Koppla upp din externa hårddisk på nätverket
NAS eller Network Attached Storage som det står för, går ut på att man delar ut en lagringsenhet (t.ex en hårddisk) via nätverket. På detta viset kommer alla som är uppkopplade mot nätverket åt samma filer. Genom att använda en NAS-enhet slipper man konfigurera en hel filserver (dator). Det är smidigt, tar upp lite plats och är dessutom strömsnålt. Ett perfekt sätt att lagra sina säkerhetskopior (backups) på. Vissa NAS servrar har dessutom stöd för att köra skrivardelning, dvs dela ut skrivaren i nätverket. I denna artikel beskriver hobbyman hur man med hjälp av Linksys Nslu2 (Prisvärd NAS-enhet under 1000-lappen) och en extern USB-hårddisk skapar sig en nätbaserad lagringsenhet. |
I den här artikeln kommer du få en genomgång på hur du relativt enkelt kommer igång med din ”nätverkshårddisk”. Vi kommer att beskriva grundstegen för hur man sätter upp en NAS-server tillsammans med en extern hårddisk. Denna hårddisk kommer sen att vara anslutningsbar via dina enheter som stöder UPnP (Din dator, Xbox etc.)
UPnP står för Universal Plug and Play. Det är en samling [[kommunikationsprotokoll]] som är sammanställda av UPnP Forum. UPnP tillåter olika typer av enheter från olika tillverkare att ansluta till [[nätverk]] och underlättar implementationen av nätverk i hemmet eller på företag. En enhet kan helt automatiskt ansluta till ett nätverk, erhålla en [[IP-adress]], meddela sina egenskaper och bli upplyst om andra enheters närvaro och egenskaper
Vi förutsätter att du redan har ett nätverk uppsatt hemma med router osv. I artikeln har vi använt oss av en Linksys Network Storage Link NSLU2 – NAS-server (hädanefter kommer vi att kalla den för NSLU2). Som extern hårddisk har vi köpt in en 500GB Western Digital My Book Essential Edition WDG1U5000 (vi kommer att kalla den för MyBook500 framöver i artikeln).
Totalsumman för detta hamnar på runt 2400:-, men det är det värt med tanke på att vi framöver aldrig behöver ha en extra dator igång bara för att ha som filserver och backup-enhet. Vi sparar dessutom på strömmen och ljudnivån (som datorns fläktar mm annars avger).
Lite kortfattad information om våra 2 inköp:
NSLU2 – Med en prislapp under 1000-lappen och med övervägande positiva recensioner runt om, blev detta vårt val. NSLU2 har två USB 2.0-portar (= möjlighet att koppla in två hårddiskar) på baksidan samt ett nätverksuttag (ethernetport) och med sitt löjligt lilla format (21 mm x 91 mm x 130 mm) går den lätt att gömma undan i bokhyllan. Under skalet döljer sig ett linux-system som man kommer åt via ett webbgränssnitt. Med några få knapptryckningar i gränssnittet kan man anpassa sin hårddisk/-ar samt ställa in rättigheter för vem som ska ha tillgång till disken mm. NSLU2 är knäpptyst då den inte innehåller någon fläkt och ändå knappt genererar någon värme.
MyBook500 – Inte lika slank och exklusiv look som konkurrenten Lacie Porsche, men otroligt tyst och dessutom inte lika värmealstrande. Fläktlös och med ett USB2.0 gränssnitt gör den sig utomordentligt bra på samma hylla som NSLU2. MyBook500 har ingen strömbrytare utan är istället beroende av att någon annan enhet talar om för den att den ska vara på. Detta sköts helt automatiskt så fort man kopplar in den i en USB enhet (din PC eller NSLU2 ex) som är påslagen.
Western Digitals ”My Book”-serie finns även med [[firewire]]uttag och i olika modeller och storlekar, men vi har val modellen som endast har ett USB uttag på baksidan.
För att förenkla det hela har vi ritat upp ett möjligt användarscenario för dessa två enheter tillsammans. Vi beskriver varje steg för att du i praktiken ska förstå hur allt funkar:
USB disken är ansluten i NSLU2 som i sin tur är kopplad till vår router. Från routern har vi sen möjlighet att ansluta våra enheter som vi vill ska ha tillgång till hårddisken på nätverket.
PC/XBOX (obs moddad/chippad xbox med t.ex. xbox media center installerat) har stöd för UPnP och kan därför kommunicera med NSLU2. Filer (film, bild, ljud etc) kan skickas fram och tillbaka precis som om du sparade/läste dem i din dators hårddisk.
NSLU2 sköter kommunikationen mellan dina UPnP enheter och hårddisken. Den kollar även upp om du har rättigheter att komma åt hårddisken eller ej (detta konfigurerar du själv i webgränssnittet)
MyBook500 sköter all lagring precis som om den vore installerad i din enhet (PC/XBOX)
Så här gör du för att koppla ihop dessa enheter så att de kan kommunicera med varandra.
1. Koppla in din NSLU2 i ett ledigt nätverksuttag på din hub/router (samma som du har din dator ansluten till).
2. Använd den medföljande USB kabeln till din MyBook500 och anslut den till USB-porten märkt ”Disk 1”, på baksidan av NSLU2.
3. Slå på strömmen till din NSLU2 och du kommer att märka att även din MyBook500 startar upp.
I din dator…
Stoppa i medföljande CD-skiva för NSLU2 och starta upp ”Setup wizard”. Programmet kommer att göra en automatisk sökning på ditt nätverk för att hitta NAS-servern. Välj den enhet som dyker upp i listan och tryck på ”Yes”.
En dialogruta kommer upp och frågar efter password. Fyll i ”admin” (som är förinställt) och tryck på OK.
”IP Settings” kommer fram på skärmen och här kan du välja om du vill använda ett dynamiskt tilldelat IP (från din DHCP router) eller ett fast angivet. Om du vet hur man tilldelar fasta IP-adresser i din router så rekommenderar vi dig att göra detta.
Om du har valt att använda ett fast IP fyller du i det här och går sen vidare.
I nästa steg ska du välja din lokala tidszon och ställa in datum och tid.
Settings Confirmation
I Fältet ”New Settings” finns det information som du nu bör skriva ner. Bl.a. Server name och IP Address (vi använder denna information längre fram i artikeln).
Om alla inställningar och fält nu verkar vara korrekta trycker du på ”Save”.
Eftersom det är första gången du använder din MyBook500, måste den formateras för att kunna användas som nätverkdisk. Ett meddelande bekräftar detta och du får valmöjligheten att formatera din USB hårddisk. Om du väljer att inte formatera den kommer du inte att kunna se den på nätverket. När följande dialogruta kommer fram klickar du på ”OK” för att formatera disken.
När du väl har formaterat om din disk går den inte att använda i Windows utan måste hela tiden köras genom din NSLU2. Givetvis kan du formatera om den i framtiden om du skulle vilja använda den direkt kopplad i datorn. Glöm bara inte att föra över all data du vill spara om du väljer att formatera om den igen.
Nu är din NSLU2 och USB disken konfigurerad och klar. För att komma åt din hårddisk kan du nu installera ett program som heter ”Install utility” och som finns på samma skiva som tidigare.
Under ”My Network Places” (”Mina nätverksplatser” i svenskt [[operativsystem]]) finner du även dina utdelade diskar.
Tidigare i artikeln bad vi dig skriva ner bl.a. ”Server Name” för din NSLU2.
Genom att i startmenyn välja ”Kör” och sedan fylla i \\servernamnet (ex. \\LKG7162) kan du också komma åt dina diskar.
Ett annat alternativ för att komma åt sin disk är att mappa upp en nätverksenhet, dvs skapa en genväg. På det viset kommer din hårddisk alltid att finnas med som en enhet i din dator, på samma sätt som enheterna A: C:, D: osv. Läs mer om hur man mappar upp enheter i den här artikeln.
Vill du komma åt lite mer inställningar för din NAS-server så kan du logga in i webbgränssnittets adminsida som finns inbyggd i NSLU2. För att göra detta behöver du veta vilken IP-adress din NSLU2 har. Eftersom du tidigare skrev ner den informationen behöver du bara öppna en ny webbläsare och skriva in numret (ex. 192.168.1.77) i adressfältet och trycka enter.
Vi går inte in på hur du använder administrationsdelen men är du nyfiken kan vi i alla fall ge dig en länk till tillverkarens manualer: Länk till Linksys Nslu2
Vi passar även på att nämna att eftersom Linksys har valt att köra ett linuxbaserat system på sin NSLU2, gör detta det möjligt för dig att byta ut firmware (programvaran) i den och t.ex. köra [[Unslung]]. Det finns massvis med roliga projekt man kan ta sig an om man är lite händig. T.ex. kan du använda din NAS-server som webserver, torrentladdare, FTP server, Mediastreamer m.m. Du kan t.o.m. göra om den till en linuxdator som du kan arbeta mot. All information om detta hittar du på denna sida (engelsk text), som i början kan tyckas vara en aning rörig: Länk till NSLU2-Linux
Linksys Nslu2 finns bl.a att köpa hos komplett.se, mjmultimedia.se, opensolution.se mf. Använd prisjakt.nu för att finna bästa pris.
Mvh, Hobbyman