Reparera din trasiga diskmaskin själv…

Har din diskmaskin slutat fungera? Är disken fortfarande smutsig efter körning och verkar det som att det inte kommer tillräckligt med vatten in i maskinen? Då kanske du har stopp i en ventil. Läs mer om hur du gör för att reparera din diskmaskin själv…

Har du följande problem:
– Diskmaskinen har slutat fungera
– Det kommer inget vatten eller väldigt lite i diskmaskinen
– Maskinen låter knappt något längre
– Det verkar som att vattenspridarna inte rör sig.
– Disken blir inte ren, är smutsig efter körning

Du vill:
– Reparera diskmaskinen själv
– Laga eller byta ut den del som är trasig
– Slippa anlita reparatör eller serviceställe som kostar pengar och kan bli dyrt

I den här artikeln beskriver vi med bild och text hur man på ca 30 minuter kan reparera sin diskmaskin på egen hand. Vi lagar här en Husqvarna Carnival som slutat att diska rent. Vi misstänker dessutom att det inte kommer tillräckligt med vatten in till maskinen. Ibland när maskinen är klar ligger diskmedel (tabletten) kvar, nästintill orörd.

Denna reparation är som sagt utförd på en Husqvarna Carnival, men kan även gälla andra diskmaskiner som Elektro Helios, Bosch, Electrolux, Whirlpool, LG Electronics, Indesit, Cylinda, Siemens, Miele, AEG, Ariston, Asko, Beko, Candy, Fagor, Gorenje, Hoover, Matsui, Smeg, UPO. Oftast fungerar maskinerna på liknande sätt, men detaljernas utseende och konstruktion kan skilja från fabrikat till fabrikat.

Besök din leverantörs hemsida och kolla om du hittar en supportavdelning. Maila eller ring dem och fråga vad som kan vara felet, om du kan köpa reservdelar samt vad det ev. skulle kosta att få den reparerad osv.

Så här gjorde vi…

gör så här 1-4

1. Stäng av vattentillförseln till din diskmaskin.
2. lätta på avloppsslangens fäste (slangklämma i vårt fall) och koppla även ut strömmen.
3. Ta bort avloppsslangen.
4. Öppna din diskmaskin och kolla om du hittar vattenventilen.

Denna ventil finns för att reglera mängden vatten som finns i diskmaskinen. När nytt vatten kommer in måste ju även det gamla ta sig ut. Ventilen talar om för maskinen när det är lämpligt att fylla på/tömma vatten in och ut ur maskinen.

Då det inte verkar komma tillräckligt med vatten in i vår diskmaskin, misstänker vi därför att det har blivit stopp i denna ventil.

Skruva loss ventilen

Skruva loss låslocket från insidan av diskmaskinen.

Ventilen sticker upp
En liten ventilhatt döljer sig under locket. Vi ser direkt att den ser igenstoppad ut.

Öppna diskmaskinen på baksidan

För att kunna rensa ventilhuset måste vi öppna diskmaskinen och detta gör vi på baksidan.
Dra ut diskmaskinen så att du kommer åt at skruva fritt. En liten skyddsplåt är, i vårt fall, det enda som behöver monteras bort. Glöm inte att koppla ur el samt stänga av vattenkranar mm, innan du öppnar din diskmaskin!

Ventilhuset syns
Väl inne i diskmaskinens baksida kan vi se ventilen som vi söker.

Ventilhuset sitter löst Ventilhuset tas loss
Eftersom vi har lättat på locket (i insidan av maskinen) tidigare, så blir det en enkel match att nu ta loss ventilen.

Töm vatten
Det finns förmodligen gammalt vatten kvar i slangsystemet. Töm systemet på så mycket vatten det går innan du fortsätter. Detta gör du genom att vända ventilen upp och ner. En överbliven glasslåda blir det perfekta uppsamlingskärlet.
När det mesta av vattnet är tömt, tar du en tång och nyper ihop slangklämmorna (en för varje slang, totalt två slangar). Alternativt skruvar du upp klämmorna, om klämman tillåter detta. Vår diskmaskin hade ej skruvar på slangklämmorna.

Stoppa överflödet av vatten
Vi lyckades inte tömma systemet helt på vatten, men för att hindra vattenresterna från att rinna ut på golvet, använde vi handtaget på en träslev och stoppade in i slangen.

Smuts i ventilen ska bort
Så här ser ventilen ut på nära håll. Smutsresterna sitter fast och efter att ha fyllt behållaren med vatten och skakat om, kunde vi konstatera att det krävdes andra krafttag för att få bort smutsen…

Lufttrycket gör jobbet

Luft är melodin. Förslut ena hålet med ett finger, samtidigt som du blåser i ett annat. På detta viset lyckas vi skapa ett övertryck i kammaren och smutsen lossnar faktiskt direkt!
Avsluta med att skölja ren ventilen invändigt med varmt vatten (fyll och skaka).

Sätt tillbaka ventilens slangar och montera fast den i hålet som leder in till diskmaskinens insida. Innan du monterar fast bakstycket bör du fästa locket på ventilhuset (se första bilderna). Det vore ju förargligt om du skulle behöva öppna baksidan igen bara för att ventilen trillat ner.

Montera tillbaka baksidans plåt. Skjut in diskmaskinen (om du har den placerad under diskbänken dvs) och koppla in vatten och el igen. Glöm inte att vrida på vattenflödet igen innan du startar din maskin.

Vår diskmaskin går nu som en klocka och vi har dessutom sparat tusenlappar i reparationskostnader för något som tog oss ca 30 minuter att genomföra.

Hoppas att du fick stor nytta av artikeln.
Behöver du reservdelar till din diskmaskin? Kolla om din produkt finns hos www.nettoparts.se som säljer reservdelar till vitvaror.

Mvh, Hobbyman

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

495 svar

 1. Tommy skriver:

  Hej, Har en Whirlpool diskmaskin, den stanna för att den inte pumpar ut vattnet vad kan man göra själv ?
  Mycket tacksam för tips !!

 2. Marika skriver:

  Hej Håkan Brandt, vi har exakt samma problem med Eletrolux Relallifte XXL/timesaver. Den pumpar ut men, inte in. Vi har plockat ned alla inlopp för att kolla att inte några filter är egensatta och bytt inloppsventil a 439:-, vilket inte hjälpte. Vår maskin är 2 år gammal. Flottören hänger i luften och har inte kontakt med golvet. Knappen som flottören stänger av är utdragen. Fick du några tips?

  Marika

 3. sven skriver:

  Jag har en bänkdiskmaskin Bosch.Har fått felmeddelande efter halva disktiden E:18 och E:14 vad kan det bero på.Det går att stänga va den och byta program.

 4. marie skriver:

  Hej jag har en bänkdiskmaskin av märket matsui och den är ca 3 år gammal, den diskar inte rent det känns som att den inte bygger upp tillräckligt med vattentryck för att driva runt armen. Vad ska jag göra?

 5. Christian Frisk skriver:

  Hej jag har samma problem som dig Håkan och Thomas. Var sitter nivåvakten?
  Jag körde med rengörings kit i maskinen några ggr och sen fungerade den ett tag men nu åter igen börjat strula…(efter 2veckor)

 6. Mats skriver:

  Suverän rekommendation+++++!!!! Försökte med det mesta innan jag hittade lösningen här. Höll på att slänga ut min gamla, men mycket lite använda, E-Lux BW405. Funkar perfekt igen! Tack Hobbyman!!!

 7. David Ballester skriver:

  Tack så hemskt mycket! Diskmaskinen har fått nytt liv igen och har inte fungerat så här bra på mkt länge.

 8. Hej!
  Har en IKEA diskmaskin som är 3 år gammal. Den verkar ha hängt sig i utpumpningsläget. Har provat allt på den digitala manöverpanelen men inte lyckats bryta detta.
  Tacksam för svar !

 9. Christophet skriver:

  Hej!
  Jag har en Huskvarna diskmaskin qb5181

  Den startade inte häromdagen, öppnade saltbehållaren, stänger igen och så vips gick den igång men det var sista gången maskinen var aktiv, lampan i diskmaskinen lyser med ingen start knapp eller övrigt lyset som det brukar göra.

  Tacksam för svar.

  Mvh

 10. Hobbyman skriver:

  Kul att höra att du fixade det Mats!

 11. Janeric Andersson skriver:

  Hej
  Jag har en Elektro Helos DC4019 B-Disk Artikelnummer 10006103
  Den startar ibland och släpper in vattnet och diskar fram tills den ska börja att tappa ur allt vatten. Men när den ska skölja startar den inte. Nu startar den inte eller släpper in något vatten.
  Tacksam för svar

 12. Peter skriver:

  G 694 SC Miele flashes red after drain pumping: no water IN.
  Clean all according to manual.
  If all is OK it may be the pressure switch (PS) membrane of the spray water pump which is stuck with shit inside –> top side of the membrane. Darker to be seen from outside. Shit must have been lighter than water.
  switch off washer (W), remove the left sidewall, tilt the W and find the PS connected to the pump.
  unhook the water hose from the pump to the heater.
  pull off the connector and ground cable from the PS.
  turn round the PS and off the unit by simply 1/4 rotation.
  take a round-needle with 20 mm radius and cut off the tagg top.
  take a gripper to handle the needle through the opening into the membrane room and start gently moving the top inside around loosing the skrap.
  take a 20 ml injektion syringe and pressurize clean water until all scrap is emptied/blown out.
  be careful with the membrane when scrapping.
  check funktion with an Ohm meter. The 2 contacts shall shortcut when blowing into the PS. Than reinstall.
  Cheap, simple and fast to do!
  enjoy

 13. Peter skriver:

  Det gäller en Miele G 694 SC och kanske andra med.

  Det behövs bara en minisvetstång som handgrepp för en rundnål med 20 mm radie, en 20ml spruta från apoteket och en 5cm PVC slang på denna samt såpass know how att kontrollera först pumpens tryckdosernas funktion. Tryck på spolarpumpens vattentryck samt vattennivå tryckdosa.

  Spolarpumpens dosa var fylld med gegga som rensades med denna nål utan spets samt renspolades med själva spruta samt testades försiktig med lite trycklyft och ohmmeter på kontaktspel OK.
  Arbetstid efter allt, 1,5h sparade Mieletekniker samt en komponent kostnad.

 14. Hobbyman skriver:

  Kanon Peter,
  Tack för tipset!

 15. LarsErik Graaf skriver:

  Hej ! Har en Cylinda FT 362 den tar in vatten några sek. sen händer inget,oavsett program tacksam för svar.

 16. Christoffer Stålnacke skriver:

  Hej
  Jag har en IKEA diskmaskin, Electrolux, där det läcker vatten under luckan. Jag har provat att byta ut listen men den läcker fortfarande.

  Tips på hur man kan lösa det?

 17. Fredrik skriver:

  Hej!
  har en Bosch som tyvärr inte värmer vattnet, någon som har erfarenhet av detta?
  Kan man byta ut något? microswitch trasig??
  tacksam för hjälp.
  / fredrik

 18. Birgitta Lundin skriver:

  Hej. Har en bosch diskmaskin som helt plötsligt slutade fungera och det kom upp felkod E06.
  Kan jag laga den själv och vad är felet ?
  Inköpt den 30/10 på tretti.
  Tacksam för svar

 19. Hobbyman skriver:

  Hej Birgitta,
  Svårt att säga vad som kan vara fel på rak arm. Vilket modellnummer har din maskin?
  Hittade ett tips på youtube som beskriver olika Bosch felkoder. Kanske kan denna film hjälpa dig? https://youtu.be/EPZUxlvxUjI?t=2m12s (du kommer mitt in i filmen där felkod 06 börjar.

  Lycka till!

 20. Björn Carlsson skriver:

  Hej! Försöker hjälpa min granne med hennes diskmaskin, en Husqvarna Cardinal 5180. Hon får felkod 20 och det har jag tagit reda på vad det kan vara för fel, men den diskar bara på 70 grader samt startar och stannar om vartannat, efter att stängt av och satt på x antal gånger går maskinen sedan programmet ut samt tömmer som den skall. vad kan då felet bero på?
  Mvh Björn

 21. Adam skriver:

  Hej,
  Jag en Electrolux ESF6529 som läcker ut vatten framifrån!

  Skulle slänga den men tänkte om!

  Tacksam för några tips!

  Adam

 22. Hajro skriver:

  hejsan har en bosch diskmaskin 2 år gammal men har märkt att disken blir inte rent och att det inte löser up tabletten. vad kam göra själv

 23. ronald skriver:

  Hej har en cylinda dm 294 där startknappen blir inne, har beställ ny plast kåpa o tänkte byta den själv , kommer halv vägs , Men kretskorts plattan sitter på något underligt sätt fast i plastkåpan där tryckknapparna sittter. hur hårt vågar man ta i för att lossa,,? Känns som den är skuvad i ramen.

 24. Klas skriver:

  Jag behöver akut hjälp då min diskmaskin inte pumar in vatten längre. Det är en Siemens VarioFlex Automatic.

  Jag har rengjort alla filter och silar som jag kommer åt.

 25. Magdalena skriver:

  Hej,
  Har en Miele diskmaskin. När den har diskat klart och jag öppnar luckan rinner det vatten ur ventilationsgallret på luckan där värmen blåser ut. Kan jag göra något?

 26. maria dias skriver:

  Jag har en AEG favorit 80850 diskmaskin ,avhärdningsdoserare läcker vatten, kan jag byta ut den,, och i så fal hur.

 27. maria dias skriver:

  Jag har en AEG favorit 80850 diskmaskin ,avhärdningsdoserare läcker vatten, kan jag byta ut den,, och i så fal hur.

 28. Sylvia skriver:

  Hej!
  Har en diskmaskin märke Wirpool ADPU 5300 WH, som fyller på vatten men inte startar diskningen. Har gjort rent filter och diskarmarna. Finns det något man kan göra själv här.
  Med vänlig hälsning,
  Sylvia

 29. Hans-Georg Andersson skriver:

  Går det laga en programväljare-motor programmet står still . Äldre Electrolux Bänkdiskmaskin Prod nr: 9113204

 30. Hobbyman skriver:

  Hej Klas,
  Sent svar här, men du har inte råkat stänga av vredet för vattnet till diskmaskinen? Kolla kranen som brukar sitta i anslutning till din kran/blandare vid diskhon.

 31. Lena skriver:

  Hej,

  Hjälper min granne med en bänkdiskmaskin. Har rengjort nivåbehållaren liknande det ovan och monterat tillbaka, men den verkar överfylla för det rinner in vatten på bottenplåten. Har dubbelkollat slangkopplingar och bytt ut en av dem men det kommer i alla fall. Undrar om det kan vara luft nivåbehållaren som blockerar den var ju tom när jag satte tillbaka den. Det kommer så pass mycket vatten att överfyllningsskyddet går in och stänger av och sätter igång att pumpa. Det var mycket gegga i nivåbehållaren kanske har fastnat i någon sensor? Hittade felet då strömmen brutits till maskinen pga jordfelsbrytare, troligtvis kabel som blivit blöt vid överfyllning.

  Lena

 32. Sebastian sundström skriver:

  Hej har en cylinda som har slutat ta in vatten och jag vet att jag ej har vridit av vredet vid kranen för den står likadant som när den installerades för 2 år sen. Vad kan vara felet och hur gör jag för att fixa det själv?

  // sebastian

 33. Ingemar skriver:

  Har en bänkdiskmaskin en Matsui som elgiganten säljer .
  den fyller på med vatten sedan surrar den bara . när man sedan stänger av och resetar den så pumpar den ut vattnet . så jag undrar hur ser det ut på en sån är det samma innehåll i en bänkdiskmaskin som i en vanlig ? = )

 34. Hobbyman skriver:

  Hej Ingemar,
  Jag vet inte hur den ser ut inuti, men rent generellt innehåller diskmaskiner liknande komponenter. Det kan vara så att översvämmningsskyddet i maskinen har kärvat och att maskinen därför inte vill dra igång normalt. Har du provat att rensa filer mm inuti maskinen?

 35. Gunnar skriver:

  Jag gjorde precis som du visade Hobbyman och nu fungerar den perfekt igen. Har en Helios integrerad som förmodligen är över 20 år gammal.

 36. Gunnar skriver:

  Gjorde som Hobbyman beskrev högs upp på sidan. Nu fungerar min 20 år gamla integrerade diskmaskin som en ny. Tackar för tipset. Gunnar

 37. Hobbyman skriver:

  Härligt Gunnar!

 38. Tommy skriver:

  Hej. Jag har en CYLINDA DM296RF endast 3,5 år gammal, den vill inte starta något av dom olika diskprogrammen som finns, händer inget alls, men displayen lyser som vanligt och det finns ingen felkod. Har gjort rent själva filtret i botten på maskinen och när jag tar bort det så ligger det vatten kvar under själva botten på maskinen när jag tar bort filtret. Tacksam för svar.

  Med vänlig hälsning

  Tommy.

 39. Jan Norberg skriver:

  Hej, har en Siemens Lady med E-nummer SN55204/11 och den pumpar inte ut vatten så jag misstänker att det är ventilen (samma problem som bilderna beskriver) men tyvärr ser inte den här maskinen ut på samma sätt när man tagit bort plåten på baksidan. Det finns inte heller någon synlig ventil inne i maskinen.

  Förslag på åtgärder för att komma till rätta med detta??

 40. Cia skriver:

  Hej,
  Jag har en Electrolux Intuition ESF64020 typ 911D52-1T, som har slutat fungera. Den sätter igång när jag trycker på start, och jag hör att den drar in vatten och sedan spolar ut vatten, sedan lite fördröjning på ett par sekunder, sedan hör jag att en motor är igång och rullar men efter ett par sekunder till så blir maskinen helt tyst och lysdioden som står upp på valt program blinker och lysdioden för öppna luckan också blinker. vi restart händer det samma sak. Så fungerar det för alla program.

  det konstiga är att den fungerar helt normal när den har stått helt oanvänd i typ 1 vecka.

  Har ni tips för var jag ska börja felsöka?
  Tack på förhand
  Cia

 41. Erik Olofsson skriver:

  Hej. Vi har en Cylinda DM 290 RF. Disken blir inte ren, har ringt efter reparatör.
  Dom ska ha 1400kr för att komma!!!
  Idag när jag tittadepå maskinen igen, och öppnade den norden var igång
  fick jag se att den undre spolarmen inte gick runt. När jag snurra på den går den
  hurlätt som hälst. Kan någon säga vad det kan vara förf fel?

 42. Jan skriver:

  Hej
  Diskmaskin Husqvarna QB6220i, front luckan ”ramlar” ner när man öppnar.
  Troligen gångjärnsfjädrarna som gett upp, svårt/krångligt/tips för att byta själv?

 43. Hobbyman skriver:

  Hej Erik. Det låter som att det skulle kunna vara någon form av stopp i ledningen som leder vattnet till spolararmen.

 44. Hobbyman skriver:

  Hej Cia, låter som att översvämmningsskyddet behöver bytas ut.

 45. Hobbyman skriver:

  Hej Jan,
  Det går nog att byta själv bara du hittar lämplig fjäder att byta ut den med.
  Här hittade jag på nätet : https://www.ransomspares.co.uk/parts/brands/husqvarna-electrolux/dishwashers/qb6220i%20(91193661200)/door-hinge-spring/94479.htm

  Och här är en sprängskiss som visar var den sitter på din maskin:
  https://www.ransomspares.co.uk/diagram/husqvarna-electrolux/dishwashers/184060/qb6220i%20(91193661200)/

 46. Hobbyman skriver:

  Hej Jan. Det kan vara pressostaten som kärvar. Den känner i normala fall av om det finns vatten kvar i diskmaskinen som behöver spolas ut. Om sensorn i den har pajjat så startar inte heller avloppspumpen.
  Pressostater: https://www.nettoparts.se/shop/diskmaskiner-pressostater-10733c1.html

  Avloppspumpen kan också vara felet här. Den kan vara defekt och helt enkelt inte slår igång.
  Felet kan bero på att det finns främmande föremål i avloppspumpen. Du hittar pumpen i botten av diskmaskinen. Kontrollera också att avloppspumpen fungerar som det ska. Kontrollera om pumphjulet kan snurra runt, men tänk på att de nyare typer av avloppspumpar ofta kan köra när de inte är ”belastade” och stoppar så snart de ska pumpa ut vattnet. Vissa avloppspumpar kan fungera under en kort tid efter att du har vänt vingen.

 47. Peter skriver:

  Hej
  Diskmaskin Siemens Lady SN 3300SK/12 från 1993 tar in vatten långsamt. Successivt uppkommet fel.
  Det bara porlar vatten i den labyrintliknande plastreservoaren på vänster sida. Nivåflottören aktiverar microbrytaren ok när behållaren är full, så programmet går men orimligt länge pga långsamt vattenintag.
  Aqua stops filter kollade ok.
  Kan inte se att det finns en magnetventil för inkommande vatten. Är det så att microbrytaren styr vattenintaget mha Aqua stop? Dvs att Aqua stop fungerar som magnetventil?

  Under tiden vatten tas in känner man hur Aqua stop vibrerar. Kan Aqua stop strypa flödet successivt eller går den alltid i sönder till 100% och ger då helstopp?
  Antar att Aqua stop är ”NC”-konstruerad, dvs normally closed och öppnar först då den får spänning.

  Byte av Aqua stop? 719:- på Nettoparts. http://nettoparts.se/shop/default.asp?productid=BOS5701-11&netsag

 48. Mats Lewan skriver:

  Hej,
  Jag har en Husqvarna Cardinal 5130.
  På vänster sida innanför höljet, sett framifrån, sitter en stor flat behållare i plast där vattnet kommer in i maskine och verkar fördelas åt olika håll.
  Längst ner i behållaren sitter en genomskinslig plastslang vars andra ända ligger öppet ner mot golvet/botten i maskinen. När programmet startar och vattnet kommer in börjar det efter en stund komma vatten ur slangen så att det står vatten i botten på maskinen och översvämningsskyddet löser ut.
  Jag hittar inget ställe där slangen kan ha varit ansluten, så jag gissar att slangen är ett slags överfyllnadsskydd för inloppsbehållaren. Det ser lite smutsigt ut inuti behållaren på något ställe, och den kanske börjar bli igensatt på något sätt.
  Bilder finns i länken.

 49. Mats Lewan skriver:

  Skrev nyss en kommentar om en Husqvarna diskmaskin. Felet var som jag trodde – smuts i vattenbehållaren där inkommande vatten fördelas, vilket orsakade överfyllning och vatten som rann ut i överfyllnadsskydd. Tog loss vattenbehållaren och rengjorde den med duschstrålen och genom att skaka lite och tömma ut smutsen. Nu rinner det inte över längre 🙂
  Fin maskin som är femton år gammal, fungerar utmärkt igen utan att kalla på dyr service… 🙂

 50. Hobbyman skriver:

  Strålande Mats,
  Bra jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *