Hur man räknar ut en cirkels mittpunkt…

Cirkelns mittFunderar du ibland på hur man räknar ut en cirkels mittpunkt? Sitter du i ett datorprogram så brukar det vara en enkel match att finna centrum, men utan datorn kan det vara lite knivigare. Du behöver dock ingen stor matematisk formel för att lösa problemet.

Räkna ut cirkelns mitt med linjal och penna

1. Med din cirkel framför dig, ritar du nu med en linjal, två streck (blåa i bilden). De behöver inte vara exakt parallella men de måste korsa cirkelns omkrets två gånger (en på vardera sida)

2. Mät nu ut mittpunkten på de streck du nyss ritade. y:längd ska vara densamma som y:längd. Detsamma gäller för x (x=x).

3. När du nu har måttat ut mittpunkterna för de blåa strecken, använder du dig av ett vinkelhake, linjal (90graders) eller annat vinkelrät verktyg, för att rita de röda strecken. Längden på dessa röda streck är inte så noga, men de måste dock sträcka sig över till motsatt halvan av cirkeln.

4. Där de två röda strecken korsas är mitten av cirkeln!

Vill du lära dig ytterligare en metod för att finna cirkelns mitt, kan du besöka denna engelska sida, innehållande animeringar där man bland annat använder en passare för att räkna ut de blåa linjernas (de korsande strecken) mittpunkt: http://www.mathopenref.com/constcirclecenter.html

Förutom just en visning av detta, finner man även enkla animeringar som beskriver hur man med hjälp av matematik, linjal och passare, kan kopiera vinklar, eller räkna ut ytor i ytor mm.

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *