Go to Top

Reparera din trasiga diskmaskin själv…


Har din diskmaskin slutat fungera? Är disken fortfarande smutsig efter körning och verkar det som att det inte kommer tillräckligt med vatten in i maskinen? Då kanske du har stopp i en ventil. Läs mer om hur du gör för att reparera din diskmaskin själv…

Har du följande problem:
– Diskmaskinen har slutat fungera
– Det kommer inget vatten eller väldigt lite i diskmaskinen
– Maskinen låter knappt något längre
– Det verkar som att vattenspridarna inte rör sig.
– Disken blir inte ren, är smutsig efter körning

Du vill:
– Reparera diskmaskinen själv
– Laga eller byta ut den del som är trasig
– Slippa anlita reparatör eller serviceställe som kostar pengar och kan bli dyrt

I den här artikeln beskriver vi med bild och text hur man på ca 30 minuter kan reparera sin diskmaskin på egen hand. Vi lagar här en Husqvarna Carnival som slutat att diska rent. Vi misstänker dessutom att det inte kommer tillräckligt med vatten in till maskinen. Ibland när maskinen är klar ligger diskmedel (tabletten) kvar, nästintill orörd.

Denna reparation är som sagt utförd på en Husqvarna Carnival, men kan även gälla andra diskmaskiner som Elektro Helios, Bosch, Electrolux, Whirlpool, LG Electronics, Indesit, Cylinda, Siemens, Miele, AEG, Ariston, Asko, Beko, Candy, Fagor, Gorenje, Hoover, Matsui, Smeg, UPO. Oftast fungerar maskinerna på liknande sätt, men detaljernas utseende och konstruktion kan skilja från fabrikat till fabrikat.

Besök din leverantörs hemsida och kolla om du hittar en supportavdelning. Maila eller ring dem och fråga vad som kan vara felet, om du kan köpa reservdelar samt vad det ev. skulle kosta att få den reparerad osv.

Så här gjorde vi…

gör så här 1-4

1. Stäng av vattentillförseln till din diskmaskin.
2. lätta på avloppsslangens fäste (slangklämma i vårt fall) och koppla även ut strömmen.
3. Ta bort avloppsslangen.
4. Öppna din diskmaskin och kolla om du hittar vattenventilen.

Denna ventil finns för att reglera mängden vatten som finns i diskmaskinen. När nytt vatten kommer in måste ju även det gamla ta sig ut. Ventilen talar om för maskinen när det är lämpligt att fylla på/tömma vatten in och ut ur maskinen.

Då det inte verkar komma tillräckligt med vatten in i vår diskmaskin, misstänker vi därför att det har blivit stopp i denna ventil.

Skruva loss ventilen

Skruva loss låslocket från insidan av diskmaskinen.

Ventilen sticker upp
En liten ventilhatt döljer sig under locket. Vi ser direkt att den ser igenstoppad ut.

Öppna diskmaskinen på baksidan

För att kunna rensa ventilhuset måste vi öppna diskmaskinen och detta gör vi på baksidan.
Dra ut diskmaskinen så att du kommer åt at skruva fritt. En liten skyddsplåt är, i vårt fall, det enda som behöver monteras bort. Glöm inte att koppla ur el samt stänga av vattenkranar mm, innan du öppnar din diskmaskin!

Ventilhuset syns
Väl inne i diskmaskinens baksida kan vi se ventilen som vi söker.

Ventilhuset sitter löst Ventilhuset tas loss
Eftersom vi har lättat på locket (i insidan av maskinen) tidigare, så blir det en enkel match att nu ta loss ventilen.

Töm vatten
Det finns förmodligen gammalt vatten kvar i slangsystemet. Töm systemet på så mycket vatten det går innan du fortsätter. Detta gör du genom att vända ventilen upp och ner. En överbliven glasslåda blir det perfekta uppsamlingskärlet.
När det mesta av vattnet är tömt, tar du en tång och nyper ihop slangklämmorna (en för varje slang, totalt två slangar). Alternativt skruvar du upp klämmorna, om klämman tillåter detta. Vår diskmaskin hade ej skruvar på slangklämmorna.

Stoppa överflödet av vatten
Vi lyckades inte tömma systemet helt på vatten, men för att hindra vattenresterna från att rinna ut på golvet, använde vi handtaget på en träslev och stoppade in i slangen.

Smuts i ventilen ska bort
Så här ser ventilen ut på nära håll. Smutsresterna sitter fast och efter att ha fyllt behållaren med vatten och skakat om, kunde vi konstatera att det krävdes andra krafttag för att få bort smutsen…

Lufttrycket gör jobbet

Luft är melodin. Förslut ena hålet med ett finger, samtidigt som du blåser i ett annat. På detta viset lyckas vi skapa ett övertryck i kammaren och smutsen lossnar faktiskt direkt!
Avsluta med att skölja ren ventilen invändigt med varmt vatten (fyll och skaka).

Sätt tillbaka ventilens slangar och montera fast den i hålet som leder in till diskmaskinens insida. Innan du monterar fast bakstycket bör du fästa locket på ventilhuset (se första bilderna). Det vore ju förargligt om du skulle behöva öppna baksidan igen bara för att ventilen trillat ner.

Montera tillbaka baksidans plåt. Skjut in diskmaskinen (om du har den placerad under diskbänken dvs) och koppla in vatten och el igen. Glöm inte att vrida på vattenflödet igen innan du startar din maskin.

Vår diskmaskin går nu som en klocka och vi har dessutom sparat tusenlappar i reparationskostnader för något som tog oss ca 30 minuter att genomföra.

Hoppas att du fick stor nytta av artikeln.
Behöver du reservdelar till din diskmaskin? Kolla om din produkt finns hos www.nettoparts.se som säljer reservdelar till vitvaror.

Mvh, Hobbyman

, , , , ,

411 Responses to "Reparera din trasiga diskmaskin själv…"

 • Tommy
  2015-12-23 - 09:55

  Hej, Har en Whirlpool diskmaskin, den stanna för att den inte pumpar ut vattnet vad kan man göra själv ?
  Mycket tacksam för tips !!

 • Marika
  2016-01-12 - 21:34

  Hej Håkan Brandt, vi har exakt samma problem med Eletrolux Relallifte XXL/timesaver. Den pumpar ut men, inte in. Vi har plockat ned alla inlopp för att kolla att inte några filter är egensatta och bytt inloppsventil a 439:-, vilket inte hjälpte. Vår maskin är 2 år gammal. Flottören hänger i luften och har inte kontakt med golvet. Knappen som flottören stänger av är utdragen. Fick du några tips?

  Marika

 • sven
  2016-01-17 - 15:51

  Jag har en bänkdiskmaskin Bosch.Har fått felmeddelande efter halva disktiden E:18 och E:14 vad kan det bero på.Det går att stänga va den och byta program.

 • marie
  2016-01-20 - 15:13

  Hej jag har en bänkdiskmaskin av märket matsui och den är ca 3 år gammal, den diskar inte rent det känns som att den inte bygger upp tillräckligt med vattentryck för att driva runt armen. Vad ska jag göra?

 • Christian Frisk
  2016-02-02 - 10:05

  Hej jag har samma problem som dig Håkan och Thomas. Var sitter nivåvakten?
  Jag körde med rengörings kit i maskinen några ggr och sen fungerade den ett tag men nu åter igen börjat strula…(efter 2veckor)

 • Mats
  2016-06-14 - 18:43

  Suverän rekommendation+++++!!!! Försökte med det mesta innan jag hittade lösningen här. Höll på att slänga ut min gamla, men mycket lite använda, E-Lux BW405. Funkar perfekt igen! Tack Hobbyman!!!

 • David Ballester
  2016-07-18 - 00:17

  Tack så hemskt mycket! Diskmaskinen har fått nytt liv igen och har inte fungerat så här bra på mkt länge.

 • Björn Leidersdorff
  2016-08-14 - 16:48

  Hej!
  Har en IKEA diskmaskin som är 3 år gammal. Den verkar ha hängt sig i utpumpningsläget. Har provat allt på den digitala manöverpanelen men inte lyckats bryta detta.
  Tacksam för svar !

 • Christophet
  2016-10-20 - 01:06

  Hej!
  Jag har en Huskvarna diskmaskin qb5181

  Den startade inte häromdagen, öppnade saltbehållaren, stänger igen och så vips gick den igång men det var sista gången maskinen var aktiv, lampan i diskmaskinen lyser med ingen start knapp eller övrigt lyset som det brukar göra.

  Tacksam för svar.

  Mvh

 • Hobbyman
  2016-10-24 - 21:27

  Kul att höra att du fixade det Mats!

 • Janeric Andersson
  2016-11-21 - 16:26

  Hej
  Jag har en Elektro Helos DC4019 B-Disk Artikelnummer 10006103
  Den startar ibland och släpper in vattnet och diskar fram tills den ska börja att tappa ur allt vatten. Men när den ska skölja startar den inte. Nu startar den inte eller släpper in något vatten.
  Tacksam för svar

Kommentera