Brygg ditt eget rödvin med vinsats.
Storkalas hägrar och vin finns med på inköpslistan? Att köpa in vin för 30 pers kan lätt bli dyrt och om du försöker hålla kostnaden nere så väljer du ett billigare vin med sämre karaktär och smak. Varför inte brygga ditt eget rödvin (12-13%-igt) för ca 15 spänn flaskan? Läs mer om vad du behöver för utrustning för hembryggning och hur du går tillväga… |
– 2st [[Jäshinkar]] (25-30L) eller [[Damejeanne]]
– [[Hävert]]
– [[Jäsrör]]
– Jäsningsmätare (även kallad [[oechlemeter]] och [[hydrometer]])
– Ca 30 tomma vinflaskor
– Korkmaskin
– 30-40 st korkar (välj de längsta du hittar)
– Rengöringsmedel/steriliserare (för rengörning av alla verktyg och flaskor) Se produktbild
– Termometer
Du behöver inte vara en kemist!
Att göra eget vin hemma är inte svårt, men det krävs tålamod och nogrannhet för att få ut det bästa resultatet. De flesta man pratar med tror att det är svårt, jobbigt och att vinet bara kommer att bli saft när det är klart. Så FEL de har. De pratar om gårdagens vinsatser som ”våra” föräldrar gjorde och som, istället för vin, ofta blev väldig söt saft eller i bästa fall något som liknar Cherry. Att göra vin på riktig frukt kan däremot vara lite mer tidskrävande och det kräver sin man/kvinna för att lyckas få till en bra årgång. Men har man inte försökt så kan man inte uttala sig, var det någon som sa…
Nu ska vi inte gå in på hur man gör när man använder sig av riktig frukt vid vinframställningen. Vi ska göra det enkelt för oss och använder därför en färdig vinsats.
Vi har köpt in en vinsats som heter DOC’s Orginal [[Nebbiolo]] (druvan) för ca 360:-
Det kanske låter dyrt, men räkna på hur många flaskor av ett bra vin du får för den summan på Systembolaget… Hur många blev det, 6-7 stycken?
Så här gör du om du använder DOC’s rödvinssats…
FAS 1 – Förberedelse är AO
1. Vi förutsätter att du redan har köpt in eller har, ett jäskärl, en [[Hävert]], ett [[Jäsrör]], en [[Jäsningsmätare]], Rengöringsmedel din vinsats
2. Börja med att göra rent och sterilisera all utrustning nogrannt. Det räcker inte med vanligt diskmedel. Använd eller Vendor ( märke på en steriliserande produkt) eller liknande specialmedel. Var extra noga med själva jäskärlet. Fyll upp kärlet med varmt vatten och tillsätt den mängd rengöringsmedel som anges på produkten. Skaka flaskan lite lätt då och då under kvällen och låt detta sedan stå över natten.
3. Skölj noga med kallvatten så att alla ev. Kemikalier och rester försvinner. NOGA!!!
Renlighet när det gäller vinframställning är AO för att du ska lyckas, så slarva inte med den.
4. Häll nu vinsatsen/ druvkoncentratet i ditt jäskärl och fyll upp till 23 liter totalt (alltså inklusive vinsatsen!) ljummet vatten (25-30 grader). Lägg på locket eller korken och blanda (skaka hinken) väl i ca 3 minuter. |
5. Kontrollera startvärdet på vinet med din jäsningsmätare och skriv ner det på ett papper. Detta startvärde eller [[oechlegrad]] som det så fint heter kommer du att använda som ett kontrollvärde för beräkning av alkoholhalt etc. |
Om du vill fördjupa dig mer angående oechlemetertal mm så kan du besöka denna sida:
http://www.vinland.se/Tips/Vinbryggning/Vinsats_Hydrometer.htm
6. Se till så att din vinsats har en temperatur under 30 grader och strö därefter ut innehållet i påsarna 1 (Vinjäst) och 1g (ekspån) jämnt över ytan så att det inte klumpar sig. Låt nu detta stå och dra i ca 15 minuter sen blandar du vinsatsen ännu en gång, ordentligt. |
7. Ta fram dit jäsrör och montera det på locket/korken. Fyllt upp jäsröret med rätt mängd vatten (se markeringarna på röret).
8. Nu ska vinsatsen stå och jäsa i ca 20 graders temperatur (lägre temp. ökar jästiden.). Om du har för hög temperatur så stormjäser vinet och kan lätt svämma/bubbla över. UNDVIK detta.
Hög placering gör tappningen enklare
Placera ditt jäskärl på en högre plats än golvet. T.ex en stol eller ett bord. Du vill gärna slippa att röra om kärlet den dagen du ska använda din hävert vid omtappning. Ställ gärna en bricka med kant under kärlet utifall det skulle bubbla över. Synd på golvet annars. Efter ca 1-2 dagar kommer vinet att börja jäsa och bubblor kommer att komma ur jäsröret. Ganska fascinerande första gången man ser det börjar röra på sig. |
FAS 2 – Tre Veckors jäsning väntar
1. Skriv ner datumet då du ”satte” din vinsats och låt den nu jäsa i 3 veckor (i ca 20 graders temperatur). Under hela denna perioden ska du inte göra annat än att kolla på vinsatsen. Öppna inte jäskärlet under jästiden mer än vad du behöver då du använder jäsningsmätaren (om du gör det). Om det slutat bubbla så låter du det ändå stå hela tiden ut.
2. Tre veckor har gått och det är dags att kontrollera att jäsningen är över. Alltså att det inte bubblar i jäsröret och att det inte är någon aktivitet i kärlet. Om du har använt en jäsningsmätare/hydrometer och med jämna mellanrum mätt upp samma värde under den sista veckan, så har ditt vin jäst klart. Värdet på jäsningsmätaren bör ligga under noll (på den svarta eller röda skalan). Vinet bör även smaka torrt.
FAS 3 – Omtappning kräver lugn och tålamod
Eftersom du nu är helt säker på att jäsningen är över är det dags att gå vidare i vinframställningen…
1. Använd nu din [[hävert]] (används på samma sätt som när farsan slangade bensin från bilen till en dunk så att han kunde klippa gräsmattan) för att tappa över vinet till jäskärl nr 2 (glöm ej att du innan måste rengöra även detta jäskärl lika noga som det första). Sätt försiktigt i hävertens rör i jäskärlet utan att röra om bottensatsen. Försök att få ut så mycket av satsen du kan utan att bottensatsen följer med.
Så här ser en hävert ut. Det långa plaströret fungerar som ett periskop och går att skjuta ut efter behov så att man når ner i sitt jäskärl. |
2. Smaka av vinet. Är det för sött, ja då får det stå några dagar till (men det borde inte vara för sött om du har följt anvisningarna). Om vinet däremot är torrt så ska du tillsätta påse 2 (Jässtopp). Skaka sedan jäskärlet kraftigt tills kolsyran har försvunnit. Detta kan ta tid och det krävs återigen tålamod. Slarv lönar sig inte.
För att snabbare få ur kolsyran ur vinet kan du hälla vinet mellan två jäskärl fram och tillbaka.
Låt vinet stå i ca en timme innan du återigen sätter igång och skakar ur kolsyran.
Sätt dig i soffan och kolla på en film. Gör om processen tills all kolsyra är borta. Om du skulle slarva här.. alltså strunta i att skaka bort all kolsyra… ja då utökar du tiden det tar för nästa moment, nämligen Klarningen…
FAS 4 – Självklarning borde vara självklart!
Klarningsmedel är något som ofta följer med vinsatserna man köper. Syftet med klarningsmedlet är att ”driva” ur partiklar och slaggrester från vinet och få dem att falla ner och bli en del av bottensatsen. Den enda anledningen till varför man vill använda klarningsmedel är för att det går snabbare (ca 1 vecka) än om man inte tillsätter det (ca 2-3 veckor). Nackdelen med klarningsmedel är att det tar bort en del av karaktären i vinet och att det även bleker vinet något. Nu gör vi inte rosévin och vi har dessutom inte bråttom med vinet men beskrivning för hur du använder klarningsmedel kommer ändå här nere. Om du inte vill använda klarningsmedel hoppar du över steg 1-2 och gå vidare till punkt 3.
Så du har lite bråttom och kan tänka dig ett något blekare vin? Ok då gör du så här (steg 1 och 2):
1. Vi förutsätter att ALL kolsyra är borta. Skriv ner dagens datum då du du tillsätter påse 3 (Klarning A). Därefter blandar ruskar du om jäskärlet ca 1 minut och låter det stå till nästa dag.
2. Dagen därpå tillsätter du påse 4 (Klarning B) och rör om försiktigt. Använd nu en slev eller liknande å rör om försiktigt eftersom du inte vill röra upp bottensatsen som lagts sig under natten. Placera återigen jäskärlet högt upp för enkel tappning, när en vecka har gått.
3. Självklarning borde vara självklart.
Du som valde att inte använda klarningsmedlet som följde med vinsatsen, placera nu återigen jäskärlet högt upp för enkel tappning, när 2-3 veckor har gått. Låt det hellre stå i 4 veckor istället för 2. Men vad du än gör, skaka inte kärlet under tiden!
FAS 5 – BUTELJERING – Nu är målet nära
Ditt vin är kristallklart och det är dags att tappa över vinet till ett annat väl rengjort jäskärl. Återigen är det väldigt viktigt att du är försiktig när du för ner din hävert i kärlet, så att du inte rör om bottensatsen. Buteljera vinet med din hävert till dina tomma vinflaskor (dessa flaskor ska också ha genomgått en rejäl steriliserad rengörning innan de används) och korka dem direkt med din korkmaskin och låt dem sedan ligga svalt i minst en vecka innan du ens tänker tanken, ”-skål!”. Vinet bör ligga en månad och helst längre (vinet karaktär och smak förbättras under de första 6 månaderna på flaska) i mörkt utrymme innan du korkar upp. Flaskorna ska ligga ner så att korken hela tiden hålls blöt. Annars kan korken ruttna sönder. Första månaden kan du även, 1-2 ggr i veckan, snurra på flaskorna så att inga ev. bottensatsrester fastnar i flaskan. Källaren är perfekt för detta.
Innan ni springer iväg och inhandlar den dyraste vinsatsen ni kan finna… Köp en billig för ca 120-130 kr och gör er första sats som en testsats. Blir den halvbra, ja då vet ni att det bara kan bli bättre nästa gång. I detta fall är det nämligen så att den dyrare vinsatsen faktiskt är bättre. De är ofta baserade på bättre druvor (Merlot, Cabernet sauvignon och Rioja mf).
Vart kan jag köpa vinsatserna och tillbehören?
Vinstatser:
Vinsatserna säljes oftast på dunk som man sedan blandar ut med vatten.
De flesta matbutikerna säljer vinsatser av olika märken och du finner dem vid essence hyllan.
De vinsatser man finner här är ofta de som är lite billigare eller har ett medium pris (120-250:-). Vill man rikta in sig på lite dyrare vinsatser kan man antingen besöka en renodlad essencebutik eller färg/järnhandel (sök med eniro.se eller hitta.se för att hitta närmaste på din ort). De har ofta det man söker.
Ett annat tips är internet. Det finns ett fåtal onlinebutiker som säljer vinsatser i sverige. Några av dem är dessa:
http://www.vinofino.se/
http://www.hembryggning.com/
http://www.pgw.se/
http://www.kvalitetsvaruhus.se/
Korkar och annan utrustning:
I stort sett gäller samma princip här när det gäller inköp. Kolla med din matbutik, färg-/järnhandlare och essencebutik vad som finns. Damejeanne lyckades hobbyman köpa på loppmarknad för 20:- oprutat!
När du brygger ditt eget vin är det smidigt att hålla koll på temperaturer och datum vid mätningar. Ladda ner en PDF där du kan föra bryggjournal (Du kan skriva i värden direkt för utskrift, det går däremot inte att spara ändringarna i pdf’en): BRYGGJOURNAL.PDF
Om du vill diskutera med andra om allt om hembryggning finns det ett stort forum för detta på nätet:
Skål!
//Hobbyman
Bra sida, väntar på bilreparationstips.
Yarr, riktigt sjysst beskrivning, stiligt =)
Härligt, synd bara att vi inte fann sidan innan vi började med äpplena. Nu har vi 75l must som vi försöker få till vin. Verkar bli något, men här ha vi ju facit.
Verkar ha blivit riktigt bra 🙂
Vad är det för flaskor du har använt?
Har köpt tyska vinflaskor från pgw till mitt äpplevin, men tror inte de blir så passande till ett likadant rödvin som du har gjort.
Var kan man köpa sådana flaskor som du har? Vad är det för några?
Hej Tomas,
Flaskorna är vanliga vinflaskor från systembolaget. De har legat i rengöringsmedel över natten. Etiketterna är egengjorda och utskrivna på färgskrivare. Limmades fast med vanligt kontaktlim som dessutom är enkelt att ta bort när det är dags att brygga en ny vinsats.
Vinflaskor kan du även samla på dig genom att ringa runt till närliggande restauranger. De blir oftast glad om du vill ta hand om deras "skräp" 🙂
Hejsan Anders!
Kul att du gillar artikeln.
När det gäller luft ska man, som du skriver, inte låta vinet andas för mycket luft. Men den luften som du har i din damejeanne behöver du inte vara orolig över. Den luften blir som en del av vinet. Däremot ska man givetvis inte låta vinet stå utan lock så att luften kan cirkulera/bytas ut. Jag tror vinet blir kanonbra! 🙂
Mvh
Hobbyman
Hej!
Tack för en väldigt bra guide till att göra eget vin. Enkel och tydlig. Jag har en vinsats på jäsning och har en fråga angående självklarningen. Jag har läst att man inte ska låta vinet stå för länge i kontakt med luft, speciellt inte efter man tagit bort kolsyran från vinet. Jag har en damejeanne som jag inte kan fylla helt upp under klarningen (det blir 3 liter luft kvar). Tror du att vinet kan bli dåligt/oxiderat under en månads klarning? Har du haft något sånt problem?
Mvh
Anders
Är verkligen ingen finsmakare angående vin (Brukar köpa bolagets billigaste). Har hört talas om "7/10-dagarsvin". Frågan är ju såklart som följer: Smakar detta "fan/förjävla illa", eller bara "ungefär som bolagets billiga viner" som jag annars tagit för vana att sörpla på lediga kvällar? Är mycket skeptisk till detta, men det kan ju vara värt att prova… Eller…? Annars låter ju din guide helt super. Tack för en genomarbetad guide! Cheers!
Du skriver att locket på jäsröret skall vara AV vid jäsning.
Detta är helt galet, locket finns där för att förhindra smuts, flugor och damm för att komma in i röret.
Kolsyran tränger ut ändå, då locket ej är tättslutande.
Tack annars för sidan, kanonfin.
Mkt bra guide!!! 🙂
Jag och mina kompisar brukar alltid göra eget vin (skabbvin). Faktum är att de absolut roligaste och galnaste fyllorna har kommit från denna dryck, skillnaden är alltså jättestor om man jämför med systemets vin/öl/sprit. Varför är det så? Någon bra teori?
Hej!
Ser att folk kommenterade flera år sen så fattar om jag inte får ett svar men… Har en liten fråga angående jäsröret! Jäsröret ska ju sitta i locket, men ska den sitta i vinet eller i luften? Vinet går nämligen inte helt upp till kanten av hinken utan det finns ett tomrum mellan vinet och locket… Tack för en superbra guide annars! 😀
Hej Maria,
Må hända var det länge sedan någon skrev en kommentar här, men det spelar ingen roll. Jag finns alltid här 🙂
När det gäller jäsröret så ska det inte sticka ner i vinet.
Lycka till med vinbryggeriet!
//Hobbyman
Tjaba!
En till fråga från nybörjarn;) Vinet har nu stått i snart två dygn men ännu inte börjat jäsa! Det bubblar helt enkelt inte i jäsröret… Vet du vad det kan bero på? Vinet står i min garderob och temperaturen borde vara rätt! Kan det vara för att det inte är helt tätt runt jäsröret? Jäsröret sitter i locket och det är en enkel hemma konstruktion, gjorde ett hål i locket med en skruvmejsel och tryckte ner jäsröret i det;) Trycket eller vad det är har nämligen gjort så att lite vin runnit ut. Borde jag tejpa för runt om jäsröret?
Tack så mycket:)
Hej Maria,
Har det fortfarande inte börjat bubbla? Dum fråga kanske, men du har fyllt jäsröret med vatten? Om det inte är tätt runt själva röret så kan det vara så att luften smiter ut den vägen istället för genom jäsröret.
Eftersom du har så pass mycket tryck att det kommit ut vin, så borde det jäsa på bra ändå.
Hmmm, det kan nog vara att det inte är helt runt jäsröret… Men det är i alla fall vattenfyllt! Och jag hör att det pyser om jag lägger örat mot;)Det ska nog gå bra, tack för hjälpen:)
Hej hej!
Nu har vi kommit så långt att vi ska hälla över vinet på flaskor! Men… Häverten funkar inte. Vi har en köpt en riktig hävert och vi får inte igång den. Vi har letat videos på nätet och provat allt men inget hjälper. Hur ska vi göra? 🙂 Maria
Hej Maria,
Se till så att flaskorna står i lägre nivå än själva vinhinken. Enklast brukar vara att placera hinken på ett matbord och sedan fylla flaskorna på golvnivå.
Häverten behöver hjälp med att sätta igång själva flödet. Dvs, ett tryck måste byggas upp. Detta gör du genom att suga i slangen tills det kommer vin. Så fort du får ett flöde i slangen kan du strypa flödet genom att klämma/nypa ihop den. Placera sedan flaska efter flaska och öppna upp flödet för att fylla dem.
I am new in sweden and struggling to fine where you can purchase the equipment for wine making. Are there any shops near Göteborg or Jönköping?
Tack
Hi Dee,
Welcome to Sweden!
You can find a store with the equipment you’re looking for in Göteborg/Mölndal called Essensspecialisten: http://gulasidorna.eniro.se/f%C3%B6retag/essensspecialisten:67457657_gs?search_word=essensspecialisten
Good luck!
Cheers, Hobbyman
Hejsan! Tack för en trevlig guide, har länge varit sugen på
att testa göra eget vin. Har en fråga som jag inte kan hitta något
svar på dock, Hur smakar vinet i jämnförelse med viner som säljs på
systembolaget? Finns det någon ”kommersiell” smak över vinet? Min
tanke är att om jag lyckas göra vin som blir bra så ger jag nog
bort någon flaska till släkt och vänner, för kuls skull. Kan vinet
bli så bra att dom skulle uppskatta att dricka det? Tack för svar!
MVH Peter
Var kan jag kopa utrustning i Stockholm
utrustning is Stockhom ??
Det finns en bra affär i Slussen på gatan upp mot Mosebacke! 🙂
Skall göra vin på egna vinbär. har köpt en jässats och följt receptet noga, men nu skall det börja jäsa. men det gör det inte.
Vad finns att göra? Här i byn finns det ingenstans där man köpa vinjäst så vad gör jag nu?
Hej!
Hur gör man rent damejeanne, jäshink och vinflaskor på bästa sätt? Vad använder man för medel? Jag har hört att man inte ska använda diskmedel… Har däremot hört att man kan använda hushållssoda (men hittar det inte i vanliga mataffärer)
Hur ska jag göra får att få rent dem på bästa sätt, så de blir riktigt rent? Vilket medel?
Tacksam för svar.
/ Johanna
Hej Johanna,
Du kan använda maskindiskmedel, målarsoda eller ett speciellt pulver som heter ”Vendor” rengöring. Vendor kan manköpa hos Ö&B och hos vissa järnhandlare som även säljer bryggtillbehör. Var dock väldigt noga med att verkligen skölja rent kärl mm ordentligt. Om du inte får bort allt medel så kan din vinsats stormjäsa och resultatet blir inte vad du tänkt dig.
Lycka till!
Mvh, Hobbyman
hej, kan hört av många att man kan få ut ca 18% ur hemmagjort vin. Hur ska man göra för att få det? mvh jimmy
Hej!
Är superglad, för jag hittade en butik på Hjalmar Brantings gatan 7 i Göteborg som inte bara säljer öl- och vinsatser utan också en massa goda essenser för att smaksätta spriten till midsommar! 😀
Hej!
Jag undrar om det går bra att följa den här bruksanvisningen när man brygger vitt vin också? 🙂
MVH Martina
Hej Hobbyman! Jag har ärvt 6 st stora damejeanner med vin gjort av bär. Detta vin har stått i damejeannerna sedan 1988. Jag har hällt över lite på flaskor, jättegott. Min fråga är, hur skall jag förvara dessa damejeanner under vintern? De stod förut nere i en svakl källare, i ca 20 år. Jag har ingen källare, och i min bostad är det ca 22 grader inomhus på vintern. Andra frågan är: Om jag ska tappa upp allt vin i flaskor med skruvlock, räcker det att jag enbart diskar dem först? Måste de hettas upp innan man häller in vin i dem? Sen undrar jag hur dessa flaskor kan förvaras så att de håller så länge som möjligt? Vi har ett kallförråd men är orolig att det kan bli minusgrader där på vintern, och vinet blir förstört. Tack på förhand, hälsar Katarina
Tjenare, Jäklar vilken bra guide till vintillverkning. Kul att se så många intressanta inlägg med. Jag har tillverkat vin ändasen jag flyttade hemifrån för 11 år sedan och har verkligen varit med om olika bra vinkvalitér, som du säger så är det vin man har mest tålamod med alltid det bästa. synd bara att det oftast är ett stort behov av en skvätt vin när den precis blivit klar. Rött vin har jag upplevt det som att det ofta vill stormjäsa när man tillsätter sin % höjare (2 kg strösocker). jag håller justnu på med min säkert 50onde sats och har precis gjort rent min utrustning för första gången då jag råkade få mögel i min förra. anlednigen till att jag blev lite fundersam var för att rengöringsmedlet kändes lite som tvålpulver och jag trodde man absolut inte fick använda tvål utan bara desinfektion. tydligen så var desinfektionsmedlet blandat med tvål…
jaja, ingen vet. Hursomhelst så har jag inte på 11 år använt något annat rengöringsmedel till mina vintillverkningsgrejor än kranvatten.
Mvh Jimmy.
hej att rengöra fungerar med diskmaskinspulver diskmaskinen gör ju rent med det och hetvatten fungerar också som dessifiktion medel
mvh kaj
Hej!
Vi har just avslutat två omgångar vin gjort på päron- och äpplenkoncentrat som vi framställt i saftmajan. Päronvinet är lite sött och äppelvinet torrt, båda mycket goda. Men nu är jag orolig för jag har inte sköljt flaskorna efter det att jag tvättat dem i Vendorlösning bara ställt dem uppochner och sedan skakat av dem lite. Vågar vi dricka vinet eller bör allt slängas?
Tacksam för svar om hur farligt vinet kan vara.
Hälsningar
Kaija
Hejsan.
Jag är lite oklar över fas 3 och 4. När man häller över vinet från första kärlet till det andra, och tar bort kolsyran. Ska man då sätta lock på kärlet när det ska stå och självklarna? Och när det har självklarnat ska man då tappa över vinet ytterligare en gång innan man tappar över i flaskorna?
Mvh
Tomas