Kärvar dörren? Slipa eller hyvla den….

Kärvande dörr slipasHar du liksom många andra problem med kärvande och tröga dörrar?
Du kanske har lagt in nytt golv och dörrlisterna har höjts upp med någon centimeter? Svårt att stänga dörren?

Här kommer det lite snabbtips på hur du går tillväga för att lösa problemet…

Kärvande dörr

När man lägger in parkett i huset så höjer man samtidigt golvet med några mm (beroende på parkettens tjocklek). I samband med detta så höjs även dörrlisterna i rummet. För att råda bot på dörrar som efter detta inte går att stänga måste man förminska längden på dörrarna. Detta kan man göra genom att antingen lämna in dörrarna till en snickare eller så sågar/hyvlar man dem själv. Hobbyman valde att såga dörrarna själv med en fogsvans (vanlig tandad såg). Efter fukt och väderklimat har nu träet i svällt upp och gjort att dörrarna kärvar mot golvlisten. Så här gör du för att åtgärda problemet…

Detta behöver du…– Slipmaskin eller hyvelmaskin (Det går lika bra med manuella verktyg, men tar längre tid)
– Skruvmejsel
– Träfil

Så här går du tillväga..

1. I äldre hus måste man öppna dörren fullt och sedan lyfta upp den från gångjärnen. I nyare bostäder finns det ett ”klicklås” (det klickar till när man sätter fast dörren i gångjärnet) på gångjärnet. Använd en skruvmejsel för att låsa upp klicklåset. Börja med det nedre låset på dörren.

Öppna låset på gångjärnet

2. Samtidigt som du lyfter ”låsplattan” med mejseln, drar du försiktigt ut dörren ca 5 mm så att den frigörs från låset. Gör detta på båda gångjärnen men lossa INTE gångjärnet helt.

Lösa gångjärn

3. När du har lossat båda låsen (uppe och nere) tar du ett stadigt tag om dörren och försöker dra den med jämn kraft mot dig, så att den släpper från båda gångjärnen.

4. Nu när dörren är borttagen så lägger du den på ett bord så att du kan arbeta fritt.

Dörr på bord

5. Beroende på hur mycket din dörr kärvar kan du använda olika verktyg. Om du behöver ta bort en hel del av dörrens underkant så kan du använda en hyvelmaskin (elhyvel) för att göra processen kort. Om du bara behöver finslipa underkanten lite, så rekommenderas du använda en elslip.

Elhyvelmaskin
Så här ser en elektrisk hyvelmaskin ut.

Vanlig slipmaskin
Och här är en slipmaskin…

6. Då vi inte behövde ta bort så mycket av dörrens underkant, använde vi en slipmaskin.  Se till att hålla slipmaskinen plant mot dörrens underkant hela tiden då du slipar så att du får en jämn yta.

Slipmaskinen ligger plant mot dörrens underkant

7. Eventuella ojämnheter på dörrkanterna slipar du till för hand (med avstäng slipmaskin kan du föra den fram och tillbaka på kanterna)

8. När du tror dig vara klar och du har fått till en jämn slipning så är det dags att prova dörren. Håll i dörren med samma stadiga tag som tidigare och sikta in gångjärnen mot varandra. (om du rätar upp gångjärnen i dörrkarmen först så går det lättare). När dörrens gångjärn är i fas med dörrkarmens ger du dörren ett jämt tryck tills det ”klickar” till och gångjärnen låses.

9. Om du märker att du har slipat för lite och dörren fortfarande kärvar så gör du om proceduren från start. Verkar det vara en väldigt liten del som behöver slipas bort kan du ställa dörren på högkant och slipa den för hand med en träfil.

Dörren slipas för hand

10. Klart och dörren går att stänga som vanligt.

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Erwin skriver:

    Om dörren är gammal med gammaldags gångjärn och det bara är fråga om att man behöver höja dörren några mm, är det enklast att köpa s.k. slitringar (finns bl.a. på Clas Ohlson). Detta förutsätter förstås att det finns plats mellan karmens överstycke och dörrens översida som motsvarar det som dörren behöver höjas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *