Hur kopplar man in högtalare och headset samtidigt?

mediahub förenklar växlingen mellan högtalare och headsetSitter du med både högtalare och headset som du kan använda till din dator? Har du tröttnat på att behöva byta kontakterna på baksidan av datorn, bara för att växla mellan hörlurarna till högtalarna? Det finns faktiskt en enkel lösning som inte heller kostar många kronor…

Har du som de flesta andra, bara ett ljudkort i din dator, så vet du att det är småjobbigt att behöva ”switcha” kontakter på baksidan.

Med den här lilla smidiga mediahubben kan du koppla in din handsfree, dina hörlurar, mikrofon eller ditt headset. Du kopplar in den på samma sätt som du kopplar in högtalare och mikrofon i din dator.

På ovansidan av ”hubben” finner du två stycken knappar. Dessa två knappar använder du för att antingen, stänga av/på mikrofonen (om du har en sådan ansluten), eller för att växla mellan högtalare och headset. På kortsidan finns det även en volymkontroll som låter dig ställa in ljudet.

Låt säga att du sitter med dina hörlurar och lyssnar på musik och sedan vill gå ut i köket, men fortfarande lyssna vidare. Då trycker du bara ”upp” knappen som det står speaker på och vips så strömmar musiken ut ur dina högtalare. Enklare än så kan det inte bli.

Mediahubben kopplar du enkelt in i din dator

Denna mediahub finns att köpa hos, bl.a.
Biltema för ca 49,90:-
Teknikmagasinet, Clas Ohlson och Hobbex för 99:-
Priserna är tagna från den 061113.

Hoppas du har haft stor nytta av denna artikel. Betygsätt den gärna och har du lust så är en kommentar även välkommen. Skriv den nedan.

//Hobbyman

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

15 svar

 1. fredrik skriver:

  jag har ett headset och har kopplat in det men micken funkar inte, hur gör jag?

 2. Hobbyman skriver:

  Hej Fredrik!
  Det är svårt att säga vilket fel det kan vara då det behövs lite mer beskrivning av felet.
  1. Har du en mediahub liknande den som finns i artikeln ovan?

  2. Finns det en kontroll (ljudvolym) på kabeln mellan kontakerna och headsetet?
  Om så är fallet. – Kolla så att du inte har råkat stänga av micken där.

  3. Öppna kontrollpanelen (start/inställningar/kontrollpanelen) och öppna dina ljudinställningar och kontrollera att du har en inställning för mikrofonen. Har du det – kolla så att du inte har ljudet avstängt för mikrofonen. Har du inte det kan du lägga till en kontroll för micken. Detta gör du i menyn, egenskaper. Kryssa i "Mikrofon" i listan.

  4. Ibland finns det ett speciellt ljudprogram installerat som följer med ditt ljudkort/moderkort. Har du ett sådant program installerat. Kolla vilka inställningar du kan göra. Det finns ofta färdiga inställningar att välja mellan. ex. "Stereo högtalare", "Headset" "Surround" osv. Dessa inställningar talar om för kontakterna, på baksidan av din dator, hur de ska hantera signalerna.

  Meddela gärna hur det går. Löste det sig inte kanske vi kan hitta en annan lösning.
  mvh, hobbyman

 3. Hobbyman skriver:

  Härligt att höra Fredrik!
  Stöter du på fler problem, vad än det kan vara… så vet du vart du kan vända dig..
  mvh, Hobbyman

 4. Fredrik skriver:

  Det gick jätte bra att få igång micken sen!! Tack för hjälpen!

 5. Hobbyman skriver:

  Hej Gustav! Har du provat att prata med någon via Skype? Om det funkar i Skype så är det förmodligen någon ljudinställning som måste göras i Live Messenger.
  Gör så här:
  1. Välj "Verktyg"-menyn i Messenger och sedan "Installationsprogram för ljud och video".
  2. Följa anvisningarna.
  Fungerar det fortfarande inte?…

  Har du provat att ringa till olika människor i din Messenger lista? Ibland kan brandväggar spöka mellan olika datorers uppkopplingar.
  Mer info om Skype hittar du här:
  http://www.hobbyman.se/item/45

 6. Gustaf skriver:

  Hej! Jag har ett headset och en webcamera. När jag ska ringa någon på Windows Live Messenger så kommer inget ljud in i datorn men det funkar endå att skicka röstklipp! Snälla hjälp mig!

 7. Mattias skriver:

  Oket jag har serisöa problem med min mick.. Jag får ingen som helst reaktion på den och jag har prövat ALLT.. va kan va fel

 8. Hobbyman skriver:

  Hej Mattias
  Läs i forumet, för mer information om vad felet kan bero på. Tips, kolla under forumkategorin "Elektronik".
  http://forum.hobbyman.se
  Mvh, Hobbyman

 9. Hobbyman skriver:

  Hej NikoC,
  I artikeln står det att det är en Media hub, men i själva verket är det, liksom kompletts Plantornics Audioswitch, en switch. Produkten tillverkas i Kina och brandas sedan om för olika leverantörer. Att man har valt att kalla den för hub är lite missvisande. Det är således en manuell switch vilket inte skapar några kollisioner. Dvs. Det är samma sak som att byta kontaktuttag manuellt för hand. Någon "riktig" mediahub har jag aldrig testat. Viss förlust av ljudkvalité kan naturligtvis försvinna när signalerna går genom "switchen". Sistnämnda är dock inget jag själv märkt av med just denna produkt. Om du bara ska använda switchen för vardagligt bruk så ser jag ingen anledning att köpa något dyrare.
  Hoppas du blev nöjd med svaret.
  Mvh, Hobbyman

 10. nikoC skriver:

  Hittade en switch på:
  http://www.komplett.se/k/ki
  Det är dock en vesäntlig skillnad i pris. Av ergarenhet köper jag aldrig en hub eftersom den inte är speciellt "intelligent". Då den inte håller koll på vilken port mottagaren sitter på blir väldigt ofta paketkollisioner. Detta är dock inte så många portar det handlar om.. vad har du får erfarenhet och åsikt?

 11. Andreas skriver:

  Har köpt Media hubben idag,hos Claes Oh.
  Var jätte nöjd ända tills jag installerade och skulle testa produkten,problemet som jag hänger upp mig på är att det enbart kommer ljud genom ena högtalaren.

  Några tips*?

 12. Viktor skriver:

  Jag köpte Logitech’s Digital Precision PC Gaming Headset och micken vägrar fungera i MSN. Den funkar i allt annat men inte MSN. Nån som vet vad jag ska göra?

 13. daniel skriver:

  Hej jag har ett headset som inte fungerar jag hör jätte dåligt ljud och micken fungerar inte als . mitt förra var med usb utag och funkade jätte bra . snälla hjälp mig

 14. Robert skriver:

  Hej! Jag har nyss köpt ett headset och jag får inte något ljud i lurarna eller i mikrofonen. Trodde att det bara var att koppla in och köra men så enkelt var det naturligtvis inte. Vad kan jag göra för att lösa detta?
  Tack på förhand!

  Mvh Robert

 15. teodor skriver:

  Hej!Jag har köpt ett headset med mic och får inget ljud på varken hörlurarna eller micen.SNÄLLA HJÄLP MIG!!!

  Mvh Teodor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *