11 dolda funktioner som Google har och som du bör veta om

Förutom att ge enkel tillgång till billioner hemsidor har Google många fler funktioner som hjälper dig att hitta exakt vad du söker. En del av funktionerna kan du ha behov av att använda dagligen…

Google är den ledande sökmotorn på nätet som vi dagligen använder för att hitta innehåll på Internet. Det finns nog inget tvivel om att detta är en väldigt kraftfull sökmotor men Google.com används inte bara för enkla sökningar. Förutom att ge enkel tillgång till billioner hemsidor har Google många fler funktioner. En del av dessa har du stor nytta av dagligen.

Detta är 11 “dolda” saker du kan använda Google.com till utan att lämna webbplatsen. Förmodligen är majoriteten av er som läser detta inte medveten om dessa “doldisar”.

Så här surfar du in på vilken sida som helst via Googles cachade sidor

Google tar automatiskt en “snapshop” av alla sidor den besöker. Dessa snapshots arkiveras sedan i en gigantisk databas. Denna “cachade” (tidigare besökta sidan) version av en webbplats/sida låter användaren besöka sidan trots att orginalwebbplatsen inte är tillgänglig för stunden (servern kanske är nere för underhåll etc.). Den cachade sidan ser precis lika ut som den gjorde då Google lagrade den vid sin senaste genomsökning/snapshot (s.k. crawl). Längst upp på sidan står det även att “Du” tittar på en cachad version av webbplatsen. För att komma åt den cachade versionen av en webbplats klickar du på länken “Cached” som du finner under varje sökresultat.

Om du vill förhindra att din webbplats ska visas som cachad av sökmotorer ska du lägga in följande i din <HEAD> tag:

<meta name=”robots” content=”noarchive”>

För att tillåta alla andra sökmotorer utom Google att visa cached-länken skriver du istället så här:

<meta name=”googlebot” content=”noarchive”>

Så här får du fram en väderprognos för din stad

Om du frekvent är ute och reser eller planerar på att resa någonstans så är du förmodligen intresserad av att veta vilket väder det är på din destination. Google har den enklaste funktionen för att visa väderprognosen åt dig. Det går nu att se väderprognoser för många städer i USA och resten av världen. Du behöver bara skriva in “Weather” följd av den stad och stat, zip-code (endast för U.S) eller stad och land.

Weather {namn på staden}

Använd Googles enkla eller avancerade kalkylator

Google är inte så enkel som många tror. Du kan konvertera Google till Kalkylator närsomhelst du vill göra enkla eller avancerade matematiska uträkningar. Googles kalkylator skapades för att göra enkla matematiska beräkningar utan svåra algoritmer så ibland kan det vara så att du råkar få fram ett beräkningssvar trots att du inte hade tänkt dig detta vid din sökning. För att använda Googles inbyggda kalkykaltorfunktion skriver du bara in den uträkning du vill ha hjälp med.

Enkel matematik

Avancerad Matematik

Nedan finner du några av de syntaxer som Google känner igen. (urklipp från Google.com)

 • + for addition
 • for subtraction
 • * for multiplication
 • / for division
 • ^ for exponential (x to the power of y)
 • % for modulo (to find the remainder after division)
 • choose X choose Y fines the number of possible subset groups of Y out of the set of X.
 • th root of creates the nth root of a number
 • % of finds percentages X % of Y finds X percent of Y.
 • sqrt finds the square root of the number that follows
 • ln logarithm base e
 • log logarithm base 10
 • lg logarithm base 2
 • ! factorial – This must follow the number you wish to factor.

Hitta relaterad information om vilken webbplats som helst

Den här informationen är speciellt riktat till SEO experter, webbdesigners etc. om de snabbt vill få tillgång till information om en webbplats. Detta gör så att du får se beskrivningen av en webbplats, se de cachade sidorna, liknande sidor, länkar till sidor, sidor från webbplatsen eller sidor som innehåller den sökta urlen (webbaddressen).

info:{url} Det är inte tillåtet att ha mellanslag mellan info, kolon(:) och url.

Använd Googles valutaomräknare

Då och då behöver vi räkna ut vad vår lokala valuta motsvarar i ett annat lands valuta. Här enkel men kraftfull lösning som Google låter dig använda. Om du t.ex. vill veta hur mycket en DELL Laptop kostar i ditt lands valuta skriver du bara in 500 USD in SEK. Googles Valutaomräknare är en del av Google kalkylatorn.

{nuvarande valuta med eller utan siffror} in {vald valuta för resultat}

Håll koll på flygets avgångstider

Om du behöver få den senaste informationen om en viss flight så finns Google även till för att hjälpa dig här. För att ta reda på avgångar och anländande flygtider, skriv in namnet på flyglinjen tillsammans med flygnumret i sökfältet. Det går också att se försenade avgångar hos specifika flygplatser genom att skriva in namnet på staden eller de tre bokstäverna (förkortning för Arlanda är t.ex. ARN) som är flygplatsens kod, följt av ordet “airport”.

Kollisök av UPS, Fedex eller USPS paket via Google

Om du har ett kolli-ID från en av följande fraktfirmor, UPS, Fedex eller USPS så kan du via Google få fram information om var ditt paket befinner sig. Om du har skrivit in ett korrekt UPS eller FedEx kolli-ID kommer Googles första sökresultat ge dig en direktlänk till en sida med fraktinformationen för ditt paket.

Hur du använder Google för att räkna om enheter

Det går också att använda Google för att räkna om måttenheter som, höjd, vikt och volym mf. Skriv in enkelt in det du vill konvertera i sökfältet så gör Google resten av jobbet. Googles enhetsräknare är en del av Google kalkylatorn.

Du kan fråga Google om de flesta olika måttyperna; vikt, distans, tid, volym, energi mm.

{Nuvarande enhet} in {önskad enhet}

Använd Googles ordlista för att definiera ett ord (engelska).

För att hitta en definition av ett ord eller fras skriver du bara in ordet “define” och ett mellanslag, sedan skriver du in det eller de ord du vill veta mer om. För att se en lista av varianter på förklaring av ordet från olika tjänster, skriver du “define:” följt av ord eller fras. Notera att resultatet kommer att definiera hela frasen.

define: {ord}

Ta reda på vad klockan är i en annan stad eller land

Vill du veta vad klockan är någon annanstans i världen där du själv inte befinner dig så kan du fråga Google. För att se vad klockan är i många andra städer runt världen, skriv “time” och sedan namnet på staden.

time {namn på stad}

Se en karta för vilket land eller stad som helst med Google

Om du reser runt mycket och ska besöka en ny stad så kan det vara bra att lokalisera sig lite på distans innan. Detta gör du lämpligast med en karta. Google har den enklaste lösningen för dig här. Skriv in namnet eller U.S zip code på en plats tillsammans med ordet “map”. Google kommer att tolka din sökning och visa en karta som sökresultat. Om du klickar på kartan får du en större version av den.

{plats} map

Hobbyman

Grundare av hobbyman.se

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Victor skriver:

  Jojomen!
  Kanoners, visste inte valutaomvandlaren =)

  Tacktack

 2. Maria skriver:

  Grymma tips! 🙂 Underbart! Du hamnar i min favoritlista i bloggen! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *