Gör din skärbräda fräsch igen.
![]() | Utdragbara skärbrädor som sitter inmonterade i köket har tendens att med åren bli rätt så slitna. Skär du, förutom bröd, dessutom diverse grönsaker på din skärbräda så kanske du har fått färgfläckar som grott in i träet? Hobbyman tipsar om hur du enkelt fräschar upp din skärbräda… |
Drag ut din skärbräda och kolla först om baksidan av den ser lika ofräsch ut. Om inte, så kan du torka ren den och känna dig nöjd, använd den fräscha sidan. Om du däremot vet att båda sidorna på skärbrädan är slitna och ofräscha, kan du göra följande…
– Sandpapper (grovt och fint)
– Alternativt en slipmaskin
– [[Paraffinolja]]
Så här går du tillväga.
1. Drag ut din slitna skärbräda och lägg den på ett stabilt underlag (diskbänken fungerar bra).
2. Börja slipa brädan med ett grövre sandpapper (helt beroende på hur djupt fläckar och smuts har trängt ner i träet. Lite smuts = finare sandpapper).
3. När alla fläckar är borta går du över till det finare sandpappret och slipar tills ytan känns len och inga stickor finns.
4. Skölj av skärbrädan med ljummet vatten och torka av. Din skärbräda ser nu betydligt mycket bättre ut.
5. Klart!
Använd alltid olika skärbrädor för olika matvaror. Skaffa en skärbräda för bröd, en för grönsaker och en för fisk och kött. Om du vill att din skärbräda ska hålla längre penslar du på paraffinolja som finns att köpa hos alla färghandlare.
Hej,
Vill tipsa om att inte hålla papperet, som på bilden och slipa fram och tillbaka (i fingrarnas riktning).
Detta skapar ”diken” av fingertopparna.
Slipa i sidled istället. Men en slipkloss är alltid bäst.
Mvh
Lasse
Istället för att rusta upp min gamla köpte jag en ny utdragbar skärbräda i plast på http://www.fixline.se. Nu kan jag byta ut den översta plastskivan när den börjar bli repig och ofräsch.
Tack för många bra tips!!!
Min saknar flera bitar av faner