Go to Top

Är du trött på att diska ugnsformen efter matlagning?

Enklare rengöring av ugnsformGrillar du ofta din mat i ugnen så är du säkert medveten om allt efterarbete det kan innebära när det gäller själva diskningen. Grillar du kyckling direkt på ett galler i ugnen droppar det alltid ner saft från kycklingen, antingen på ugnsbotten eller i din ugnsform eller på bakplåten, som ligger under gallret. Det brukar ofta vara riktigt tråkigt att ta hand om efteråt, då det sitter som berg…

Det här tipsen gör det inte bara enklare för dig att diska din bakplåt, dessutom gör det kycklingen saftigare.

Detta behöver du…
– 1 ugnsform med galler
– Lite vatten

Så här gör du…

Ugnsform vatten och galler

Om du grillar kycklingfiléer i ugnen utan att använda en bakplåt eller ugnsform under gallret… sluta med det.
Använd istället en ugnsform med tillhörande galler som man kan diska separat.
Fyll upp din form med vatten till ett djup av ca 1-2 cm. Lägg sedan i ditt tillhörande galler (normalt brukar det ha små fötter så att det kommer upp en bit från formens botten). Pensla gallret med olja och placera sedan kycklingfiléerna på gallret. In i ugnen och kör på som vanligt.
Vattnet i formen tar hand om det ”spill” som droppar ner från kycklingen. Dessutom förångas en del av vattnet under tillagningen, vilket gör att kycklingen blir saftigare och inte torkar ut.

När du är klar plockar du (givetvis) bort kycklingfiléerna och häller ut spadet. Fyll sedan upp med nytt vatten i formen så att även gallret befinner sig under ytan. Tillsätt några droppar diskmedel och låt allt stå i en timme, sen diskar du som vanligt.

Visst blev kycklingen godare och diskningen gick lättare?
Har du synpunkter eller andra tips som kan förenkla matlagningen. Använd vårt forum:
http://forum.hobbyman.se

,

2 Responses to "Är du trött på att diska ugnsformen efter matlagning?"

 • Ina
  2008-12-26 - 02:57

  Man kan göra en sås av spadet som bildas i långpannan, eler använda en del av det som bas i en sås. Viktigt dock att det görs innan man tillsätter diskmedel 🙂

 • Sara
  2011-07-30 - 21:59

  Ett annat bra tips om man bränner fast typ sås eller gröt i en kastrull är att skölja ur så mycket man kan med hett vatten. Fyll på kastrullen med vatten så att de täcker botten, lägg i lite maskindiskmedel, låt koka upp på spisen och diska ur som vanligt med en diskborste.
  Passa noga bara så att det inte kokar torrt. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *