Fräscha upp disktrasan

Börjar disktrasan lukta allt utom hallontårta så kan man ju tycka att det är dags att kasta den? Innan du gör det finns det faktiskt några tips du kan tänka på… Illaluktande disktrasa

Brukar dina disktrasor börja lukta illa efter en veckas användning? Ja då har du använt dem fel. Men om du istället gör på följande sätt när hanterar dina disktrasor, så ökar du livslängden på dem avsevärt samt att du slipper den illaluktande stanken som ibland kan uppstå.

Detta behöver du…
– En disktrasa 🙂

Så här går du tillväga…

All vätska som du vet börjar lukta illa redan efter en dags stillastående (t.ex spilld mjölk) ska du undvika att torka upp med disktrasan. Använd istället en bit papper för den typen av spill.

1. Varje gång du har använt din disktrasa bör du skölja ur den ordentligt i varmt vatten. Direkt därefter sköljer du den i iskallt vatten och kramar ur den ordentligt. Anledningen är enkel: Bakterier trivs mycket bättre i varma miljöer. Vill du undvika kvalstersamlingar i sängen använder du samma princip, häng ut dina sängkläder på vädring över dagen.

Blöt ljummen disktrasa drar åt sig bakterier

2. Två enkla sätt att fräscha upp en sunkig disktrasa är följande:

a) Koka upp vatten i en kastrull och blötlägg trasan i ca 3 minuter. Bakterierna dör, men glöm inte att skölja trasan i kallt vatten och krama ur den efteråt.

Koka disktrasan i kastrull

b) Lägg disktrasan i övre hyllan i din diskmaskin och låt den få följa med resten av disken en omgång.

Du kommer att bli förvånad hur länge trasan håller sig fräsch om du använder dessa enkla tips.

TIPS:
Använd aldrig samma disktrasa för golv och diskbänk! När du köper en ny disktrasa, spar den gamla och använd på golvet de gånger du behöver torka upp något.

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. Packe skriver:

  Bra tips. Här kommer ett till, lägg trasan i frysen över natten.

 2. Björn skriver:

  Lägg trasan i en mikrosäker skål med lite vatten i botten, kör i mikron en minut och trasan är som ny.

 3. Hobbyman skriver:

  Hej Niclas!
  Tack för din kommentar.
  Självklart ska man som du säger hänga upp den för lufttorkning.
  Mvh, Hobbyman

 4. niclas skriver:

  hobbyman.. tilläg på din fina disktrase tips.. häng alltid upp disktrasan på lämpligt ställe så den lufttorkas

 5. Bo Gunnarsson skriver:

  Goda råd är bra….
  Här kommer ett nytt:
  Gå in på http://www.g-mix.se så får du råd hur diskduk,
  svamp och diskborste kan förvaras.

 6. Samuel skriver:

  Tack för tipsen! Jag vill dock varna för att köra disktrasan i diskmaskinen, åtminstone om det är en ”fibertrasa”, på mitt jobb har detta förfarande lett till dyrbara diskmaskinsreparationer – inte värt det!

 7. Abluna skriver:

  Man kan ju också spara ihop sina trasor och köra dem i maskin på 60 grader. Jag brukar tvätta alla möjliga slags trasor och moppar – man måste ju fylla upp maskinen.. 🙂

 8. Kelsey skriver:

  Hej Så man ska veta vilken disktrasa som ska användas var brukar jag klippa av hörnor på trasorna. Till exempel har jag det så här alla hörnorna kvar köket, en hörna bort klippt golvet, två hörnor bort klippta damma lägenheten, tre hörnor borta toaletten och till sist om alla fyra hörnor är bort klippta är trasan till balkongen och ute möblerna.

  Kelsey

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *