Hur kan du undvika att borra hål i vattenledningar och elkablar i väggen?

Använd en vägg detektor innan du borrar...Så du ska borra ett eller flera hål i väggen? Du kanske har hört talas om vattenläckor som uppstått, eller elchocker som människor fått då de borrat hål eller satt en spik i sina väggar? Lösningen är en väggdetektor och så här fungerar den…

Så här fungerar en väggdetektor.
En regeldetektor eller väggdetektor används för att finna reglar, metall, elkablar och ibland även fukt i väggar. Det är en förhållandevis billig investering om man ser till de besparingar man gör genom att undvika att skapa en vattenläcka i bostaden som senare kan leda till en dyr fuktskada.

Även om det finns många olika fabrikat ute på marknaden så fungerar de i praktiken på samma sätt. De känner av vad som finns bakom/inuti väggar, så att du med enkelhet kan undvika att sätta en spik, borr eller skruv i något du inte borde.

Detektorn mäter i själva verket [[densiteten]] i väggen. Först kalibrerar man detektorn genom att hålla den mot en vägg där det med största sannolikhet inte finns någon, metall, träregel osv. bakom. När detektorn är kalibrerad fortsätter man genom att föra den i sidled, sakta, tills man hör en signal. De flesta detektorerna har både lysdioder och ljud som visar hur du närmar dig ”något” bakom väggen.

Animerad vägg detektor
Animeringen ovan visar hur ljusdioderna förändras ju närmare detektion av målet är (i det här fallet metall).

Vad ska man tänka på innan köp?
Prisklasserna skiljer sig lite från fabrikat samt beroende på hur avancerad detektor man vill ha. En billig vägg detektor kan kosta ca 120:- och en mer avancerad ligger på över 500:-.

Måste du veta det exakta djupet du kan borra, skruva eller spika i väggen? Ja då krävs det en mer avancerad detektor som har en display med text. Den här varianten, som är dyrare, kanske till och med har en fuktmätare inbyggd. kostnaden för den här varianten är ca: 300-1000, beroende på funktionalitet.

Är du däremot bara intresserad av att finna elkablar, träreglar och metall, så kan en billigare variant duga bra. Ska du bara sätta fast lite golvlister och borra upp en tavla då och då i ditt liv, ja då är det här valet något för dig. Kostnaden för den här varianten är ca: 120 – 300 kr.

Vart kan jag köpa en vägg detektor?
De flesta byggfirmorna säljer detektorer av alla slag. Även Clas Ohlson och Coops byggavdelning har faktiskt ett litet utbud.

Borra, skruva eller spika försiktigt…
Mvh, Hobbyman

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Ulf Hjorth skriver:

    Hej när mätaren mäter densiteten vilken fysikalisk egenskap använder den då ? Den kan ju inte mäta massan och/eller volymen (kg/liter).
    Hur stor precition kan man få ?
    Hälsningar Uffe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *