Laga dragkedja / blixtlås, hur gör man det?

Har dragkedjan på väskan gått sönder? ”-Jaha, då är det bara och köpa en ny”, kanske du tänker? Men vänta lite… Du kan ju faktiskt försöka laga den först innan du springer och köper en ny…

Drog du för hårt i dragkedjan så att handtaget lossnade? I nio fall av tio kan du säkert laga dragkedjan själv. Det handlar som vanligt bara om tid och lust…

Väska och trasig dragkedja

Detta behöver du
– Textillim
– Sprättnål (går lika bra med en liten vass kniv/skalpell)

Så här går du tillväga…

1. Börja med att sprätta upp ena sidan av dragkedjan. Använd en sprättnål eller annat vasst smalt föremål (skalpell funkar).

Sprätta upp ena sidan av dragkedjan

2. Drag ut båda ändarna så att de ligger fritt.

Drag ut båda ändarna...

3. Se till så att ändarna ligger kant i kant och för in dragkedjans handtag med den stora öppningen först. Du ska ha ett av varje ”plasträls” i vardera hål (kan tyckas vara självklart men vi skriver det ändå).

Lägg plasträlsen kant i kant

4. Drag in handtaget en bit och kolla så att det fungerar. Kolla även så att kanterna på dragkedjans slut har samma längd. Om någon av plasträlsen sticker ut längre, måste du göra om proceduren. Gör du inte detta så kommer du att få ett glapp i slutet av dragkedjan, när du stänger den.

Drag in handtaget en bit

5. Fram med textillimmet (kan köpas i de flesta butiker. Kolla vid sytillbehören eller limhyllan).

Fram med textillim

6. Lägg på rikligt med lim i slutändan av dragkedjan. Gärna ca 5mm in på ”plasträlset”.

Lägg på rikligt med textillim

7. För tillbaka dragkedjan in under tyget och tryck till hårt under några minuter.

För tillbaka dragkedjan

Tips!
Använd en klädnypa för att hålla ihop limningen under natten. Öppna upp dragkedjan (ej fullt ut) så att du kan trä in klädnypan.

Om själva handtaget med ”förslutaren” (den som trycker ihop själva dragkedjan) inte fungerar som den ska så kan det i många fall bero på att den har töjts ut. För att åtgärda detta kan man försiktigt klämma ihop öppningen på vardera sida med en tång. Se bara till så att du inte klämmer sönder den.

Lycka till!
//Hobbyman

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

52 svar

 1. Ingela Lindblom skriver:

  Hej Hobbyman, min hund har bitit sönder dragkedjan på ett madrassöverdrag. Själva dragmekaniskmen är borta samt att dragkedjan som är i plast har trasats upp lite. Går det att göra något åt detta?

  Vänliga hälsningar

  Ingela

 2. Annie skriver:

  Hej
  Löparen sitter på ena sidan av dragkedjan. Funkar det om jag sprättar upp motsatta sidan nederst och trär på löparen där?
  Tacksam för svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *