häller du direkt på torktrasan med jämna mellanrum när du märker att det behöver fyllas på.
  Mvh, Hobbyman

 6. gulli kohlström skriver:

  Tack för tipset! Undrar bara om det skall vara en speciell torktrasa ? Skall pröva!

  Gulli

 7. reidar nirs skriver:

  hej.har tagit bort min parkettpolish från golvet efter som jag har tyckt att det har börjat tappat glansen,har bott i huset 26år,så det har blivit några gånger man polishat, problemet nu är att jag inte får det bra,när jag lägger på ny parketpolish,det blir ingen jämn yta av glans,det ser ofullständigt ut,vad är felet?tog bort det gamla med,parkett&laminatrent,har någon svaret.

 8. admin skriver:

  Hej Reidar,
  Jag tror att ditt glansproblem löser sig om du stryker på flera lager med jämna mellanrum. Låt det första lagret torka en dag innan du påbörjar nästa.

 9. dk skriver:

  NEJ! Har själv använt polish och det är nog bland det dummaste jag gjort. Visst ser det fint ut till en början, men det är väldigt känsligt. Har du barn som spinger runt så har du har snart ett mycket fult golv. Har man ett fult parkettgolv så tror jag det oftast beror på att lacken tagit slut efter år av slitage. Det bästa är i så fall att ta och rugga upp det med fint sandpapper och rolla på nytt lager lack. Har man stora repor kanske man vill slipa det ner till trädet, men då får man räkna med risken att det inte blir lika jämnt o fint som det var från början, åtmintone blev det inte så efter den golvslipparen jag anlitade hade varit framme.

 10. Barbara skriver:

  Ni tipsar om vatten och polish på parketten.
  Vatten förstör parketten fullständigt!

 11. Hobbyman skriver:

  Vatten på lackad parkett förstör inte parketten om det används i rimliga mängder. Om det skulle vara så, skulle man i praktiken inte kunna torka upp t.ex. spilld mjölk på golvet. OM parketten är helt obehandlat finns det däremot ingen fuktspärr som gör att träet suger åt sig av fukten. I det fallet bör man låta bli vatten eftersom träfibrerna har tendens att ”fibra” upp sig.

 12. Kan någon tipsa mig vad jag ska göra med vårt hall- och köksgolv i bok som är 5 år. Det har tappat sin lyster och jag skulle vilja blanka upp det

 13. Pamela skriver:

  Jag har ett laminatgolv som jag knappt kan få rent. Jag torkar golvet alldeles för ofta, det vet jag, men jag lyckas inte få det ”fint”.. Det är fint den första dagen men sen ser man fotspår där man gått. Finns det något man kan göra åt det? Det har inte varit så innan, utan då har det räckt att jag torkat av golvet 2-3ggr/månad.

  Tacksam för svar!

 14. Ingrid skriver:

  Hej !
  Jag har sökt hårdglanspolish i Falun, men ej hittat.
  1 svar jag fick var att det utgått.

 15. Christina skriver:

  Kan inte hitta parkettpolish i livsmedelsaffärer. Har letat i Stockholm.
  Heter parkettpolish Johnsson eller Johansson? Hur kan jag kontakta tillverkare? Det är en väg att veta till vilka affärer säljer de parkettpolish.
  Tack på förhand för svaret.
  Christina
  Jag skriver första gången och vill veta vad heter firma som du visade bilder på flaskor med polish.

 16. Hobbyman skriver:

  Hej Christina,
  Företaget som tillverkar produkten heter egentligen Pledge och deras huvudägare heter Johnsson. Du kan komma i kontakt med dem här:
  Länk till scjohnson.se
  Mvh, Hobbyman

 17. Miche skriver:

  Hej,jag har läst alla dina/era tips om hur man får upp glansen på ens lite slitna å nergångna parkett/tarkett golv men ni har inte rekommenderat att man ska polera upp ytan efter att golvpollishen har torkat,varför?Logiskt borde ju vara att om man använder en golvpollishmaskin tunt mot ytan borde ju leda till att slutresultat blir jämnare å glansigare inte sant?
  Önskar svar snarast
  Mvh Miche

 18. Mari-Anne Elsasdotter skriver:

  Har någon fått allergisk reaktion av Pledge polermedel för trägolv

 19. Birgitta Adner skriver:

  Hej!
  Några timmar före min lägenhetsvisning ville jag göra golvet fint. Det blev fotspår av lägenhetsspekulanterna och flammigt. Jag försökte svabba bort med lite såpvatten. Det blev värre. Försökte med bara rent vatten. Inte bättre.
  Hur göra för att få tillbaka mitt ”gamla” golv ???

 20. Birgitta Adner skriver:

  Glömde att tala om: Jag använde ParkettPolish !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *