Go to Top

Laga dragkedja / blixtlås, hur gör man det?
Har dragkedjan på väskan gått sönder? ”-Jaha, då är det bara och köpa en ny”, kanske du tänker? Men vänta lite… Du kan ju faktiskt försöka laga den först innan du springer och köper en ny…

Drog du för hårt i dragkedjan så att handtaget lossnade? I nio fall av tio kan du säkert laga dragkedjan själv. Det handlar som vanligt bara om tid och lust…

Väska och trasig dragkedja

Detta behöver du
– Textillim
– Sprättnål (går lika bra med en liten vass kniv/skalpell)

Så här går du tillväga…

1. Börja med att sprätta upp ena sidan av dragkedjan. Använd en sprättnål eller annat vasst smalt föremål (skalpell funkar).

Sprätta upp ena sidan av dragkedjan

2. Drag ut båda ändarna så att de ligger fritt.

Drag ut båda ändarna...

3. Se till så att ändarna ligger kant i kant och för in dragkedjans handtag med den stora öppningen först. Du ska ha ett av varje ”plasträls” i vardera hål (kan tyckas vara självklart men vi skriver det ändå).

Lägg plasträlsen kant i kant

4. Drag in handtaget en bit och kolla så att det fungerar. Kolla även så att kanterna på dragkedjans slut har samma längd. Om någon av plasträlsen sticker ut längre, måste du göra om proceduren. Gör du inte detta så kommer du att få ett glapp i slutet av dragkedjan, när du stänger den.

Drag in handtaget en bit

5. Fram med textillimmet (kan köpas i de flesta butiker. Kolla vid sytillbehören eller limhyllan).

Fram med textillim

6. Lägg på rikligt med lim i slutändan av dragkedjan. Gärna ca 5mm in på ”plasträlset”.

Lägg på rikligt med textillim

7. För tillbaka dragkedjan in under tyget och tryck till hårt under några minuter.

För tillbaka dragkedjan

Tips!
Använd en klädnypa för att hålla ihop limningen under natten. Öppna upp dragkedjan (ej fullt ut) så att du kan trä in klädnypan.

Om själva handtaget med ”förslutaren” (den som trycker ihop själva dragkedjan) inte fungerar som den ska så kan det i många fall bero på att den har töjts ut. För att åtgärda detta kan man försiktigt klämma ihop öppningen på vardera sida med en tång. Se bara till så att du inte klämmer sönder den.

Lycka till!
//Hobbyman

, ,

51 Responses to "Laga dragkedja / blixtlås, hur gör man det?"

 • Ramses
  2009-01-28 - 21:32

  Jag har en dyr jacka med en dragkedja som tappat båda löpare, och vars botten ”stopp bit”, den långa sista tanden, är borta. Kan man laga den så den får en användbar stopbit (där man trär in löparen). Jag kan köpa ett par ZlidOn löpare om jag bara kan laga den trasiga biten.

  Alternativt, finns det ett sätt att byta ut en lång kraftig dragkedja som går från hakan ned till under midjan. Eller skall jag vända mig till någon som kan laga/byta kedjor.

  Alla förslag är välkomna.

  Med vänlig hälsning,

  Ramses

 • Hobbyman
  2009-01-29 - 22:50

  Hej Ramses!
  Att byta dragkedja hos en skräddare är förmodligen inte så dyrt och kanske är det värt pengarna om Jackan i sig är dyr.

  Som den hobbyman jag är hade jag dock lagat den själv.
  Jag hade använt min limpistol och lagt på en klick plastlim som jag sedan format med fingrarna innan det stelnade.

  Har man ingen limpistol kan man köpa en för 39:- hos Classe: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=62887168

  Limpatroner finns dessutmo att köpa i olika färger: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=60677078

  Lycka till.

 • Carola
  2009-11-30 - 14:30

  Hej,

  jag undrar om tips för en dragkedja som åker ned hela tiden och inte vill sitta kvar i stängt läge utan öppnar sig när man går. Finns det ngt smart sätt att få den sitta kvar uppdragen?

  Tack på förhand!

  Hälsningar,
  Carola

 • admin
  2009-11-30 - 21:13

  Hej Carola,
  Jag ser två alternativ:
  1. lämna in den för ett byte hos skräddaren. Om du köper dragkedjan själv innan så spar du lite på kostnaden. Arbetet hos skräddaren bör inte vara mer än 150 kr.
  2. Det finns speciella dragkedjehållare som man drar igenom själva handtaget och sedan fäster i knappen ovan (om man nu har en knapp). Dessa brukar vara gjorda av gummi/plast och säljes hos butiker som säljer knappar mm. De kostar säkert 80 kr för ett paket med 2st, så frågan är vilket som är det bästa valet.
  3. Gör en egen dragkedjehållare med hjälp av en gummisnodd i lämplig färg (trä igenom handtaget och fäst öglan på knappen ovan dragkedjan)

 • Tanya
  2010-01-10 - 19:57

  Extremt bra tips. Dragkedjan hade gått sönder på ena skon och gick till skomakaren för ett byte- 280 kr. Nu gick den andra sönder och fixade det själv- 0 kr! Tusen tack!

 • admin
  2010-01-10 - 21:09

  Härligt Tanya!
  Roligt att det fungerade för dig också.

 • ann-charlotte
  2010-03-03 - 09:52

  Hej
  Dragkedjan åker upp i botten jobbigt att att hålla på att dra ner o sen upp igen någon som kan hjälpa mig med något tips

 • Barbro
  2010-03-06 - 11:51

  Hej,
  Jag har en axelremsväska i grovt läder, där dragkedjan som sluter till väskan öppnar sig helt och hållet när man drar igen det. Går det att laga eller bör jag lämna in väskan. Tacksam för tips om vilka som i så fall kan sätta i en ny kedja.

 • Hobbyman
  2010-03-07 - 01:55

  Hej Barbro!
  Om dragkedjan går isär i mitten när du dragit igen den så måste du köpa en ny dragkedja och antingen sy in den själv eller be en skräddare göra det.
  En annan lösning på problemet kan vara att själva nippeln som för ”tänderna” i varandra, när du drar igen dragkedjan, har utvidgats och behöver klämmas åt med en tång.
  Om du kollar på själva ”biten” som för samman de båda sidorna så ser du att ”tänderna” på dragkedjan glider igenom två hål/rännor. Om dessa rännor har utvidgats lyckas inte ”tänderna” pressas ihop med varandar. Oftast går det att med tång pressa ihop dessa uttöjda hål/rännor med försiktighet så att det fungerar igen.

  Lycka till!

 • KKJ
  2010-10-15 - 23:02

  Tack för tipset om att pressa ihop ”biten” med en tång. Får se om det blixtlåset håller mer än en vinter nu 🙂

 • Inger
  2010-10-17 - 17:21

  kedjan på jeansen åker ner, har hört att man skulle kunna trycka till med en tång, men hur?

 • Hobbyman
  2010-10-18 - 12:03

  Hej Inger, Jag har uppdaterat artikeln med en bild som visar hur du trycker till dragkedjan med tång 🙂

 • Niclas
  2010-10-21 - 23:09

  Hej Hobbyman! Bra sida du har ordnat här! Min fråga lyder: har du något tips på hur man ersätter den här nedersta delen i ett delbart blixtlås, den som sitter fast längst ner på den ena långa tanden som Ramses pratar om här ovan och som är formad som ett urtag i vilket den andra långa tanden ska föras in så att de båda långa tänderna fixeras bredvid varandra bär man stänger blixtlåset? Min har lossnat och försvunnit.

 • Hobbyman
  2010-10-21 - 23:35

  Hej Niclas och tack så mycket!
  Jag ska fundera lite på hur man skulle kunna lösa det. Återkommer med besked. Mvh, Hobbyman

 • Emilia
  2010-10-25 - 11:59

  Hej!
  Jag behöver köpa en ny dragkedja till min jacka som är ca 112 cm lång. Jag har googlat men hittar inget och tänkte att du kanske kan har något tips var detta kan inhandlas? Gärna på nätet. Den ska gärna vara lite grövre då det är till en jacka.
  Att gå till skräddaren är inget alternativ då de vill ha 600kr för byte av dragkedjan!

  Mvh Emilia

 • Emilia
  2010-10-25 - 19:18

  Hej igen!
  Jo jag har varit inne där men tyckte inte de såg tillräckligt ”grova” ut för jackan, jag tyckte även de inte var sådär..eh..jättesnygga =0) Jag skulle behöva en tjock i metall.. Finns det någon bra affär du vet om annars? Bor i sthlm..

 • Jessica
  2010-11-09 - 15:31

  Grymt bra sida med massa bra tips! Applåd till dig!

  Jag köpte nyligen en jacka sm har två ”handtag”. Problemet är att den nedersta handtaget har fastnat längst ner, och den översta ligger ca 5 cm upp. Emellan dessa är det ett litet hål som inte går att stänga, blixtlåsmetoden fungerar inte här, eftersom det finns en tand för mycket att det inte går att få in varannan i varandra. Man ser även att blixtlåset är snett.

  Går detta att fixa? I två dagar har det frun fungerat utan några problem, detta hände nyligen.

 • Hobbyman
  2010-11-09 - 15:56

  Hej Jessica och tack så mycket!
  Jag skulle prova den omvända metoden med tång och istället försiktigt försöka bända upp/vidga den ena av handtagen så att de går fritt från ”rälsen”. Sedan placera handtaget där det ska vara och försiktigt klämma ihop den igen. Svårt att förklara när man inte ser bilden framför sig.

 • kattungen
  2010-11-18 - 13:51

  Hej!

  Jag satt och hade tåren i ögat över att behöva betala för att laga dragkedjan på jackan.
  När killen på skomakeriet sa till mig att det bara är dragskon och inte hela kedjan som måste bytas (vilket alla skräddare sagt) så kollade jag på nätet om jag kunde hitta nått billigare alternativ.
  Och vad är billigare än att ta fram en tång och klämma till och KLART!
  Favorit och älsklingsjackan (som inte tillverkas längre) är lagad och fit for fight för ännu en vinter 🙂

  Tack för supersida!
  (länkar hit på min blogg!)

 • Hobbyman
  2010-11-18 - 14:11

  Se där Kattungen!
  Bra jobbat och tack för länken! 🙂

 • Raggeds
  2010-11-22 - 16:30

  Hej!
  har du funderat ut något klurigt som tips på Niklas fråga 21/10?

 • Niclas
  2010-11-22 - 20:13

  Hej Raggeds, Hobbyman och alla andra. Ja, mitt problem ovan verkar vara svårt att lösa. Nu har jag själv hittat ett halvbra sätt att lösa problemet. Jag offrade helt enkelt ett liknande blixtlås på en gammal jacka och nöp av den här ”fixeraren” med en tång och limmade fast den på set andra blixtlåset. Det funkar men är kanske inte optimalt.

 • Niclas igen
  2010-12-03 - 21:54

  Nej, limningen höll inte. Nu har jag helt enkelt sytt ihop de båda långa tänderna, så att jackans nederdel blir permanent ihopsatt. Man får kränga den över huvudet för att ta på den, men det funkar rätt bra eftersom den är ganska stor.

 • Maerta
  2010-12-15 - 05:55

  Hej,

  Hur svårt är det – om väskan är av hårt material ( fejkat skinn, typ adidas väska)
  liten till formatet, och dragkedjan till själva väskan är sönder?

  Är kanske inte så svårt att sprätta!
  Men att få tillbaka dragkedjan sedan – kanske inte är så enkelt?

  Har du möjlighet att ge dina synpunkter.
  Skall jag köpa en sådan väska – och fixa enkelt själv – eller?

 • Löpare
  2010-12-19 - 19:48

  Hej Handyman! Fina tips du levererar.Jag har också ett.Det gäller
  en dubbel öpningsbar dragkedja som efter en tids användande bara
  öppnar sig själv mellan dom två löparna. man drar ner övre löparen,
  drar upp den igen,och så sricker den igen. Jag öppnar kedjan,knip-
  sar bort två till tre st.”taggar”längst upp(el.stoppen) på den del av dragkedjan där löparna sitter.Därefter tar jag ut dom båda löparna
  och låter de båda byta plats med varandra,den tidigare övre löparen
  längst ned och den nedre längst upp.Sen sätter jag en liten stopp
  på kedjan där taggarna tagits bort.Dragkedjan fungerar perfekt
  länge därefter.(se till att hålla ordning på den övre och den nedre
  löparen)

 • Hobbyman
  2010-12-20 - 01:50

  Tack för tipset! Det uppskattas nog av många andra!

 • Smalis
  2010-12-26 - 14:17

  På en lång täckkappa har blixtlåset två löpare och är öppningsbart. Vid påtagning har de båda sidorna satts ihop i ”otakt” ett par tänder, så att nedre löparen fastnat i bottenläge och sidorna kan inte tas isär (min kära hustru måste varje gång krypa in och ur kappan). Det här med att sidorna hamnar i ötakt är vål inte alldeles ovanligt. Har du något tips.
  Smalis

 • Enna
  2011-01-06 - 10:42

  Hej !

  Jag undrar om du vet hur man kan laga en dragtapp på dragkedjan som har gått sönder . Finns det lösa att köpa och bara sätta dit ? Det är inte snyggt att gå med ett gem på dragkedjan.

 • Stina
  2011-01-25 - 14:02

  Hej,

  har ett par finbyxor som har dragkedja på sidan och precis vid ena sömmen så har fastnar dragkedjan och det går inte att dra upp den, jag ser nu att den blirvit lite skadad, så sömmen har blivit lite ”bubblig” och därför kan inte draget dras rakt upp… kan man laga det på någotvis eller måste jag byta hela hos en skräddare?

 • Anna
  2011-02-08 - 15:32

  TACK SOM FAN! har suttit och pillat på en väska 100gånger & sen läste jag dettta, loooooooooove!

 • Veronica
  2011-02-19 - 23:16

  Ja! Ja! Jag klarade det! Dragkedjan på ihopvikbara madrassen är hel igen. Tack å bock för dina klockrena instruktioner.

 • Elin
  2011-02-25 - 07:34

  Hej!

  Jag har en jacka där blixtlåset inte funkar. Jag kan dra det uppåt, men när jag ska knäppa upp dragkedjan är det stopp. Jag kan alltså inte öppna jackan för att ta av och på den. Snälla hjälp!!

 • sabina
  2011-02-27 - 12:25

  hejhej jag har köpt en rätt så dyr rese säng till barnen där det e dragkedja i ena änden och nu har naturligt vis barnen hittat att man kunde öpnna den och det va ju så klart jätte skoj att klättra ut och in där hela tiden,så till slut sprack den i drag kedjen men den sitter kvar i ena sidan..kan jag laga den?

 • Tommy
  2011-04-07 - 15:39

  Hej!
  Min fråga är samma som Ramses och Niclas ställt tidigare utan något bra svar erhållits tyvärr. Det gäller alltså den lite längre tanden som man sticker in i dragaren på tex en jacka. I mitt fall äe det en ståldragkedja och denna tand är pressad på tyget. Ser nu när den är lös att den har små tänder invändigt som tränger in i tyget. Det borde därför finnas sådana lösa att få tag i någonstans.. Antingen att pressa dit eller kanske några stygn. Tacksam för tipps på lösning!!

 • Maow
  2011-04-23 - 10:36

  Omg, tack så himla mycket för tipsen! 😀 Blixtlåset gick sönder på min älsklingströja för några veckor sen, men dina tips funkade! Tack tack tack!

  /Glad Mli

 • Danne
  2011-05-16 - 20:19

  Glasklart! Stort tack för guiden 🙂

 • Hanna 13 år
  2011-08-05 - 17:56

  Hej, jag hade fått en ny OnePiece idag. och sen hade ”tänderna” på blixtlåset gått av. Hur sätter jag fast dem? eller vart kan man laga dem?
  snälla, vill ha svar!

  Mvh En ledsen tjej 🙁

 • Mats
  2011-10-21 - 17:05

  Tack för tipsen. De har sparat åtskilliga hundralappar och karma!

  Hälsningar

  Mats

 • Peter.K
  2011-10-28 - 19:13

  Tångtricket gjorde susen för min dragkedja..
  Tnx alot..

 • Gittan
  2011-12-18 - 13:59

  Hej, Fick Smalis något tips (20101226)på en dubbelöppnande dragkedja som hamnat i ”otakt”? Råkade ut för detta igår, båda låsen kan dras både upp och ner men längst ner stämmer det inte och kedjan går inte att dra isär. Jag kan inte komma ur jackan annat än genom att dra den över huvudet. Tacksam för tips! Det är min favoritjacka och enda riktigt varma vinterjacka.

 • Jessica
  2012-07-28 - 18:29

  Lite överraskad att ingen nämnt det mest irriterande av dragkedefel, men jag får väl bli först.

  På mina gummistövlar sitter en dragkedja bak på vaden.
  Den sprack idag när jag stängt kedjan, så att det blev ett hål nedanför vävarlåset, efter mycket upp och ner och bråk lyckades jag få låset till botten, och stöveln av foten, men kedjemängden nedanför låsets båda sidor är nu ojämn och kedjan går inte att stänga utan att samma problem uppstår igen.

  Jag har sett samma sak hända på kuddvar och andra saker där kedjan är stängd i botten.

  Finns det någon här som har tips på hur jag kan lösa detta själv?
  Att permanentstänga stövleln är inget alternativ, då skaftet är för snävt och jag inte skulle kunna då ner smalbenet.
  Vill inte byta stövlarna heller för de är fantastiskt fina och något dyrare än jag tycker att stövlar egentligen rimligen bör vara.

  Skomakaren är ju ett alternativ, men jag har tid till övers att ordna själv med, bara någon kan tipsa om hur man blir kvitt glappet.

 • Bo Vedje
  2012-12-13 - 10:28

  Är så glad. Fixade min 4500-kronors Helly Hansenjacka genom att klämma åt dragskon. Nu lever jackan minst fem nya år. Tack för tipset.
  /Thomas

 • JOel
  2013-01-01 - 23:46

  Tusen Tack!!!!!!
  Min morphsuits dragkedjan har gått isär i mitten när jag har dragit igen då försökte jag laga själv men fattar inga hur då googlade och hittade denna sidan.
  Hittade fler svar på problemet och en av de prövar jag direkt med att klämmas åt med en tång på dragkedjan då fungerar den utmärkt!!

 • Mia
  2015-07-01 - 09:21

  Hej! Mitt problem är att jag inte kan öppna dragkedjan på en bäddmadrass. Jag tror att den är ”barnsäker” och har försökt sätta i en nål och ett gem men fortfarande kan jag inte rubba den. Hur gör jag?

 • Inger
  2015-09-26 - 17:33

  Till Smalis.
  Arbeta gärna under förstoringsglas då ser man piggarna bättre.
  Ställ löparna ca 20 – 30 cm från varandra.
  Böj blixtlåset hårt mellan tumme och pekfinger så piggarna spretar isär. Dela på dem så blixtlåset är delat mellan löparna.
  Böj blixtlåshalvorna hårt i sidled så piggarna spretar isär, 2 – 3 cm nedanför övre löparen. Passa in piggarna i varann men nu med rätt pigg i rätt glipa. Fortsätt och tryck i nedanför så att ca 10 piggar är rätt fixerade (de går lätt upp igen, ha tålamod).
  Dra löparen neråt – det blir en bukt på ena kedjesidan men tvinga in den genom löparen samtidigt som du ser till att de nyinpassade piggarna sitter ihop. Bums – så sitter kedjan rätt i den löparen.
  Dra den andra löparen mot den du just passat in, du får en ny bukt, gör på samma sätt med den. Låset är nu OK!
  Förebygg att det händer igen genom att smörja kedjan med vax eller stearin.

 • loni
  2016-01-07 - 14:22

  Hej jag undrar om man kunde laga dragkedjan på fickorna på en jacka? För jag skulle behöva göra det. En sida har avlossnat. Det är ganska svårt.

 • Marie
  2016-03-07 - 10:46

  Jag har en åkpåse till barnvagnen som har dragkedja runt hela, men det är två löpare(?) som möts rumpa mot rumpa eller vad man ska kalla de haha, så locket på åkpåsen går inte att ta av helt utan sitter alltid fast vilket stör mig enormt mycket, finns det något enkelt knep för att ta bort den ena och i den ändan göra en öppning? Alltså att det bara blir en löpare som går runt hela…

 • Emma
  2016-08-14 - 21:34

  Hej!

  Min ”grej” till dragkedjan har åkit av och får inte dit den igen, har du/ni något tips på hur man fixar det ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *