Go to Top

Reparera din trasiga diskmaskin själv…


Har din diskmaskin slutat fungera? Är disken fortfarande smutsig efter körning och verkar det som att det inte kommer tillräckligt med vatten in i maskinen? Då kanske du har stopp i en ventil. Läs mer om hur du gör för att reparera din diskmaskin själv…

Har du följande problem:
– Diskmaskinen har slutat fungera
– Det kommer inget vatten eller väldigt lite i diskmaskinen
– Maskinen låter knappt något längre
– Det verkar som att vattenspridarna inte rör sig.
– Disken blir inte ren, är smutsig efter körning

Du vill:
– Reparera diskmaskinen själv
– Laga eller byta ut den del som är trasig
– Slippa anlita reparatör eller serviceställe som kostar pengar och kan bli dyrt

I den här artikeln beskriver vi med bild och text hur man på ca 30 minuter kan reparera sin diskmaskin på egen hand. Vi lagar här en Husqvarna Carnival som slutat att diska rent. Vi misstänker dessutom att det inte kommer tillräckligt med vatten in till maskinen. Ibland när maskinen är klar ligger diskmedel (tabletten) kvar, nästintill orörd.

Denna reparation är som sagt utförd på en Husqvarna Carnival, men kan även gälla andra diskmaskiner som Elektro Helios, Bosch, Electrolux, Whirlpool, LG Electronics, Indesit, Cylinda, Siemens, Miele, AEG, Ariston, Asko, Beko, Candy, Fagor, Gorenje, Hoover, Matsui, Smeg, UPO. Oftast fungerar maskinerna på liknande sätt, men detaljernas utseende och konstruktion kan skilja från fabrikat till fabrikat.

Besök din leverantörs hemsida och kolla om du hittar en supportavdelning. Maila eller ring dem och fråga vad som kan vara felet, om du kan köpa reservdelar samt vad det ev. skulle kosta att få den reparerad osv.

Så här gjorde vi…

gör så här 1-4

1. Stäng av vattentillförseln till din diskmaskin.
2. lätta på avloppsslangens fäste (slangklämma i vårt fall) och koppla även ut strömmen.
3. Ta bort avloppsslangen.
4. Öppna din diskmaskin och kolla om du hittar vattenventilen.

Denna ventil finns för att reglera mängden vatten som finns i diskmaskinen. När nytt vatten kommer in måste ju även det gamla ta sig ut. Ventilen talar om för maskinen när det är lämpligt att fylla på/tömma vatten in och ut ur maskinen.

Då det inte verkar komma tillräckligt med vatten in i vår diskmaskin, misstänker vi därför att det har blivit stopp i denna ventil.

Skruva loss ventilen

Skruva loss låslocket från insidan av diskmaskinen.

Ventilen sticker upp
En liten ventilhatt döljer sig under locket. Vi ser direkt att den ser igenstoppad ut.

Öppna diskmaskinen på baksidan

För att kunna rensa ventilhuset måste vi öppna diskmaskinen och detta gör vi på baksidan.
Dra ut diskmaskinen så att du kommer åt at skruva fritt. En liten skyddsplåt är, i vårt fall, det enda som behöver monteras bort. Glöm inte att koppla ur el samt stänga av vattenkranar mm, innan du öppnar din diskmaskin!

Ventilhuset syns
Väl inne i diskmaskinens baksida kan vi se ventilen som vi söker.

Ventilhuset sitter löst Ventilhuset tas loss
Eftersom vi har lättat på locket (i insidan av maskinen) tidigare, så blir det en enkel match att nu ta loss ventilen.

Töm vatten
Det finns förmodligen gammalt vatten kvar i slangsystemet. Töm systemet på så mycket vatten det går innan du fortsätter. Detta gör du genom att vända ventilen upp och ner. En överbliven glasslåda blir det perfekta uppsamlingskärlet.
När det mesta av vattnet är tömt, tar du en tång och nyper ihop slangklämmorna (en för varje slang, totalt två slangar). Alternativt skruvar du upp klämmorna, om klämman tillåter detta. Vår diskmaskin hade ej skruvar på slangklämmorna.

Stoppa överflödet av vatten
Vi lyckades inte tömma systemet helt på vatten, men för att hindra vattenresterna från att rinna ut på golvet, använde vi handtaget på en träslev och stoppade in i slangen.

Smuts i ventilen ska bort
Så här ser ventilen ut på nära håll. Smutsresterna sitter fast och efter att ha fyllt behållaren med vatten och skakat om, kunde vi konstatera att det krävdes andra krafttag för att få bort smutsen…

Lufttrycket gör jobbet

Luft är melodin. Förslut ena hålet med ett finger, samtidigt som du blåser i ett annat. På detta viset lyckas vi skapa ett övertryck i kammaren och smutsen lossnar faktiskt direkt!
Avsluta med att skölja ren ventilen invändigt med varmt vatten (fyll och skaka).

Sätt tillbaka ventilens slangar och montera fast den i hålet som leder in till diskmaskinens insida. Innan du monterar fast bakstycket bör du fästa locket på ventilhuset (se första bilderna). Det vore ju förargligt om du skulle behöva öppna baksidan igen bara för att ventilen trillat ner.

Montera tillbaka baksidans plåt. Skjut in diskmaskinen (om du har den placerad under diskbänken dvs) och koppla in vatten och el igen. Glöm inte att vrida på vattenflödet igen innan du startar din maskin.

Vår diskmaskin går nu som en klocka och vi har dessutom sparat tusenlappar i reparationskostnader för något som tog oss ca 30 minuter att genomföra.

Hoppas att du fick stor nytta av artikeln.
Behöver du reservdelar till din diskmaskin? Kolla om din produkt finns hos www.nettoparts.se som säljer reservdelar till vitvaror.

Mvh, Hobbyman

, , , , ,

422 Responses to "Reparera din trasiga diskmaskin själv…"

 • Tommy
  2015-12-23 - 09:55

  Hej, Har en Whirlpool diskmaskin, den stanna för att den inte pumpar ut vattnet vad kan man göra själv ?
  Mycket tacksam för tips !!

 • Marika
  2016-01-12 - 21:34

  Hej Håkan Brandt, vi har exakt samma problem med Eletrolux Relallifte XXL/timesaver. Den pumpar ut men, inte in. Vi har plockat ned alla inlopp för att kolla att inte några filter är egensatta och bytt inloppsventil a 439:-, vilket inte hjälpte. Vår maskin är 2 år gammal. Flottören hänger i luften och har inte kontakt med golvet. Knappen som flottören stänger av är utdragen. Fick du några tips?

  Marika

 • sven
  2016-01-17 - 15:51

  Jag har en bänkdiskmaskin Bosch.Har fått felmeddelande efter halva disktiden E:18 och E:14 vad kan det bero på.Det går att stänga va den och byta program.

 • marie
  2016-01-20 - 15:13

  Hej jag har en bänkdiskmaskin av märket matsui och den är ca 3 år gammal, den diskar inte rent det känns som att den inte bygger upp tillräckligt med vattentryck för att driva runt armen. Vad ska jag göra?

 • Christian Frisk
  2016-02-02 - 10:05

  Hej jag har samma problem som dig Håkan och Thomas. Var sitter nivåvakten?
  Jag körde med rengörings kit i maskinen några ggr och sen fungerade den ett tag men nu åter igen börjat strula…(efter 2veckor)

 • Mats
  2016-06-14 - 18:43

  Suverän rekommendation+++++!!!! Försökte med det mesta innan jag hittade lösningen här. Höll på att slänga ut min gamla, men mycket lite använda, E-Lux BW405. Funkar perfekt igen! Tack Hobbyman!!!

 • David Ballester
  2016-07-18 - 00:17

  Tack så hemskt mycket! Diskmaskinen har fått nytt liv igen och har inte fungerat så här bra på mkt länge.

 • Björn Leidersdorff
  2016-08-14 - 16:48

  Hej!
  Har en IKEA diskmaskin som är 3 år gammal. Den verkar ha hängt sig i utpumpningsläget. Har provat allt på den digitala manöverpanelen men inte lyckats bryta detta.
  Tacksam för svar !

 • Christophet
  2016-10-20 - 01:06

  Hej!
  Jag har en Huskvarna diskmaskin qb5181

  Den startade inte häromdagen, öppnade saltbehållaren, stänger igen och så vips gick den igång men det var sista gången maskinen var aktiv, lampan i diskmaskinen lyser med ingen start knapp eller övrigt lyset som det brukar göra.

  Tacksam för svar.

  Mvh

 • Hobbyman
  2016-10-24 - 21:27

  Kul att höra att du fixade det Mats!

 • Janeric Andersson
  2016-11-21 - 16:26

  Hej
  Jag har en Elektro Helos DC4019 B-Disk Artikelnummer 10006103
  Den startar ibland och släpper in vattnet och diskar fram tills den ska börja att tappa ur allt vatten. Men när den ska skölja startar den inte. Nu startar den inte eller släpper in något vatten.
  Tacksam för svar

 • Peter
  2016-12-23 - 22:17

  G 694 SC Miele flashes red after drain pumping: no water IN.
  Clean all according to manual.
  If all is OK it may be the pressure switch (PS) membrane of the spray water pump which is stuck with shit inside –> top side of the membrane. Darker to be seen from outside. Shit must have been lighter than water.
  switch off washer (W), remove the left sidewall, tilt the W and find the PS connected to the pump.
  unhook the water hose from the pump to the heater.
  pull off the connector and ground cable from the PS.
  turn round the PS and off the unit by simply 1/4 rotation.
  take a round-needle with 20 mm radius and cut off the tagg top.
  take a gripper to handle the needle through the opening into the membrane room and start gently moving the top inside around loosing the skrap.
  take a 20 ml injektion syringe and pressurize clean water until all scrap is emptied/blown out.
  be careful with the membrane when scrapping.
  check funktion with an Ohm meter. The 2 contacts shall shortcut when blowing into the PS. Than reinstall.
  Cheap, simple and fast to do!
  enjoy

 • Peter
  2016-12-23 - 22:30

  Det gäller en Miele G 694 SC och kanske andra med.

  Det behövs bara en minisvetstång som handgrepp för en rundnål med 20 mm radie, en 20ml spruta från apoteket och en 5cm PVC slang på denna samt såpass know how att kontrollera först pumpens tryckdosernas funktion. Tryck på spolarpumpens vattentryck samt vattennivå tryckdosa.

  Spolarpumpens dosa var fylld med gegga som rensades med denna nål utan spets samt renspolades med själva spruta samt testades försiktig med lite trycklyft och ohmmeter på kontaktspel OK.
  Arbetstid efter allt, 1,5h sparade Mieletekniker samt en komponent kostnad.

 • Hobbyman
  2016-12-24 - 10:11

  Kanon Peter,
  Tack för tipset!

 • LarsErik Graaf
  2016-12-25 - 14:17

  Hej ! Har en Cylinda FT 362 den tar in vatten några sek. sen händer inget,oavsett program tacksam för svar.

 • Christoffer Stålnacke
  2016-12-31 - 12:30

  Hej
  Jag har en IKEA diskmaskin, Electrolux, där det läcker vatten under luckan. Jag har provat att byta ut listen men den läcker fortfarande.

  Tips på hur man kan lösa det?

 • Fredrik
  2017-01-11 - 09:06

  Hej!
  har en Bosch som tyvärr inte värmer vattnet, någon som har erfarenhet av detta?
  Kan man byta ut något? microswitch trasig??
  tacksam för hjälp.
  / fredrik

 • Birgitta Lundin
  2017-01-26 - 12:54

  Hej. Har en bosch diskmaskin som helt plötsligt slutade fungera och det kom upp felkod E06.
  Kan jag laga den själv och vad är felet ?
  Inköpt den 30/10 på tretti.
  Tacksam för svar

 • Hobbyman
  2017-01-26 - 13:21

  Hej Birgitta,
  Svårt att säga vad som kan vara fel på rak arm. Vilket modellnummer har din maskin?
  Hittade ett tips på youtube som beskriver olika Bosch felkoder. Kanske kan denna film hjälpa dig? https://youtu.be/EPZUxlvxUjI?t=2m12s (du kommer mitt in i filmen där felkod 06 börjar.

  Lycka till!

 • Björn Carlsson
  2017-01-28 - 13:13

  Hej! Försöker hjälpa min granne med hennes diskmaskin, en Husqvarna Cardinal 5180. Hon får felkod 20 och det har jag tagit reda på vad det kan vara för fel, men den diskar bara på 70 grader samt startar och stannar om vartannat, efter att stängt av och satt på x antal gånger går maskinen sedan programmet ut samt tömmer som den skall. vad kan då felet bero på?
  Mvh Björn

 • Adam
  2017-01-28 - 13:48

  Hej,
  Jag en Electrolux ESF6529 som läcker ut vatten framifrån!

  Skulle slänga den men tänkte om!

  Tacksam för några tips!

  Adam

 • Hajro
  2017-02-07 - 19:21

  hejsan har en bosch diskmaskin 2 år gammal men har märkt att disken blir inte rent och att det inte löser up tabletten. vad kam göra själv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *