Gravera i glas – Ge bort en rolig och personlig present.

Gravera i glas och ge bort som present.Gravyr är konsten att ornera/etsa en yta av metall, glas, sten, ben, trä etc. I denna artikel beskriver vi hur du med hjälp av en Dremel (ett snabbroterande verktyg) kan skapa egna gravyrer i glas…


Fyller någon i familjen år eller har du kanske svårt att komma på en lämplig doppresent? Varför inte inhandla göra något extra personligt genom att sätta prägeln på ett glas och ge bort. Det kan vara en flaska, en vas eller något så enkelt som ett dricks- eller ölglas. Låt fantasin bestämma.

Detta behöver du:
– Ett elektriskt multiverktyg/gravyrpenna (ex. Dremel eller Co/Tech )
– Ett glas
– Diamantstift, kiselkarbidstift eller hårdmetallstift*
Engångshandskar (valfritt)

*Diamantstift ger den smalaste linjen, kiselkarbidstift ger den tjockaste och hårdmetallstift ger den djupaste.

Bild på en Dremel med förlängningsaxel

I vårt arbete använder vi en uppladdningsbar Dremel med en böjlig förlängningsaxel och ett diamantstift. Detta underlättar arbetet då själva munstycket blir mer lätthanterligt. Vi använder det minsta diamantstiftet vi kunde få tag på i butiken. Om du inte ska gravera så avancerade mönster så kan det även fungera med ett större stift. Prova dig fram på en glasburk så märker du snabbt vilket stift som passar dig bäst. Engångshandskar säljer i 100-pack på Clas Ohlson för 89:- och kommer väl till hands ;-), speciellt under själva graveringen då det då och då krävs att man tar bort slipdamm från glaset. Något som med enkelhet görs med handsken på.

Så här gör du:

1. Börja med att rita eller skriva ut det motiv eller text du vill gravera på ditt glas.

2. Klipp till din utskrift/ritning och tejpa fast den på insidan av glaset. Om du graverar på ett glas där det är för trångt att få in ett papper på baksidan (ex. en flaska) kan du använda en vattenfast penna och rita ditt motiv direkt på glaset.

Glas och pappersmall

3. Vi börjar med att följa konturerna med vår Dremel. Ställ in din gravyrpenna på en medelhastighet. Var stadig på handen och vrid och vänd glaset så att du med enkelhet kan följa ditt motivs former utan att du blir begränsad av din hands rörelse.

Bild på glas som graveras

4. När alla konturer och smålinjer är graverade tar vi bort pappersmallen från insidan av glaset och fortsätter med att fylla i motivet. Genom att täcka glasets bakgrund med en mörk yta/tygbit blir motivet lättare att se.

Svart bakgrund underlättar arbetet

5. Efter ca 30 minuters slipande är vi nöjda med gravyren och glaset är färdigt!

Färdig gravyr med pappersmall bredvid

Tips: Om du graverar på ett tjockare glas (ex. en gammal syltburk) och använder en pappersmall på insidan är det väldigt viktigt att du hela tiden vrider glaset så att du ser mönstret direkt uppifrån. Detta för att linjerna annars kan förskjutas ur synvinkeln vilket kan leda till ett misslyckat resultat vid gravyren. Alternativt kan du fästa en skygglapp på ena ögat för att minska förskjutningen (ögats synvinkel).

Lycka till med gravyren!
Mvh, Hobbyman

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. jenny skriver:

  hej!
  Jag undrar vad det är för verktyg som man graverar i sten heter, hur man tex skriver i stenen.

  Tacksm för svar

  Jenny

 2. Vasaboden skriver:

  Eller så går man till Vasaboden i Göteborg. Graverar på glas med lasergravyrmaskiner. Att ge bort ett graverat glas är en perfekt bröllops eller studentpresent… 🙂

 3. Stig Engzell skriver:

  Jag undrar om det går att gravera med en CNC-fräs som ett foto

  En sak till vad kostar fräsverktyg ?

 4. Med gravyr skriver:

  Det är riktigt häftigt att gravera på glas. För den som inte orkar gravera själv finns det många företag som är specialister på detta. Googla så hittar du säkert ett företag i närheten av där du bor som kan hjälpa dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *