Go to Top

Reparera din trasiga diskmaskin själv…
Har din diskmaskin slutat fungera? Är disken fortfarande smutsig efter körning och verkar det som att det inte kommer tillräckligt med vatten in i maskinen? Då kanske du har stopp i en ventil. Läs mer om hur du gör för att reparera din diskmaskin själv…

Har du följande problem:
– Diskmaskinen har slutat fungera
– Det kommer inget vatten eller väldigt lite i diskmaskinen
– Maskinen låter knappt något längre
– Det verkar som att vattenspridarna inte rör sig.
– Disken blir inte ren, är smutsig efter körning

Du vill:
– Reparera diskmaskinen själv
– Laga eller byta ut den del som är trasig
– Slippa anlita reparatör eller serviceställe som kostar pengar och kan bli dyrt

I den här artikeln beskriver vi med bild och text hur man på ca 30 minuter kan reparera sin diskmaskin på egen hand. Vi lagar här en Husqvarna Carnival som slutat att diska rent. Vi misstänker dessutom att det inte kommer tillräckligt med vatten in till maskinen. Ibland när maskinen är klar ligger diskmedel (tabletten) kvar, nästintill orörd.

Denna reparation är som sagt utförd på en Husqvarna Carnival, men kan även gälla andra diskmaskiner som Elektro Helios, Bosch, Electrolux, Whirlpool, LG Electronics, Indesit, Cylinda, Siemens, Miele, AEG, Ariston, Asko, Beko, Candy, Fagor, Gorenje, Hoover, Matsui, Smeg, UPO. Oftast fungerar maskinerna på liknande sätt, men detaljernas utseende och konstruktion kan skilja från fabrikat till fabrikat.

Besök din leverantörs hemsida och kolla om du hittar en supportavdelning. Maila eller ring dem och fråga vad som kan vara felet, om du kan köpa reservdelar samt vad det ev. skulle kosta att få den reparerad osv.

Så här gjorde vi…

gör så här 1-4

1. Stäng av vattentillförseln till din diskmaskin.
2. lätta på avloppsslangens fäste (slangklämma i vårt fall) och koppla även ut strömmen.
3. Ta bort avloppsslangen.
4. Öppna din diskmaskin och kolla om du hittar vattenventilen.

Denna ventil finns för att reglera mängden vatten som finns i diskmaskinen. När nytt vatten kommer in måste ju även det gamla ta sig ut. Ventilen talar om för maskinen när det är lämpligt att fylla på/tömma vatten in och ut ur maskinen.

Då det inte verkar komma tillräckligt med vatten in i vår diskmaskin, misstänker vi därför att det har blivit stopp i denna ventil.

Skruva loss ventilen

Skruva loss låslocket från insidan av diskmaskinen.

Ventilen sticker upp
En liten ventilhatt döljer sig under locket. Vi ser direkt att den ser igenstoppad ut.

Öppna diskmaskinen på baksidan

För att kunna rensa ventilhuset måste vi öppna diskmaskinen och detta gör vi på baksidan.
Dra ut diskmaskinen så att du kommer åt at skruva fritt. En liten skyddsplåt är, i vårt fall, det enda som behöver monteras bort. Glöm inte att koppla ur el samt stänga av vattenkranar mm, innan du öppnar din diskmaskin!

Ventilhuset syns
Väl inne i diskmaskinens baksida kan vi se ventilen som vi söker.

Ventilhuset sitter löst Ventilhuset tas loss
Eftersom vi har lättat på locket (i insidan av maskinen) tidigare, så blir det en enkel match att nu ta loss ventilen.

Töm vatten
Det finns förmodligen gammalt vatten kvar i slangsystemet. Töm systemet på så mycket vatten det går innan du fortsätter. Detta gör du genom att vända ventilen upp och ner. En överbliven glasslåda blir det perfekta uppsamlingskärlet.
När det mesta av vattnet är tömt, tar du en tång och nyper ihop slangklämmorna (en för varje slang, totalt två slangar). Alternativt skruvar du upp klämmorna, om klämman tillåter detta. Vår diskmaskin hade ej skruvar på slangklämmorna.

Stoppa överflödet av vatten
Vi lyckades inte tömma systemet helt på vatten, men för att hindra vattenresterna från att rinna ut på golvet, använde vi handtaget på en träslev och stoppade in i slangen.

Smuts i ventilen ska bort
Så här ser ventilen ut på nära håll. Smutsresterna sitter fast och efter att ha fyllt behållaren med vatten och skakat om, kunde vi konstatera att det krävdes andra krafttag för att få bort smutsen…

Lufttrycket gör jobbet

Luft är melodin. Förslut ena hålet med ett finger, samtidigt som du blåser i ett annat. På detta viset lyckas vi skapa ett övertryck i kammaren och smutsen lossnar faktiskt direkt!
Avsluta med att skölja ren ventilen invändigt med varmt vatten (fyll och skaka).

Sätt tillbaka ventilens slangar och montera fast den i hålet som leder in till diskmaskinens insida. Innan du monterar fast bakstycket bör du fästa locket på ventilhuset (se första bilderna). Det vore ju förargligt om du skulle behöva öppna baksidan igen bara för att ventilen trillat ner.

Montera tillbaka baksidans plåt. Skjut in diskmaskinen (om du har den placerad under diskbänken dvs) och koppla in vatten och el igen. Glöm inte att vrida på vattenflödet igen innan du startar din maskin.

Vår diskmaskin går nu som en klocka och vi har dessutom sparat tusenlappar i reparationskostnader för något som tog oss ca 30 minuter att genomföra.

Hoppas att du fick stor nytta av artikeln.
Behöver du reservdelar till din diskmaskin? Kolla om din produkt finns hos www.nettoparts.se som säljer reservdelar till vitvaror.

Mvh, Hobbyman

, , , , ,

450 Responses to "Reparera din trasiga diskmaskin själv…"

 • Curt Lindgren
  2012-01-11 - 17:28

  Hej!
  Jag har samma problem som Janerik Andersson ovan:
  ”Hej!!
  Har en Siemens electronic Aqua Stop diskmaskin ca.4 år gammal.Denna tömmer inte ut vattnet. Om man tar bort plåten från ena sidan så består hela denna sidan av en stor plastbehållare som ser ut som ett kretskort,här går vattnet i olika banor.Har du någon ide var jag skall söka felet.
  Tack på förhand MVH Janeric”

  Jag har haft loss pumpen och kört den och den snurrar men monterad pumpar den inte. Vad göra?
  H. Curt

 • Gunnar
  2012-01-23 - 17:36

  Hej
  Samma problem! Fyllde inte vatten.
  Följde instruktionerna. Vår såg exakt likadan ut.

  Nu går den igen.
  1 timma

  Gunnar

 • Martin
  2012-02-03 - 14:05

  Jag har samma maskin och samma fel!

 • Lars Jansson
  2012-02-04 - 17:42

  Hej!
  Har en Whirpool ADP 7305.
  Vattenpåfyllning och urpumpning sker stötvis hela tiden.
  Någon som vet vad det är för fel?

 • Bang
  2012-02-21 - 10:58

  Har en Bosch SGU43A52SK diskmaskin som inte går att göra inbrott i (tror jag) vilket kanske är meningen? Hursom så står det vatten i den och troligen är det stopp någonstans men vet inte hur jag ska kunna göra rent den om det är avloppsslangen. Den tar inte in vatten. Aquastopen är det rent i.
  Någon som vet?

 • Johansson
  2012-03-19 - 20:31

  Tackat så mycket för denna sida… fixat felet på en timma..våran maskin fyllde inte vatten innan..nu funkar den perfekt 🙂

 • annika
  2012-03-28 - 18:20

  hej jag har en electrolux XXL som är 15 månader. den vill inte tömma ut vattnet.

 • Nick
  2012-04-01 - 19:46

  Hej jag har en cylinda 1975 och avloppspump sluter ej att går trotts att det inte finns vatten kvar maskinen
  Tack

 • Hobbyman
  2012-04-01 - 21:07

  Hej Nick,
  Det låter som att det är din vattensensor i maskinen som har ballat ur. Det är fler som haft liknande problem och jag tror att du ev. finner svaret i någon av de tidigare kommentarerna/svaren.
  Tack, Hobbyman

 • Jimmy
  2012-04-02 - 07:05

  Jag har nyligen monterat en Electrolux diskmaskin ESF 45010, nu har vi haft lite problem med avloppet som gick baklänges och förmodligen fyllde på vatten i maskinen. Nu vägrar den starta, misstänker att översvämningsskyddet slagit till =(… Kan jag åtgärda detta skälv och slippa ta hit hantverkare? Hur går jag tillväga för att fixa detta problem? Tacksam för svar!

 • benny
  2012-04-17 - 18:30

  jag har en cylinda tvättmaskin 2,21 tömningspumpen stannar inte vet någon om vad detta kan vara???

 • Martin Hurtig
  2012-04-19 - 13:57

  Svar till Lars Jansson!

  Jag hade precis samma problem med min Siemensmaskin. Pratade med en reparatör som förklarar att diskmaskiner i allmänhet inte klarar av dagens maskindisktabletter. Det blir för mycket för maskinerna så de täpps igen av massa skit. Han rekomenderade att inte använda spolglans och inte avhärdningssalt. Han rekomenderade dessutom att men skulle använda modellen mindre maskindisktabletter samt att då och då köra en sån där rengöringsgrej som finns att köpa.
  Min maskin kunde han göra rent för 1.000:-.

 • Elle Man
  2012-04-24 - 13:16

  Detta gjorde susen även på min electrohelios. Den svämmade över och hade inte fungerat riktigt bra innan det. Men efter en rengöring av prylen ovan samt att sedan fylla den med propplösare istället för diskmedel gjorde att den blev som ny. lite wd40 i programmsnurraren tog även bort konstiga stopp som vi hade mitt i programmen ibland.

  Träsleven gjorde susen även här.

  Vi har nu i princip en ny diskmaskin!

 • Fredrik
  2012-05-03 - 21:06

  Vår diskmaskin en Cylinda Sverige disken 4.5 år gammal har slutat fungera.
  När maskinen börjar fylla på vatten så bryts strömmen på maskinen, Och den blir helt död. Vad är det som händer? ser inga läckage eller så.

  Tacksam för svar
  MVH Fredrik

 • Bert
  2012-06-01 - 14:03

  Jag har en diskmaskin Bosch elektronic Jag ser att det är fullt med rost i en behållare men hur kan jag få ut det Maskinen är tot oåtkomlig SGU44 E 32Sk 86
  Jag fixar inte detta Är det någon som har erfarenhet av det Bert

 • Namn
  2012-06-07 - 17:39

  Trasig packning lucka diskmasin asko d5122 svår att byta???

 • Johan
  2012-07-18 - 18:00

  Kanonbra tips! Har en whirlpool adg 7580 (Ca 1,5år) som inte diskar rent, och tänkte precis köra igång felsökningen enl ovan.
  På min maskin finns dock inte ventilen på samma sätt som enligt bild, verkar sitta nån typ av givare bakom ett raster nertill till höger bakom filtret.
  Om någon har några tips om just denna modell så tar jag tacksamt emot dom.

  /Johan

 • Fredrik
  2012-07-20 - 09:58

  Hej!
  läste denna artikel precis!

  Har en Whirpool ADP 7305.
  Vattenpåfyllning och urpumpning sker stötvis hela tiden.
  Tror du att det är stopp någonstans eller är den paj?

  Mvh/ Fredrik
  Tacksam för svar!

 • Kerstin
  2012-07-30 - 07:50

  Jag har en Siemens tvättmaskin som inte centrifugerar står bara o blinkar med alla lampor bredvid varvtalen går ej att sätta på något program står bara o blinkar är ca 5 år.

 • Christos
  2012-07-31 - 13:46

  Hej!
  Jag har en Husqvarna Cardinal 5180 (Made in Germany) vars lampa slocknade. På instruktionsboken står det ”Kontakta service”. Jag hat gjort det och lampan kostar 45 kr men arbetet kostar 850 kr (utan moms!!!), eftersom den skall bytas utifrån. De sade att jag kan göra det själv men det behövs en hel del verktyg för att ta bort skruvarna på plattan på sidan. Jag har försökt, men jag gav upp. Maskinen fungerar OK, men lampan inne är trasig och man ser inte så bra där inne. Vad gör man???
  Tack för tips!!!

 • Ingemar
  2012-08-06 - 10:21

  Samma som Fredrik här ovan.
  Maskinen startar, fyller vatten i ”botten”
  Sen när den skall spruta så stannar den, strömmen bryts.

  Vi har lite konstigheter med handtaget som verkar krypa uppåt
  och man får stänga med ganska hårt tryck för att det skall ’ta’.
  Kan det var en orsak?

 • Namn
  2012-08-17 - 08:29

  Hej, Det är enkelt på Siemens Aquastop att komma tillrätta med problemet. Gör som Curt Erik ovan och ta bort sidoplåten samt den främre plåten. Då ser ni enkelt om det är stopp i slangarna (vilket är ett av problemen som leder till symptom som vatten kvar osv). Lossa på de slangar som ser skitiga ut och rengör med en flaskborste. Man kan, efter att ha satt fast slangarna igen, med fördel köra en sköljning och se hur vattnet rör sig. Då ser ni enkelt vad som eventuellt är kvar att fixa. 1000 spänn e rena rånet när det tar max 15 minuter att fixa själv…

 • Ann-Chatrine Frögren
  2012-08-20 - 09:28

  Kan man byta vattenslangen, med aquastop, själv på en Hoover HEDS 50?

 • Tess
  2012-09-18 - 19:48

  Hej! Vi har en Huskvarna diskmaskin som på senare tid öppnar sig/slutar diska mitt under pågående program. Trycket jag till luckan igen så startar den i några sekunder men stannar igen. Vad kan det vara för fel tro? Tack!

 • Marcus
  2012-10-15 - 11:38

  Hej jag har en bosch diskmaskin som funkar lite som den vill.
  när den strular så funkar den som den ska i början av programmet sen tänds en lampa på fronten med symbol av en vattenkran,sen håller den på att tömma och fylla på vatten helatiden så att det smäller i rören.
  jag har kollat alla rören men hittar inget stopp,
  någon som vet vad det kan vara??

 • Lotta Warg
  2012-10-22 - 16:48

  Har en Siemens diskmaskin som läcker vatten. Det samlas vatten på plast underlägget samt så kommer det på golvet under maskinen. Inga mängder men golvet mår inte bra. Vad kan det vara? Tacksam för er kunskap. Med vänlig hälsning, Lotta

  Den är 5 år gammal. Siemens automatic 3 in 1

 • torbjörn jansson
  2012-10-26 - 11:04

  Hej,

  De två sista gångerna vi har använt diskmaskinen går proppen. Proppen går när diskprogrammet nästan är klart. Vad gör man?

 • Leif Granberg
  2012-11-08 - 10:44

  Har en AEG Electrolux Favorit 40761 Sensorlogic som slutat funka och ett felmeddelande dök upp om att översvämmningsskyddet utlösts!
  Hur fixar jag det?

 • Monika
  2012-11-16 - 13:46

  Hej. Jag har en Elektro Helios maskin DI5207 som inte diskar rent. Den är nog ganska gammal men är det något man kan göra så den diskar rent bättre?

 • a westman
  2012-11-24 - 13:10

  hej. har en indensit idl 42.
  den har slutat värma vattnet. någon som har en ide om vad det kan vara för fel.
  tack på förhand

 • Anders
  2012-12-08 - 18:09

  Har en electrolux ESF 667 som det står C3 i displayen

 • Jonas
  2012-12-08 - 20:25

  Hej!
  Jag har en ca tre år gammal cylinda diskmaskin som den övre snurran slutat att fungera. Den snurrar inte men jag vet inte om det slutat att komma vatten ur den. Den går att snurra på för hand så det är inget som är i vägen.
  Mycket tacksam om någon vet vad felet kan vara.

 • Steffo
  2012-12-19 - 19:41

  Hej
  Vi har en Electrolux BW430 och denna rensning behöver jag göra en gång om året ungefär.
  Har gjort det de senaste 6 åren…
  Jonas: På vår maskin finns ett litet lock som man kan skjuta för hålet i kanalen upp till övre vispen.
  Kanske du har nåt liknande som du råkat komma åt.
  Tejpa på en plastpåse och kör några sekuntder så ser du om det kommer vatten ur den.

 • Andreas
  2013-01-20 - 14:02

  Hej har en indesit som inte vill ta in vatten. Kollade igenom den här guiden. Men hitta inget liknande. Drog ur den en gång. Gjorde rent ingående filtret till vattnet. Då funka den. Sen skulle jag starta igen du ville den åter igen inte pumpa in vatten..

 • Monica
  2013-03-05 - 17:39

  Hej, har en diskmaskin, Elektrolux som inte startar. Den har stannat på startfördröjning och det går inte att få bort, har provat allt enligt instruktionsboken. Någon som vet vad det kan vara för fel ?

 • Pernilla D
  2015-05-02 - 09:33

  VI har en Cylinda DM 31(32) Brilliant. Tömningspumpen stannar inte trots att maskinen är helt avstängd. Finns lite vatten kvar i maskinen, även under inuti maskinen ligger vatten. Hur ska vi göra?

 • Susann
  2015-05-04 - 11:16

  Hej! Diskmaskinen har börjat ”knastra” högt, låter som om stenar slås mot varann. Ljudet startar direkt när man sätter igång maskinen. Det är en 3 år gammal Miele. Någon?

 • Veysel
  2015-06-06 - 23:04

  Hej! Jag har en Electrolux diskmaskin maskinen kör inte klart hela programmet, och blinkar ! måste trycka på start knappen några gånger tills den kör klart. Maskinen är nog 6 år gammal. Vad kan det vara felet?

 • David
  2015-06-09 - 21:57

  Vår diskmaskin gick aldrig igång, vi fattade noll.
  Börjar söka på nätet och hittar hit, ser steg 1 angående vattentillförseln.
  OJ då, vad är det för kran! Ser då att den hade blivit avstängd av misstag säkert.
  problemet fixades snabbt!
  Tack

 • alle
  2015-08-11 - 14:52

  Hej, jag har en Electrolux esf 235, diskar med bara kallt vatten. Vad kan det vara att den inte värmer upp vattnet?
  Tack på förhand.
  MVH
  Alex

 • alle
  2015-08-12 - 13:01

  Hej igen,
  Den fungerar nu till en viss del. Plockade isär det jag kunde och rengjorde allt. Det som händer nu är att pumpen typ hänger sig när den ska pumpa ut allt vatten och trots att maskinen är tom så fortsätter den pumpa och det händer ingenting. ????

 • Niklas
  2015-09-14 - 09:52

  Hej! Har en Candy diskmaskin som börjat knastra, surra och mullra direkt när man sätter på den. Har haft den i ett år. Någon som vet något om detta?

 • Susann Westerberg
  2015-09-15 - 19:38

  Hej! Hade samma problem men fick inget svar här (se högre upp i listan). Diskmaskinsreparatören bad mig köra ett Intensiv program på 75 grader för det var fett som pluggat igen. Han bad mig köra det programmet en gång i månaden (passa känsligare plastburkar m.m, kanske inte tål den högre värmen)- så skulle det aldrig mer bli problem. Det fungerade! Maskinen blev tyst efter bara en körning och har förblivit tyst.
  Enkel lösning som för mig kostade 1000kr. Hoppas detta kan hjälpa dig! (hör gärna av dig om det fungerade)
  /Susann Westerberg

 • Hobbyman
  2015-09-23 - 13:15

  Tack för tipset Susann!

 • Joseph
  2015-09-27 - 21:51

  hej
  jag har Diskmaskin AEG-Electrolux F80860U-S som inte vill ta in vatten.

 • Anita
  2015-10-10 - 09:20

  har en Whirlpool diskmaskin som bara diskar med kall vatten dosluckan med diskmedel öppnar sej inte och den kör bara en gång är den värd att laga eller skall man byta ut den

 • Rickard Hejsson
  2015-10-19 - 16:14

  Fredrik – ..gått nått år..antar att du skaffat ny maskin, men för er andra: Proppen gick så snart vi satte igång vår cylinda.

  -då den var i ’tömningsfas’ så misstänkte vi att nått fastnat i någon pump.

  Mycket riktigt…ett pistagenötsskal hade kilat fast sig i ’proppellern’.

  Tog väl ca 20min att åtgärda.

  Slipper vi lägga pengar på ny maskin 🙂

 • Patrik
  2015-10-26 - 19:06

  Hejsan!
  Jag har en diskmaskin Telefunken dwi144511s som inte tar in vatten.
  Mäter på kablarna från diskmaskin till Auqastop, ~ 54 V sen klickar reläet och det blir ~ 230 V
  Kan det vara Auqastoppen som är trasig?? iså fall går det köpa vilken som?? D.maskinen är 4 år gammal

 • håkan brandt
  2015-12-06 - 21:10

  Hej!
  Jag har en electrolux ESF65063 WR XXL diskmaskin som bara vill pumpa ut vatten trots att den är tom. Häller jag i vatten i botten så pumpar den ut det genast men sen slutar den inte. känns son nån nivåvakt/flottör som hängt sej?!? nån som vet hur man kommer åt dessa grejer på denna modell? eller nån annan ide?

 • thomas segergren
  2015-12-10 - 19:26

  Hej
  Har också en electrolux efs 66861wr som beter sig på samma sätt och har försökt rengöra nivå vakten men det kanske kan bero på något annat också. någon som vet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *