Hur borrar man i kakel?

Ska du sätta upp en ny spegel på badrumsväggen, eller kanske montera upp ett nytt badrumsskåp? Med största sannorlikhet måste du borra nya hål i väggen (om du inte har tur och det redan finns gamla hål som du kan använda). När man borrar i kakel finns det några saker man bör tänka på innnan man sätter igång…

Kakel har en hård yta men går att knäcka sönder väldigt lätt om man inte är försiktig. När man borrar i kakel krävs det att man använder en lämplig borr för att tränga igenom materialet.

Detta behöver du…
– En [[kakelborr]] (Fråga hos närmaste bygghandlare)
– Borrmaskin
– [[Maskeringstejp]]
– Silikon
Så här går du tillväga…

1. Mät ut och markera med penna vart du ska borra ditt hål. Fäst sedan två bitar maskeringstejp över markeringen.

Tejpa kakelväggen innan du borrar

Tejpen fixerar borren så att den inte glider omkring på kaklet.

2. Ställ in din borrmaskin på ”borrningsläge”. Hammarborrning kan knacka sönder kaklet så att det blir sprickor i det. (En del borrmaskiner har inte ”hammarborr” som tillval.)

Använd inte hammarborr!

3. Montera din keramik/glasborr i borrmaskinen och borra försiktigt tills du kommit igenom keramikytan.

Borra försiktigt

4. När ditt hål är färdigborrat fyller du upp hålet med tätande silikon (blir en gummiliknande massa när det torkar). Silikonet kommer att fungera som fuktspärr och förhindrar att vatten tränger in bakom väggen.

Silikon fogmassa som fuktspärr i hålet

Silikon kan köpas på byggavdelningen hos Coop t.ex. Eller hos vanliga bygghandlare. På baksidan av förpackningen står det vilket ändamål fogmassan är till för. Silikon av denna type kan du även finna i vvs butiker. Ofta finns det olika storlekar på förpackningarna.

5. Direkt efter att du har fyllt hålet med silikon, pressar du in en skruvplugg. Det finns många olika typer av plugg som man kan använda. Skriv ner storleken (diametern) på din keramikborr och fråga sedan bygghandlaren vilken plugg och skruv som lämpar sig bäst för ditt väggarbete. Plastpluggen på bilden nedan pressas in i hålet och när skruven är inskruvad i botten, tvingas den bakre delen (den del som är bakom väggen vid det här laget) bakåt i skruvriktningen, mot insidan av väggen (bakom kaklet alltså). Ju mer man skruvar desto hårdare pressas delen mot väggen och klämmer sig fast. Momentet liknar samma moment som vid ett skruvstäd där två delar möts i mitten ju mer man skruvar.

Plastplugg placeras i hålet

6. Torka bort överflödigt silikon med en trasa och vips är du klar med borrningen.

 

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Lennart skriver:

  Bra artikel. Jag har borrat kakel förr och det är viktigt att man köper en borr som har bra kvalité.

 2. Fick svar på mina frågor.

 3. Hobbyman skriver:

  Kanon Lennart!

 4. Johan skriver:

  Bra info, nu vågar jag borra på!

 5. Jakob skriver:

  Bra borrar, skär kakel som smör och ingen risk att man slinter: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=162157234

 6. Emil skriver:

  Kanonartikel, gick som smort – med rätt borr tog det bara sekunder att borra igenom kakelplattan.. Borren gick på 70 spänn på Rusta, värt varenda öre..

 7. Daniel skriver:

  Utmärkt guide

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *